Τα εγκλήματα της Τουρκίας κατά των Κούρδων στο Ευρωκοινοβούλιο

oi-kourdoi-kataggelloun-ton-erntogan-gia-to-makeleio_14-w_lΚ. Μαυρίδης: O εγκληματίας στην Κύπρο το 1974 και εναντίον των Κούρδων σήμερα, είναι ο ίδιος

 

“Καταστροφή, ξεριζωμός και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις Κουρδικές περιοχές της Τουρκίας” ήταν το συνέδριο που έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη (ΔΗΚΟ και Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών) σε συνεργασία με το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στην Τουρκία. Η εκδήλωση διήρκεσε περί  δύο ώρες σε μια κατάμεστη αίθουσα και ξεκίνησε με προβολή ενός συγκλονιστικού ντοκιμαντέρ, “Η Τζίσρε Μιλά”. Η Τζίσρε είναι δήμος στη ν/α Τουρκία με κουρδικό πληθυσμό και τέθηκε υπό πολιορκία από τις δυνάμεις καταστολής του τουρκικού κράτους. Πέραν του Ευρωβουλευτή, ομιλητές ήταν ο Eyyup Doru, εκπρόσωπος του κόμματος HDP στην ΕΕ, ο Öztürk Türkdoğan, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Τουρκίας και ο Faysal Sarıyıldız, μέλος του τουρκικού κοινοβουλίου από την επαρχία Şırnak.
Ο Κ. Μαυρίδης τόνισε την ανάγκη να προβληθεί το πρόβλημα των Κούρδων στην ΕΕ, έκανε λόγο για “ευρωπαϊκή και ανθρώπινη αλληλεγγύη” και συνέδεσε την βία που ασκείται στις Κουρδικές περιοχές, όπως παρουσιάστηκε στο ντοκιμαντέρ, με τις δικές του παιδικές εμπειρίες στο χωριό του στην Κερύνεια το 1974 κατά την τουρκική εισβολή. Όπως υπέδειξε, και στις δύο περιπτώσεις ο εγκληματίας ήταν ο ίδιος, το τουρκικό κράτος με τον στρατό του.
Ο Eyyup Doru, αναφέρθηκε στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στις κουρδικές περιοχές και πως το HDP έχει οργανώσει μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης. Τόνισε ότι “επτά υπουργοί εξωτερικών, η Ύπατη Εκπρόσωπος Μογκερίνι, ο Πρόεδρος της ΕΕ, είδαν τις εικόνες για πρώτη φορά στο ντοκιμαντέρ. Συνάδελφοί μας επισκέφτηκαν την περιοχή, όπως και Ευρωβουλευτές και διαπίστωσαν επί του εδάφους τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.”
Ο Öztürk Türkdoğan περιέγραψε τις παραβιάσεις που όπως διαπίστωσε, κατόπιν επίσκεψης, “εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου”, επεσήμανε την αδιαφορία της τουρκικής κυβέρνησης για τιμωρία των εγκληματιών και στιγμάτισε την στάση των δικαστικών αρχών προς τα εγκλήματα που διαπράττονται εναντίον του κουρδικού πληθυσμού. Έκανε ειδική αναφορά στην καταπίεση της κουρδικής νεολαίας με 6100 καταδίκες παιδιών “επειδή πετούσαν πέτρες” και στην πρακτική για “εξωδικαστικές εκτελέσεις” και περιέγραψε με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες βασανισμούς και εμπρησμούς σε υπόγεια πολυκατοικιών. “Τουλάχιστον 20 άτομα χάνουν τη ζωή τους κάθε μέρα, 75 άτομα έχασαν τη ζωή τους στα χέρια των τουρκικών αρχών σε μια μόνο μέρα και σε μια μόνο πόλη στα σύνορα” τόνισε και υπέδειξε πως η Τουρκία παραβιάζει την Συνθήκη της Γενεύης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Τέλος, διαπίστωσε χειροτέρευση μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα με παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κούρδων κρατουμένων και κατέληξε πως “η Τουρκία πρέπει να πιεστεί να επανεκκινήσει τον πολιτικό διάλογο, για μια πολιτική λύση του κουρδικού προβλήματος για να μη χαθούν και άλλες ζωές”.
Ο Faysal Sarıyıldız, μέλος του Τουρκικού Κοινοβουλίου (που φυλακίστηκε παλαιότερα για την δράση του), τόνισε ότι όλος ο κόσμος πρέπει να αντιληφθεί τι ακριβώς συμβαίνει στην Τουρκία. Παρομοίασε την κατάσταση με τις πρακτικές του Χίτλερ το 1933 και κατηγόρησε τον Πρόεδρο Ερντογάν ότι ήξερε για το πραξικόπημα. Ο βουλευτής μίλησε για όσα φοβερά συμβαίνουν για τα οποία έχει προσωπική γνώση και σε εγκλήματα που δεν περιλαμβάνονται στο ντοκιμαντέρ, περιγράφοντας την ρίψη πτωμάτων σε παρακείμενο ποταμό. Όπως, εξήγησε 355.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, 500.000 έχουν στερηθεί τις οικίες τους και διαβιούν πλέον σε άθλιες συνθήκες, ενώ ένα ολόκληρο χωριό, το Shinak, έχει κατεδαφιστεί με μπουλντόζες.
Όλοι οι ομιλητές εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς τον ευρωβουλευτή Κ. Μαυρίδη, ο οποίος καταλήγοντας ζήτησε αλλαγή πλεύσης της ΕΕ επειδή όπως είπε ο πολιτικός διάλογος έχει νόημα στις δημοκρατικές κοινωνίες και κατέληξε πως “η σημερινή πολιτική της ΕΕ προς την Τουρκία είναι ανταμοιβή σε ένα εγκληματικό καθεστώς, ενώ η απαίτηση για εκπλήρωση των υποχρεώσεων της πρώτα, θα λειτουργήσει προς όφελος της ΕΕ και όλων των λαών στην Τουρκία”.