Ελλάδα:Αυξήθηκε στους πέντε ο τραγικός απολογισμός της κακοκαιρίας

Tεράστιες καταστροφές και στα Τρίκαλα

Ένας ακόμα άνθρωπος προστέθηκε στηwater3 λίστα των θυμάτων από την κακοκαιρία που έπληξε τα τελευταία 24ωρα την Πελοπόννησο και τη βόρεια Ελλάδα.

Ένας 30χρονος παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας, για να εντοπιστεί τελικά νεκρός.

Όπως αναφέρει το Korinthostv.gr, το άψυχο σώμα του 30χρονου εντοπίστηκε 16 χλμ μακριά από το σημείο, στο ποτάμι Φόνισσα στο Κάτω Λουτρό Ξυλοκάστρου.

Υπενθυμίζεται ότι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Λακωνία και τη Μεσσηνία, ενώ μία 53χρονη εξακολουθεί να αγνοείται στη Θεσσαλονίκη.

Οι έρευνες συνεχίζονται για τέταρτο 24ωρο, ωστόσο οι ελπίδες είναι πλέον ελάχιστες.

Εν τω μεταξύ, κλειστή παραμένει η Εγνατία οδός και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από τον κόμβο των Κοίλων έως το κόμβο της Σιάτιστας Κοζάνης, εξαιτίας των υδάτων που έχουν συσσωρευτεί στο οδόστρωμα.

Η συνεχής βροχόπτωση των δύο τελευταίων ημερών είχε ως αποτέλεσμα το νερό σε ορισμένα σημεία της Εγνατίας οδού να μη μπορεί να απορροφηθεί από τα φρεάτια και τις καταβόθρες και να πλημμυρίσει το οδόστρωμα.

Στο σημείο βρίσκονται τέσσερα οχήματα της πυροσβεστικής με 12 άνδρες που από χθες κάνουν άντληση υδάτων.

Με ευθύνη της Τροχαίας Κοζάνης η κυκλοφορία των οχημάτων στα συγκεκριμένα σημεία και σε απόσταση 30 χιλιομέτρων διεξάγεται μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού Κοζάνης-Ιωαννίνων.

Σύφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία λόγω καταστροφής του οδοστρώματος στο 2ο χιλιόμετρο της επαρχιακής Αιανή-Καισαρειά και η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται μέσω της επαρχιακής οδού Αιανής-Ρυμνίου.

Προβλήματα παρατηρούνται και στην ορεινή κοινότητα Γαλατινής στην Κοζάνη από τη χθεσινοβραδινή βροχόπτωση, που πλημμύρισε υπόγεια, στα οποία η Πυροσβεστική κάνει άντληση των υδάτων.

Μεγάλα τα προβλήματα και στον Νομό Τρικάλων

Στα Τρίκαλα, στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμπάκας, από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών σημειώθηκαν κατολισθήσεις και υπερχειλίσεις ρεμάτων σε όλο το οδικό δίκτυο, καθώς και διακοπή της κυκλοφορίας προς Αμπέλια και Καστανιά.
Επίσης έχουν ξεχειλίσει ρέματα, με αποτέλεσμα να έχουν πλημμυρίσει και καταστραφεί δρόμοι εντός οικισμών, αλλά και στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, ενώ έχουν εκδηλωθεί και κατολισθητικά φαινόμενα σε πολλά σημεία, δυσκολεύοντας την κίνηση στο εθνικό οδικό δίκτυο.

Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Διάβα-Αμπελίων-Καστανιά, τμήματα του οποίου καταστράφηκαν ολοσχερώς, όπως μια γέφυρα στην περιοχή «Χάνια» Κρύας Βρύσης.

Καθ’ όλο το μήκος του δικτύου το οδόστρωμα έχει σκεπαστεί με φερτές ύλες, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει την κυκλοφορία, απαιτώντας ιδιαίτερη προσοχή σε όσους κινούνται στην περιοχή. Προβλήματα υπάρχουν και στο οδικό δίκτυο Αμπέλια-Κάμπος Ελαφίου-Καστανιά-Καλομοίρα.

Στον Κλεινοβό ένα σπίτι σχεδόν έχει εκθεμελιωθεί ολοσχερώς, όπως και άλλα κτίσματα που βρίσκονταν δίπλα, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν, σπίτια κατά μήκος του ρέματος και αποθηκευτικοί χώροι πλημμύρισαν, ενώ κατολισθήσεις έγιναν επί του οδικού δικτύου Αμπελίων προς Κλεινοβό – Χρυσομηλιά.

Πολλές καταστροφές καταγράφονται και στη Διάβα, καθώς όλα τα κάθετα προς τον Πηνειό ρέματα υπερχείλισαν, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η περιοχή «Αλώνια».

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια, βιοτεχνίες, αμπέλια, να παρασυρθούν κυψέλες, να πνιγούν πουλερικά και να σκεπαστούν με νερό κηπευτικά. Έντονα κατολισθητικά φαινόμενα παρουσιάστηκαν στη Μεγάλη Κερασιά, παρεμποδίζοντας την κυκλοφορία στο εθνικό οδικό δίκτυο Καλαμπάκας-Ιωαννίνων.

Στη Διάβα φούσκωσε το κεντρικό ρέμα που ξεκινά από τα «Πλατάνια» και καταλήγει στην περιοχή «Σελιγκάτα», υπερχειλίζοντας στο σημείο της γέφυρας, στην είσοδο του χωριού.

Στον Δήμο Τρικάλων

Τεράστια είναι τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί σε πέντε χωριά του δήμου Τρικάλων από τις έντονες βροχοπτώσεις.

Η Φωτάδα κυρίως, αλλά και το Καλονέρι, το Γενέσι, το Ρίζωμα και ο Πλάτανος, βίωσαν τα αποτελέσματα της απίστευτα μεγάλης ποσότητας νερού που έφτασε μέσω των ποταμών στα χωριά αυτά. Οι πλημμύρες δημιούργησαν προβλήματα και στην κίνηση οχημάτων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ενώ πλημμύρισαν χιλιάδες στρέμματα χωραφιών.