Επίσπευση των ερευνών για την οικονομία ζητούν τα κόμματα κατάθεση Ορφανίδη

image735-8.aspxΕπίσπευση των ερευνών για τα αίτια  κατάρρευσης της οικονομία ζητούν τα κόμματα ΔΗΚΟ,ΕΔΕΚ,Αλληλεγγύη,Συμμαχία Πολιτών και Οικολόγοι απ’ αφορμή τα όσα κατέθεσε στη Βουλή ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης .

Το ΔΗΚΟ με δήλωση του μέλους του Εκτ.Γραφείου Μιχάλη Δαμιανού διερωτάται γιατί η Κ.Τράπεζα δεν έχει προχωρήσει σε οποιαδήποτε έρευνα σχετικά με όλα όσα έγιναν στη Λαϊκή Τράπεζα και αναφέρει:

«Οι απαντήσεις, που έδωσε ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Αθανάσιος Ορφανίδης, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, παρείχαν σημαντικά στοιχεία για τις χρονικές περιόδους της έναρξης της κρίσης στην κυπριακή οικονομία, τα οποία θα πρέπει να αξιοποιηθούν.

Διερωτόμαστε:

• Γιατί η Νομική Υπηρεσία, τόσο καιρό, δεν κάλεσε τον κ. Ορφανίδη να καταθέσει στο πλαίσιο της διερεύνησης για τους υπαίτιους της καταστροφής της κυπριακής οικονομίας;
• Γιατί η Κεντρική Τράπεζα δεν έχει προχωρήσει σε οποιαδήποτε έρευνα, που να αφορά όλα όσα έγιναν στη Λαϊκή Τράπεζα;
• Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει διαταχθεί ποινική έρευνα για το ότι η Κεντρική Τράπεζα ουδέποτε έχει διερευνήσει το τι έγινε στη Λαϊκή Τράπεζα;»

Δήλωση προέδρου ΕΔΕΚ

Ο Πρόςδρος της ΕΔΕΚ αφού ζητά την ολοκληρωση των ερευνών τοσυντομότερο δυνατό σημειώνει:

«Αυτό που θα πρέπει να συμβεί μετά και τις καταθέσεις του κ. Ορφανίδη στη Βουλή, είναι όσο το δυνατό πιο σύντομα να ολοκληρωθούν οι έρευνες για την κατάρρευση της Λαϊκής που οδήγησαν στις σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις και στην κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας, και όπου διαπιστώνεται ότι υπάρχουν πολιτικές ή πειθαρχικές ευθύνες να αποδοθούν και όπου διαπιστώνεται ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες αυτοί που ευθύνονται να προσαχθούν στην δικαιοσύνη. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος.

Για εμάς τα πολιτικά πρόσωπα είναι παρά πολύ δύσκολο να μπορέσουμε μέσα από αυτή την αποσπασματική διαδικασία να καταλογίσουμε ποινικές ευθύνες και να ζητήσουμε την προσαγωγή του οποιουδήποτε στη δικαιοσύνη, αυτό είναι υπόθεση της γενικής εισαγγελίας, και γι’ αυτό θα πρέπει αυτή η έρευνα να ολοκληρωθεί στο συντομότερο δυνατό χρόνο και να μην συγκαλυφθεί όπως συγκαλύφθηκαν παρόμοια σκάνδαλα του παρελθόντος όπως π.χ. το χρηματιστήριο.

Επίσης, έχουμε τονίσει ότι υπάρχουν διάφορες πτυχές αυτής της υπόθεσης που πρέπει να διερευνηθούν με ακόμη μεγαλύτερη σχολαστικότητα, όπως για παράδειγμα:
Γιατί οδηγηθήκαμε στην απόφαση για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, χωρίς να προστατεύσουμε το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου;
Γιατί προχωρήσαμε στο κούρεμα των καταθέσεων;
Γιατί παραχωρήσαμε τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα;
Γιατί αποδεχθήκαμε η Μαρφίν από θυγατρική εταιρεία της Λαϊκής να γίνει υποκατάστημα με ότι αυτό συνεπάγεται;
Είναι λοιπόν παρά πολλές οι πτυχές που χρειάζονται άμεση και πλήρη διερεύνηση και πρέπει να τονίσουμε ότι είναι υποχρέωση της πολιτείας, του Προέδρου της Δημοκρατίας και όσων εμπλέκονται στη διαδικασία της έρευνας να ενημερώσουν κατά τρόπο λεπτομερή και αντικειμενικό, τους πολιτικούς αρχηγούς για το που βρίσκεται αυτή η έρευνα και πόσος χρόνος θα απαιτηθεί ακόμη μέχρι την ολοκλήρωσή της, ώστε να μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς προς τα που κινείται αυτή η διαδικασία και να δούμε με ποιους τρόπους εμείς τα πολιτικά κόμματα μπορούμε να συμβάλουμε ενδεχομένως στην γρηγορότερη δυνατή διεκπεραίωσή της.»

Αλληλεγγύη:Να επιστραφούν τα κλεμμένα

«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι τα όσα κατέθεσε στη Βουλή ο Αθανάσιος Ορφανίδης παρακολουθούνται από τη Νομική Υπηρεσία, και δρομολογείται νέο ραντεβού με τον πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για λήψη περισσότερων στοιχείων. Η αλήθεια για τη μεγαλύτερη καταστροφή στην Οικονομία του τόπου πρέπει να λάμψει, και οι ένοχοι, από όπου και αν προέρχονται, είτε λόγω ενεργειών τους είτε λόγω αδιαφορίας και απραξίας τους, πρέπει να τιμωρηθούν».
Αυτά δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Αλληλεγγύης, Πόλυς Παλλήκαρος, και τόνισε: «Θεωρούμε ότι τα κλαπέντα πρέπει να επιστραφούν στο λαό, και θεσμικά να κλείσουν οι «τρύπες» που επιτρέπουν σε επιτήδειους να αρπάζουν χρήματα από την Πολιτεία, άρα τον φορολογούμενο πολίτη.
Μόνο τότε θα ικανοποιηθεί το περί Δικαίου Αίσθημα του λαού, ο οποίος υπέστη και βιώνει καθημερινά τις συνέπειες της οικονομικής καταστροφής που θεμελίωσε η διακυβέρνηση Χριστόφια και ολοκλήρωσε η διακυβέρνηση Αναστασιάδη με το κούρεμα καταθέσεων».
Σύμφωνα με τον κύριο Παλλήκαρο, «η τοποθέτηση του Γενικού Ελεγκτή ότι δεν υπάρχουν ολοκληρωμένα στοιχεία ούτε για την παραχώρηση του ELA στη Λαϊκή, αλλά ούτε και για την πώληση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ενισχύουν την άποψη ότι και στις δύο περιπτώσεις υπήρξαν είτε ερασιτεχνικοί, είτε δόλιοι χειρισμοί.
Σε κάθε περίπτωση η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει πολύ χρήσιμο ρόλο να διαδραματίσει στη διερεύνηση και των δύο υποθέσεων», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της Αλληλεγγύης.

Οικολόγοι

Το μέλος της Κ.Επιτροπής των Οικολόγων μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη
ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Να κληθεί στην επιτροπή Θεσμών ο κ. Χριστόφιας και όλοι όσοι εμπλέκονται στην κατάθεση κ. Ορφανίδη. Χρειάζεται τοποθέτηση και του προέδρου Αναστασιάδη.
Tα όσα κατήγγειλε χθες ο κ. Ορφανίδης αποτελούν τροφή για σκέψη, αλλά και ερέθισμα για διερεύνηση των καταγγελιών του.

Αποτελεί υποχρέωση να προσέλθει στην Επιτροπή Θεσμών ο πρώην πρόεδρος κ. Χριστόφιας, ώστε να απαντήσει στον κ. Ορφανίδη.

Στην επιτροπή επιβάλλεται να προσέλθουν όλοι όσοι αναφέρθηκαν από τον κ. Ορφανίδη.

Επίσης επιβάλλεται να τοποθετηθεί και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Υπάρχουν ακόμα πολλές άγνωστες πτυχές εκείνης της περιόδου που οδήγησε στην οικονομική καταστροφή της Κύπρου.
Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Συμμαχία Πολιτών

Ο αντιπρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Στέλιος Στυλιανού απ’ αφορμή τις αναφορές Ορφανίδη , ανέφερε τα πιο κάτω:

«Η χθεσινή πολύωρη κατάθεση του κ. Ορφανίδη στη Βουλή και ο έντονος διάλογος που ακολούθησε, μας υπενθυμίζει και πάλι ότι τρία και πλέον χρόνια μετά τους εγκληματικούς χειρισμούς της οικονομίας μας, που οδήγησαν στο πρωτοφανές κούρεμα καταθέσεων και στην κοινωνική εξαθλίωση, οι υπαίτιοι ακόμη αναζητούνται.
Συζητήσεις επί συζητήσεων, αλληλοκατηγορείς, πορίσματα που απλά μπερδεύουν το κουβάρι. Για προσαγωγές ενώπιον της Δικαιοσύνης, ακόμη αναμένουμε.
Είναι προφανές ότι κάποιοι θέλουν να αφήσουν το μέγα οικονομικό σκάνδαλο ατιμώρητο. Υπενθυμίζουμε τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης Αναστασιάδη για γρήγορη διερεύνηση και απονομή δικαιοσύνης.
Επιτέλους οι εμπλεκόμενοι αλλά και οι αρχές του Κράτους, ας σεβαστούν τους πολίτες και ας επισπεύσουν τις έρευνες που θα οδηγήσουν σε ουσιαστικό αποτέλεσμα, το οποίο να ικανοποιεί το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών.»