Αντιδράσεις κομμάτων κατά των απειλών της Τουρκίας

image735.aspxΕντονα αντέδρασαν τα κόμματα στην Κύπρο μετά τις ωμές απειλές της Τουρκία ότι θα πάρει μέρα κατά της Κύπρου αν αρχίσει την εκμετάλλευση του υδατοτεμαχίου 6 κατά τον Γ΄ γύρο αδειοδοτήσεων.

ΔΗΚΟ
Το ΔΗΚΟ με ανακοίνωση του αφού καλεί την κυβέρνηση να πάρει μέτρα τονίζει:

«Οι απειλές του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναδεικνύουν ακόμα πιο έντονα την ανάγκη για ενίσχυση της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και διασφάλιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Επιβάλλεται, η κυβέρνηση να προβαίνει σε όλες τις ενέργειες, σε όλα τα επίπεδα, για να προστατεύσει την Κυπριακή Δημοκρατία, έναντι των απροκάλυπτων προθέσεων της Τουρκίας να καταργήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Καλούμε την κυβέρνηση να εφαρμόσει τα μέτρα, που είχε ετοιμάσει το Υπουργείο Εξωτερικών, μετά τις τελευταίες παραβιάσεις της ΑΟΖ της Δημοκρατίας από το τουρκικό σκάφος «Μπαρμπαρός».

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, πρέπει να λειτουργήσουν ως κώδωνας κινδύνου, γι’ αυτούς που είναι έτοιμοι για μια λύση του κυπριακού με «εποικοδομητικές» ασάφειες.

Έχουμε να κάνουμε με μια χώρα, που στόχος της είναι η κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η σταδιακή τουρκοποίηση της Κύπρου.

Γι’ αυτό και οι πρόνοιες της όποιας συμφωνίας στο κυπριακό, δεν πρέπει να αφήνουν ούτε ίχνος αμφιβολίας ως προς την ερμηνεία.

Η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα διασφαλίσει τη συνέχιση του Κυπριακού Ελληνισμού.»

ΕΔΕΚ

Στην ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ αναφέρει:

«Προκλητικές και απαράδεκτες οι Τουρκικές δηλώσεις για την Κυπριακή ΑΟΖ

Για ακόμα μια φορά η Τουρκία επιχειρεί να αμφισβητήσει τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά τρόπο προκλητικό και απαράδεκτο. Θα πρέπει να γίνει σαφές τόσο στην Τουρκία όσο και στους Τουρκοκύπριους ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει τον προγραμματισμό της για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων της Κύπρου και, αν πραγματικά ενδιαφέρονται, θα πρέπει να συμβάλουν ουσιαστικά και αποτελεσματικά στην εξεύρεση δημοκρατικής και λειτουργικής λύσης το συντομότερο δυνατό.

Την ίδια στιγμή και η ίδια κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι συνεχείς και μονομερείς υποχωρήσεις όπως για παράδειγμα:
η αναστολή των ερευνών της ΕΝΙ με πρόσχημα δήθεν τη συντήρηση του τρυπανιού, ή η συγκατάθεση της κυβέρνησης στη βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας και ΕΕ χωρίς προηγουμένως να υποχρεωθεί η Τουρκία να αποσύρει το απαράδεκτο έγγραφο περί εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας κα να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ και αφορούν την Κύπρο,
ουσιαστικά υποβοηθούν στην περαιτέρω κλιμάκωση των απαράδεκτων Τουρκικών διεκδικήσεων και απαιτήσεων.»

Η  ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

Η Συμμαχία Πολιτών αφού καταδικάζει τις δηλώσεις του Τουρκικού ΥΠΕΞ, σημειώνει:

 

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε πως το υδατοτεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ ανήκει στην Τουρκία.

Απείλησε μάλιστα ευθέως με λήψη ακόμα και στρατιωτικών ενεργειών την Κύπρο για την εκμετάλλευση του κατά τον Γ΄ γύρο αδειοδοτήσεων.

Η Τουρκία καλλιεργεί ξανά κλίμα έντασης όπως προ διετίας με τον Μπαρμπαρός και επιδιώκει να εντάξει το θέμα των φυσικών πόρων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για συνολική λύση του Κυπριακού αμιγώς τουρκικών προδιαγραφών.

Ως Συμμαχία Πολιτών έχουμε επανειλημμένα τονίσει πως οποιαδήποτε διασύνδεση του Εθνικού μας ζητήματος με τα ενεργειακά αποτελεί έγκλημα εις βάρος της Κύπρου και του λαού μας.

Ένα ξεκάθαρο κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας που δεν μπορεί να καταντήσει δικοινοτική υπόθεση.

Για το λόγο αυτό εισηγούμαστε στον ΠτΔ την σύσταση Ομάδας ή Επιτροπής η οποία θα επεξεργαστεί και θα θέσει ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου « Μέτρα Ισοδύναμου Στρατηγικού Αποτελέσματος» («Μ.Ι.Σ.Α.»).

Η Επιτροπή αυτή θα καταγράφει όλες τις ενέργειες και τις δράσεις που ενδεχόμενα η Τουρκία προγραμματίζει ή θα υλοποιήσει αναφορικά με την Κυπριακή ΑΟΖ και ως αντίμετρα θα μελετά και θα σχεδιάζει τους τρόπους αντίδρασης της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα επιφέρουν τουλάχιστον Ισοδύναμα Στρατηγικά Αποτελέσματα.

Μόνο έτσι θα πάψουμε να είμαστε ουραγοί των εξελίξεων και να αυτοσχεδιάζουμε.

Το πάθημα του ’14 με το Μπαρμπαρός να κάνει βόλτες και να μας απειλεί στα εθνικά χωρικά μας ύδατα και η οπισθοχώρηση στο σχεδιασμό της ενεργειακής μας πολιτικής δεν πρέπει να επαναληφθούν ξανά και να μας γίνουν μάθημα.»

Ο ΔΗΣΥ

Εξάλλου , από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε  ότι η Τουρκία να ξεκαθαρίσει τους  λογαριασμούς της με τις χώρες στις οποίες ανήκουν οι ενεργειακοί κολοσσοί που διεκδικούν οικόπεδα στον γ` γύρο αδειοδότησης στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ).

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την αντίδραση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για τον γ` γύρο αδειοδότησης, ο κ. Νεοφύτου είπε «ας ξεκαθαρίσουν και τους λογαριασμούς τους με την Αμερική, την Ιταλία, τη Γαλλία, το Ισραήλ». Συνέχισε, λέγοντας «όταν θα αποφασίσει η Exxon Mobil να βάλει τρυπάνι, να δούμε μέχρι πού θα πάνε οι διάφορες ανακοινώσεις της Τουρκίας».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε παράλληλα ότι τα ενεργειακά αποθέματα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι «ένα επιπρόσθετο κίνητρο για τους συμπατριώτες μας τους Τ/κ».

«Αν δείξουνε μαζί με την Τουρκία την πολιτική βούληση και λύσουμε το Κυπριακό το συντομότερο δυνατό, είναι ξεκαθαρισμένο ότι τα έσοδα από τα ενεργειακά αποθέματα θα ανήκουν στο σύνολο του λαού μας και θα είναι ομοσπονδιακά έσοδα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη ορθώς προχώρησε στον γ` γύρο και τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τον ορθολογισμό αυτής της κίνησης. Έκανε λόγο για εταιρείες-κολοσσούς στον τομέα της ενέργεια, οι οποίες έχουν διεκδικήσει οικόπεδα, ενώ είπε ότι ο διαγωνισμός απέδειξε πως «όχι μόνο δεν αμφισβητείται η ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά ήταν και έμπρακτα μια ψήφος επιβεβαίωσης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Είπε ακόμη ότι η Τουρκία και το Υπουργείο Εξωτερικών δεν είναι η πρώτη φορά που εκδίδουν ανακοινώσεις, όπως έκαναν και πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε τέλος ότι η Κυβέρνηση κινήθηκε ήδη στρατηγικά στον γ` γύρο αδειοδότησης, «αλλά δεν θα παιχθούν παιχνίδια». «Είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα με πλήρη διαφάνεια, θα αξιολογηθούν οι προσφορές και θα κατακυρωθούν» κατέληξε.