Ρωσικό αεροσκάφος αναχαίτησε αμερικανικό κατασκοπευτικό στην Μαύρη Θάλασσα

image735-5-aspxΕνα ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος αναχαίτησε ένα αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος, πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως το αμερικανικό αεροσκάφος βρισκόταν σε «τακτική περιπολία».

Από την πλευρά του, ωστόσο, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ τόνισε πως η Ρωσία χρειάστηκε να δώσει εντολή για άμεση απογείωση ρωσικών αεροσκαφών τύπου Sukhoi Su-27 από τη βάση της Κριμαίας για να αναχαιτίσει τα αμερικανικά κατασκοπευτικά που επιχειρούσαν να προσεγγίσουν τον ρωσικό εναέριο χώρο πάνω από την Μαύρη Θάλασσα, ενώ πετούσαν με κλειστούς τους αναμεταδότες τους.

Ενας Αμερικανός αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, είπε πως το περιστατικό διήρκεσε περίπου 19 λεπτά και το ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος ήρθε σε απόσταση εντός 10 ποδών από το αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος P-8. “Βρίσκονταν στον αέρα επί 12 ώρες και υπήρχαν πολλές αλληλεπιδράσεις. Αλλά ένα από τα περιστατικά ήταν που ο πιλότος χαρακτήρισε μη ασφαλή”, είπε ένας άλλος αξιωματούχος.

Πρόσθεσε παράλληλα πως οι αξιωματούχοι συνομιλούν με τον πιλότο και επανεξετάζουν το περιστατικό για να καθορίσουν αν αυτό θα συμπεριληφθεί στην ετήσια συνάντηση Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων σχετικά με πιο σοβαρές αναχαιτίσεις. “Οι Ρώσοι πιλότοι ενήργησαν με αυστηρή προσήλωση στους διεθνείς κανόνες πτήσεων”, επισήμανε ο Κονασένκοφ.