Η Άννα Μαρκούλη, ανάμεσα στους 14 νέους δικαστές στο ΔΕΚ

image735-5.aspx

Δεκατέσσερις νέοι δικαστές, ανάμεσά τους και η Κύπρια Αννα Μαρκουλή, διορίστηκαν σήμερα στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλέον ενός γενικού εισαγγελέα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ.
Επτά από τους 14 διορισμούς σχετίζονται με τη μερική ανανέωση του Γενικού Δικαστηρίου, η οποία λαμβάνει χώρα κάθε τρία χρόνια. Έξι συνδέονται με τη μεταρρύθμιση του Γενικού Δικαστηρίου που συμφωνήθηκε το 2015. Ένας ακολουθεί την παραίτηση ενός δικαστή.

Στο πλαίσιο της μερικής ανανέωσης τα ακόλουθα πρόσωπα διορίστηκαν δικαστές για θητεία που λήγει στις 31 Αυγούστου 2022:

Barna Berke ( Ουγγαρία), Ricardo da Silva Passos ( Πορτογαλία), Octavia Spineanu – Matei ( Ρουμανία), Zoltán Csehi ( Ουγγαρία), Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος ( Ελλάδα ), Άννα Μαρκουλλή ( Κύπρος ) και Dean Spielmann (Λουξεμβούργο).

Άλλοι δύο δικαστές ( από την Πολωνία και Σλοβακία) θα πρέπει να διοριστούν στη συνέχεια, για να ολοκληρωθεί το 2016 η λεγόμενη μερική ανανέωση του ΔΕΚ. Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του Γενικού Δικαστηρίου οι κυβερνήσεις των κρατών μελών διόρισαν τους εξής : Jan Passer ( Τσεχική Δημοκρατία ) Alexander Kornezov (Βουλγαρία ) , Ezio Perillo ( Ιταλία) , René Barents ( Κάτω Χώρες) , Maria Jose Costeira ( Πορτογαλία) και Jesper Svenningsen ( Δανία ).

Οι εντολές των δύο πρώτων δικαστών λήγουν στις 31 Αυγούστου 2019 και η θητεία των τριών τελευταίων στις 31 Αυγούστου του 2022. Για να ολοκληρωθεί το δεύτερο στάδιο της μεταρρύθμισης του Γενικού Δικαστηρίου άλλοι δύο δικαστές ( από την Ιρλανδία και το Βέλγιο ) θα πρέπει να διοριστούν ως τότε .

Επιπλέον, σε αντικατάσταση του Karl Wetter ο οποίος παραιτήθηκε ως δικαστής του Γενικού Δικαστηρίου διορίστηκε ο Ulf Öberg (Σουηδία ) για θητεία που λήγει στις 31 Αυγούστου το 2019. Και τέλος, ο Evgeni Tanchev ( Βουλγαρία) διορίστηκε γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για την περίοδο που λήγει στις 6 Οκτωβρίου 2021.