Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν στην αναβίωση του αγωγού Φυσικού Αερίου

image735-1.aspxΑίρονται  οι κυρώσεις σταδιακά 

Tην αναβίωση του αγωγού φυσικού αερίου South Stream ανακοίνωσαν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν να δηλώνει ότι ο Τούρκος ομόλογός του πήρε μια πολύ «θετική απόφαση»

Από κοινού οι δύο ηγέτες, ανακοίνωσαν ότι «το σχέδιο για την κατασκευή του South Stream θα προχωρήσει και θα εφαρμοστεί γρήγορα».

Mάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά ότι «είναι προτεραιότητα και το έργο θα αποτελείται από δύο αγωγούς φυσικού αερίου.»

Ο Β.Πούτιν είπε ότι «συζητήσαμε όλα τα μεγάλα κοινά σχέδια στο πεδίο της ενέργειας που απαιτούσαν πολιτικές αποφάσεις. Η τουρκική πλευρά ήδη πήρε τις αντίστοιχες αποφάσεις για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Akkuyu και τον αγωγό φυσικού αερίου».

«Δεδομένου ότι αυτό το σχέδιο έλαβε το στρατηγικό επενδυτικό status το οποίο ζητήσαμε από την Τουρκία και αυτό τό αίτημα ικανοποιήθηκε, είναι ένα έργο που αξίζει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορεί να γίνει και πιστεύουμε ότι θα πραγματοποιηθεί»

«Για να επιταχύνουμε το σχέδιο είναι ένας από τους άμεσους στόχους μας και πιστεύω ότι είναι μια σωστή απόφαση» είπε ο Ρ.Τ.Ερντογάν.

Ο Ερντογάν, μάλιστα, τόνισε πως οι δύο χώρες πρόκειται να επαναφέρουν τον κοινό στόχο για διμερείς εμπορικές συναλλαγές ύψους 100 δισ. δολαρίων.
«Θέλω να δώσω έμφαση στο γεγονός ότι είμαστε πρόθυμοι να προσδώσουμε στρατηγικό επενδυτικό satus στο σχέδιο του Akkuyu και μόλις ήρθαμε σε συνενόησση για αυτό με τον πρόεδρο Πούτιν. Θα προωθήσουμε επίσης την συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και στην αμυντική παραγωγή».

Οι  επικεφαλής των δύο κρατών ανακοίνωσαν πως ΅«οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί θα αρθούν σταδιακά» ενώ ο Ρώσος πρόεδρος ερωτηθείς σχετικά με την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, απάντησε πως περιορισμός φέρνει δυσκολίες, αλλά ότι η χορήγηση ελευθέρου καθεστώτος θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των σχέσεων των δύο πλευρών.

«Η ζωή προχωράει και περνάει γρήγορα. Αλλαγές έχουν σημειωθεί στο πλαίσιο των επαφών μας. Θέλουμε να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μας. Αυτό που θέλουμε είναι ένα μεσοπρόθεσμο χρονοδιάγραμμα. Θα πραγματοποιηθεί το τρέχον έτος γιατί θέλουμε να γίνει σύντομα», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε πως οι πτήσεις τσάρτερ θα ξεκινήσουν και πάλι τα δρομολόγια με τη Ρωσία, καθώς και πως συμφωνήθηκε η κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου.

«Ο λαοί των δύο χωρών αναμένουν την αποκατάσταση των σχέσεων σε πολλά επίπεδα, οικονομικό, πολιτικό, ανθρωπιστικό», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος επανέλαβε πόσο σημαντική ήταν η τηλεφωνική κλήση του Πούτιν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Μάλιστα, ευχαρίστησε τη Ρωσία για την ηθική και ψυχολογική στήριξη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος «από τους υποστηρικτές του Γκιουλέν», χαρακτηρίζοντας τον Πούτιν «αγαπητό φίλο».

 

 

Αίρονται οι κυρώσεις

“Θα άρουμε τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας βήμα με βήμα”, δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στην κοινή συνέντευξή του με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη, χαρακτηρίζοντας εποικοδομητική τη συνάντηση. Ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα Άκκουγιου θα αναβαθμιστεί σε καθεστώς στρατηγικής επένδυσης και θα περάσουν οι σχετικές νομοθεσίες από την τουρκική εθνοσυνέλευση. Και οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν ότι το Συριακό δεν το συζήτησαν και θα το συζητούσαν σε συνάντηση που θα ακολουθήσει σήμερα μετά τη συνέντευξη Τύπου.

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι προτεραιότητά τους είναι να επιστρέψουν οι σχέσεις στο επίπεδο πριν από την κρίση, λέγοντας ότι αυτός είναι πολύ σημαντικός στόχος. Οπως είπε, θα αναζωογονηθούν οι μηχανισμοί συνεργασίας των δύο χωρών. “Σχεδιάζουμε να άρουμε τους περιορισμούς σχετικά με τις τουρκικές εταιρείες και να αναπτύξουν το πρόγραμμα των σχέσεών τους. Θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις των μικτών επιτροπών των δύο χωρών”, είπε ο κ. Πούτιν προθέτοντας ότι το πιο σημαντικό σημείο για την εμπορική τους συνεργασία είναι η ενέργεια. Ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα για να πραγματοποιηθούν τα προγράμματα ενέργειας.

Η Τουρκία, δήλωσε περαιτέρω, κάνει αυτό που της αναλογεί και θα συνεχίσει να το κάνει στο θέμα του αγωγού Turkish Stream και της πυρηνικής ενέργειας. Όπως είπε, συζήτησαν και το θέμα των Ρώσων τουριστών και ανέφεραν ότι για να επιστρέψουν στις παλιές μέρες χρειάζεται χρόνος. Ο κ. Πούτιν σημείωσε ότι η Τουρκία έδωσε το λόγο της για την ασφάλεια των Ρώσων τουριστών.

Για τα περιφερειακά ζητήματα ανέφερε ότι το ζήτημα της Συρίας είναι πολύ σημαντικό γι αυτό και αποφάσισαν να το συζητήσουν σε ξεχωριστή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου σήμερα. “Είναι φανερό ότι υπάρχουν διαφωνίες μας στο θέμα της Συρίας. Συμφωνήσαμε να βρούμε λύση με τη συμμετοχή και των Υπουργών Εξωτερικών μας και των μυστικών πληροφοριών μας. Οι δημοκρατικές λύσεις επιτυγχάνονται μόνο δια των δημοκρατικών οδών. Ο στόχος μας για την επίλυση του Συριακού είναι ο ίδιος. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση”, είπε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Ρώσο ομόλογό του για τη φιλοξενία, αναφέροντας ότι η συνάντησή τους ήταν περιεκτική και ωφέλιμη. Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να επιστρέψουν οι σχέσεις στο παλιό τους επίπεδο.
Αυτή, είπε ο κ. Ερντογάν, είναι η πρώτη τους συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο έπειτα από τη γνωστή κρίση και είναι η πρώτη επίσκεψη του ιδίου σε μια χώρα έπειτα από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα για την αναζωογόνηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, την πραγματοποίηση ναυλωμένων πτήσεων ξανά, την άρση όλων των περιορισμών στο εμπόριο, την επαναφορά του καθεστώτος μη βίζας μεταξύ πολιτών των δύο χωρών.

Για το πρόγραμμα Άκκουγιου, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι θα το αναβαθμίσουν σε πρόγραμμα στρατηγικής επένδυσης. Όπως είπε, θα περάσει η σχετική νομοθεσία από την τουρκική εθνοσυνέλευση.

Ανέφερε ότι συμφώνησαν να ιδρυθεί ένα Κοινό Ταμείο Επενδύσεων Τουρκίας – Ρωσίας. Θα αυξήσουν τη συνεργασία τους στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Για τα περιφερειακά ζητήματα βλέπουν θετικά τη δημιουργία τριμερούς μηχανισμού Τουρκίας-Ρωσίας-Αζερμπαϊτζάν.
Για τον αγωγό Turkish Stream είπε ότι θα πραγματοποιηθεί σύντομα και οι Υπουργοί θα δραστηριοποιηθούν ώστε να φτάσει στην Ευρώπη. Η Τουρκία, ανέφερε, λαμβάνει 28 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Με τον Turkish Stream θα υπάρχουν δύο αγωγοί, ο ένας θα πηγαίνει στην Ευρώπη και ο άλλος θα χρησιμοποιηθεί για την Τουρκία.