Κάθε Παρασκευή πρωί η Ολομέλεια της Βουλής

image735-1.aspx

Οι συνεδρίες της Ολομέλειας της Βουλής θα διεξάγονται Παρασκευή πρωί, όπως αποφασίστηκε σε σημερινή σύσκεψη των Αρχηγών των κομμάτων, υπό την προεδρία του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη.

Σε δηλώσεις του μετά την σύσκεψη, ο κ. Συλλούρης είπε ότι σήμερα πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύσκεψη Αρχηγών των κομμάτων για τη νέα περίοδο της Βουλής.

«Συζητήθηκαν πάρα πολλά θέματα, κάποια εκ των οποίων η συζήτηση θα συνεχιστεί στην επόμενη σύσκεψη», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά τον προγραμματισμό, ο κ. Συλλούρης είπε ότι κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε με μία ένσταση, ή επιφύλαξη, ενός κόμματος όπως η Ολομέλεια της Βουλής να γίνεται Παρασκευή πρωί.

Κατά τη σύσκεψη, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής δόθηκε στους Αρχηγούς των κομμάτων καινούργιο πρόγραμμα συνεδριάσεων των κοινοβουλευτικών επιτροπών, που θα γίνεται σε τρεις ζώνες και δεν θα συμπίπτει καμία συνεδρίαση Βουλευτή με άλλη συνεδρίαση.

«Θα συζητηθεί το θέμα της τήρησης του κανονισμού και των παρουσιών στην Επιτροπή Κανονισμών, ώστε να βρεθεί ο πιο δόκιμος τρόπος και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ελέγχου των παρουσιών. Η σύσκεψη των Αρχηγών θα γίνεται σε καθορισμένο χρόνο, ανεξάρτητα της Ολομέλειας και όχι όπως γινόταν μέχρι σήμερα πριν την Ολομέλεια, που αυτό δημιουργούσε καθυστερήσεις στην έναρξη της Ολομέλειας αλλά και πίεση στη συζήτηση των ίδιων των θεμάτων”, δήλωσε.

Οπως ανέφερε, “θα καθοριστεί μια άλλη μέρα στην οποία θα συσκέπτονται οι αρχηγοί. Πριν την Ολομέλεια θα καλύπτονται μόνο θέματα της Ολομέλειας, δηλαδή θα συζητείται το νομοθετικό έργο εκείνης της ημέρας, σε σύντομη συνεδρίαση και αν υπάρχει λόγος”.

Με αυτό τον προγραμματισμό, είπε ο κ. Συλλούρης, “εκτιμώ ότι οι κοινοβουλευτικές επιτροπές θα διπλασιάσουν το έργο τους, το έργο της Ολομέλειας και με άλλες αλλαγές που θα γίνουν όσον αφορά καθορισμό ομιλιών, κλπ, θα γίνει πιο αποτελεσματικό και σε λιγότερο χρόνο θα επιτυγχάνεται μεγαλύτερο αποτέλεσμα».

Σε παρατήρηση σχετικά με τον καθορισμό του χρόνου ομιλιών, ο κ. Συλλούρης είπε ότι έχει κάνει ένα σχέδιο, το οποίο ακόμα δεν έδωσε στην σύσκεψη των Αρχηγών των κομμάτων, στο οποίο, όπως είπε, θα υπάρχουν τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις.

«Όταν καταγράφεται το θέμα στην ατζέντα της Ολομέλειας, εάν δεν υπάρχει καμία απαίτηση από οποιοδήποτε κόμμα, θα μπαίνει στο σύστημα α΄ όπου θα γίνεται δίλεπτη τοποθέτηση των κομμάτων ή με απαίτηση κομμάτων ή κόμματος θα μπαίνει στο β΄ όπου η συζήτηση για το σύνολο θα είναι 35΄ του θέματος και θα κατανέμεται αναλόγως χρόνος στα κόμματα ή θα γίνει η συζήτηση στα 90΄, που θα είναι το σχέδιο γ΄, που θα γίνεται επίσης κατανομή χρόνου και το δ΄ για πολύ σημαντικά θέματα, εξαιρετικής σημασίας που τότε θα αποφασίζει η Ολομέλεια για το χρονικό διάστημα της συζήτησης”.

Με αυτό τον τρόπο, σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, “δεν υπάρχει ούτε στη σύσκεψη των Αρχηγών κάθε εβδομάδα πόσο χρόνο πρέπει να συζητήσουμε το τάδε θέμα ούτε στην Ολομέλεια. Θα ξέρουν εκ των προτέρων τον καθορισμό χρόνου και θα υπάρξει αυστηρώς τρόπος τήρησης του χρόνου που μιλά κάθε κόμμα και ο κάθε βουλευτής».

Εξάλλου, ανέφερε ότι «υπάρχει στο σύνταγμα μας πρόνοια για θανατική ποινή, πρόνοια για να μπορούμε να ψηφίσουμε νόμους θανατικής ποινής».

«Είναι το άρθρο 7 του συντάγματος, μίλησα το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον Γενικό Εισαγγελέα και ενημέρωσα τους Αρχηγούς των κομμάτων και θα προχωρήσουμε να μιλήσω με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και με τον Γενικό Εισαγγελέα, ούτως ώστε να γίνει άμεσα η διόρθωση του συντάγματος, γιατί στους νόμους μας καταργήσαμε την θανατική ποινή, αλλά όχι στο σύνταγμα. Το θέμα θα εξεταστεί την ερχόμενη Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου στην Ολομέλεια και να καταργηθεί η πρόνοια του συντάγματος που δίνει την δυνατότητα νομοθεσίας για θανατική ποινή», ανέφερε.

Είπε, επίσης, ότι ενημέρωσε την σύσκεψη των Αρχηγών ότι θα διορίσει άτυπο Νομικό Συμβούλιο του Προέδρου της Βουλής, που θα αποτελείται από τρεις έγκριτους νομικούς, αμισθί, εγνωσμένου κύρους και αυτό είναι ανεξάρτητα από τη Νομική Υπηρεσία που θα δημιουργηθεί στην Βουλή ή τους διορίζοντας κατά καιρούς νομικούς συμβούλους και δικηγόρους της Βουλής.

«Έχουν ενημερωθεί οι αρχηγοί για την αξιοποίηση των πρώην Βουλευτών. Ήδη ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής μάς εκπροσώπησε στην κηδεία του καταδρομέα Θανάση Ζαφειρίου, αλλά έχουν οριστεί και Βουλευτές που θα συμμετάσχουν σε συνεδριάσεις διεθνών οργανισμών, ιδιαίτερα σε οργανισμούς όπου έχουν το θεσμό της συμμετοχής πρώην βουλευτών αλλά και σε άλλες δραστηριότητες της Βουλής», κατέληξε.