Ερντογάν: Θανατική ποινή, αν το θέλει ο λαός

Turkish President Recep Tayyip Erdogan delivers a speech during a Democracy and Martyrs' Rally in Istanbul, Sunday, Aug. 7, 2016. More than 1 million flag-waving Turks gathered in Istanbul on Sunday for an anti-coup rally to mark the end of nightly demonstrations since the July 15 abortive military insurrection that left more than 270 people dead (Kayhan Ozer/Presidential Press Service via AP)

Στην επαναφορά της θανατικής ποινής αναφέρθηκε το βράδυ της Κυριακής  ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ενώπιον της μεγάλης συγκέντρωσης «για τη Δημοκρατία και τους Μάρτυρες» που οργάνωσε το κυβερνών κόμμα στην Κωνσταντινούπολη, έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης.

«Εάν ο λαός θέλει τη θανατική ποινή, τα πολιτικά κόμματα θα ακολουθήσουν τη βούλησή του», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν μπροστά στο πλήθος, που φώναζε «ποινή θανάτου», και πρόσθεσε: «Οι περισσότερες χώρες εφαρμόζουν τη θανατική ποινή».
Μιλώντας ενώπιον πλήθους άνω των δύο εκατομμυρίων  που συγκεντρώθηκε στο Γενί-Καπί της Κωνσταντινούπολης, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι το δίκτυο του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν -τον οποίο κατηγορεί για το πραξικόπημα- πρέπει να καταστραφεί εντός του πλαισίου που ορίζει ο νόμος.

Επίθεση στη Γερμανία
Ο πρόεδρος της Τουρκίας καταφέρθηκε και πάλι κατά της Γερμανίας που δεν του επέτρεψε να απευθυνθεί με video link στους υποστηρικτές του που διαδήλωναν στην Κολωνία την περασμένη Κυριακή.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι οι συγκεντρώσεις «υπέρ της δημοκρατίας» που ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου θα συνεχισθούν μέχρι την Τετάρτη. Αναφερόμενος στην άρνηση της Γερμανίας να τον φιλοξενήσει στη συγκέντρωση, ο Ερντογάν είπε προς το πλήθος ότι αντίθετα το Βερολίνο επέτρεψε σε κούρδους ακτιβιστές να μιλήσουν μέσω video link.
«Πού είναι η δημοκρατία; Αφήστε τους να τρέφουν τους τρομοκράτες και αυτοί θα επιστρέψουν και θα τους χτυπήσουν», είπε.

Γιγαντοοθόνες
Η συγκέντρωση οργανώθηκε από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) παρουσία του ισχυρού άνδρα της Τουρκίας , ο οποίος έφθασε κρατώντας από το χέρι την σύζυγό του Εμινέ και υπό τους ήχους του τουρκικού εθνικού ύμνου και στίχων του Κορανίου. Η συγκέντρωση μεταδιδόταν ζωντανά σε γιγαντοοθόνες σε ολόκληρη την Τουρκία. Μία τέτοια οθόνη έχει στηθεί και στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, όπου ζει ο Φετουλάχ Γκιουλέν.

Πολιτικός συμβιμβασμός
Το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία άνοιξε μία «νέα πόρτα για συμβιβασμό» στην πολιτική, δήλωσε ενώπιον του γιγάντιου πλήθους  ο πρόεδρος του CHP (Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, προσθέτοντας ότι η πολιτική πρέπει να μείνει μακριά από τα τζαμιά, τις δικαστικές αίθουσες και τα στρατόπεδα. «Υπάρχει μία νέα Τουρκία μετά την 15η Ιουλίου», είπε ο Κιλιτσντάρογλου.  «Είμαι ευτυχής γιατί βλέπω την άνοδο της Τουρκίας», δήλωσε κατά την ομιλία του ο ηγέτης το Εθνικιστικού Κόμματος (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί. «Η 15η Ιουλίου αποτελεί ορόσημο για την Τουρκία», πρόσθεσε επαινώντας την σθεναρή στάση των τούρκων πολιτών κατά των πραξικοπηματιών.