Βουλγαρία: Χλιαρές αντιδράσεις για την έκδοση Μπουγιούκ στην Τουρκία

a66047c8496e1aac2a66f2f1e12b2fe5

Χλιαρές αντιδράσεις προκάλεσε στη Βουλγαρία ,η παράδοση στην Άγκυρα από τις βουλγαρικές Αρχές ενός αντιπάλου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.Μόνο δύο ΜΚΟ και περιορισμένος αριθμός ατόμων και ένας πρώην υπουργός χαρακτήρισαν την ενέργεια αυτή ως “ταπεινωτική” παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων .

Το υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε  την απέλαση του Αμπντουλάχ Μπουγιούκ, ενός επιχειρηματία που πρόσκειται στον εξόριστο στις ΗΠΑ μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Ο 43χρονος Μπουγιούκ, ο οποίος παραδόθηκε την  Τετάρτη στην Άγκυρα, “δεν είχε έγκυρα έγγραφα” και διέμενε εδώ και έξι μήνες παράνομα στη χώρα, υπογράμμισε η υπουργός Εσωτερικών Ρουμιάνα Μπατσβάροβα στο τηλεοπτικό δίκτυο bTV.

Η απέλαση, πραγματοποιήθηκε πολύ διακριτικά και γρήγορα.

“Είναι αποκρουστικό να βλέπεις τους Βούλγαρους ηγέτες να υποκύπτουν με τόσο ταπεινωτικό τρόπο”, έγραψε στο Facebook ο Χρίστο Ιβάνοφ, μεταρρυθμιστής πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και διευθυντής της ΜΚΟ Ινστιτούτο Νομικών Πρωτοβουλιών.

Χαρακτήρισε “αυθαίρετη και αναξιοπρεπή την παράδοση ενός ανθρώπου που απειλείται στην Τουρκία”.

Η ΜΚΟ Επιτροπή του Ελσίνκι, που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, κατήγγειλε επίσης μια “παράνομη” απέλαση που είχε, όπως αναφέρει, “πολιτικά κίνητρα”.

Η Βουλγαρία αρνήθηκε να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Αμπντουλάχ Μπουγιούκ, όμως η δικαιοσύνη της χώρας είχε αρνηθεί να τον εκδώσει, εκτιμώντας πως δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να έχει μια δίκαιη δίκη στην Τουρκία.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών, ο Γκεόργκι Αραμπάτζιεφ, δικαιολόγησε ωστόσο  την απέλαση του Μπουγιούκ επικαλούμενος “νέα γεγονότα και ανησυχητικές περιστάσεις για τις οποίες ενημερωθήκαμε από την Ιντερπόλ”, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Τι απαντά ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ μιλώντας σε συνέντευξη του στην Nova TV δήλωσε πως ο Μπουγιούκ δεν είχε εγγεγραμένα έγγραφα ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση περι ανθρωπίνων δικαιωμάτων είπε πως όλες οι χώρες της Ευρώπης πλην της Ελλάδας και της Βουλγαρίας έχουν ανεγείρει συρματομπλέγματα και φράκτες εμποδίζοντας την διέλευση των προσφύγων.«Αυτές οι ΜΚΟ γιατί δεν διαρτύρονται  για την παραβίαση των ανθρωπινων δικαιωμάτων σε Πολωνία, Ουγγαρία,  Αυστρία, Τσεχία και Σερβία  και αναφέρονται μόνο σε εμάς-πρόσθεσε – που είμαστε από τις πιο ευάλωτες χώρες σε περίπτωση που η Τουρκία αφήσει ανεξέλγκτη τη ροή των εκατομμυρίων προσφύγων προς την Ευρώπη.

Απέρριψε ωστόσο τον ισχυρισμό πως η κυβέρνηση υπέκυψε στον εκβιασμό της Αγκυρας  για την έκδοση Μπιουγιούκ.

Εξάλλου σε ρεπορτάζ που πρόβαλαν Βουλγάρικα ΜΜΕ φάνηκε πως ο Μπουγιούκ διατηρούσε μια εταιρεία στη Σόφια η οποία ωστόσο δεν είναι επίσημα εγγεγραμμένη,

Και ενώ το θέμα με την έκδοση Μπουγιούκ τείνει να πάρει διεθνείς διαστάσεις με τα δυτικά Μ.Μ.Ε να αναφέρονται σε δήθεν θυελλώδεις διαμαρτυρίες στη Βουλγαρία ,οι αντιδράσεις του Βουλγάρικου λαού είναι χλιαρές εως ανύπαρκτες. Το ζήτημα πολιτικοποιείται  από μερίδα πολιτικών ενόψει και των Προεδρικών εκλογών στη Βουλγαρία.

Στο παρελθόν η Άγκυρα είχε κατηγορήσει τον Μπουγιούκ για “σχέσεις με μια τρομοκρατική επιχείρηση” και για “ξέπλυμα χρημάτων”. Στην Τουρκία κατηγορείται κυρίως ότι είναι χρηματοδότης του κινήματος του Γκιουλέν.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε  την Πέςμπτη την παράδοση του Μπουγιούκ. “Ευχαριστούμε τη Βουλγαρία” γι` αυτή την έκδοση, υπογράμμισε μιλώντας στην τουρκική τηλεόραση, ενώ χαιρέτισε επίσης τη “συνεργασία” ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως η Βουλγαρία δεν θέλει να δυσαρεστήσει την Τουρκία, από την οποία εξαρτάται όσον αφορά τη ρύθμιση των μεταναστευτικών ροών. Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ είχε ζητήσει πρόσφατα από τους Βούλγαρους αξιωματούχους “να μιλούν με προσοχή για την Τουρκία” για να μην την θίξουν..