Η Τουρκία απειλεί την Κύπρο με στρατιωτικά μέτρα για την ΑΟΖ

image735.aspxΗ Τουρκία θα λάβει κάθε είδους μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της υφαλοκρηπίδας της, δηλώνει ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλγκίτς, χαρακτηρίζοντας “παράνομη και άκυρη” την άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας για διεξαγωγή έρευνας προς ξένες εταιρείες. Υποστηρίζει ακόμη ότι ένα σημαντικό μέρος του τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας.

Σε ανακοίνωσή του για τον τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων για την κυπριακή ΑΟΖ, ο Τανζού Μπιλγίτς ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν οι ξένες εταιρείες να έχουν άνευ άδειας τη δυνατότητα αναζήτησης και εξόρυξης υδρογονανθράκων σε θαλάσσια ύδατα τουρκικής αρμοδιότητας.

Ο Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε ακόμη ότι κατά τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, παρά τη συμφωνία ότι μετά την ενδεχόμενη λύση, οι φυσικοί πόροι του νησιού θα ανήκουν στην αρμοδιότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, είναι ανησυχητικό το ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία πρέπει να θεωρεί ως μελλοντικό συνεταίρο της την τουρκοκυπριακή πλευρά, εξακολουθεί να συμπεριφέρεται ως ο μόνος ιδιοκτήτης του νησιού και επιμένει να κάνει μονομερείς προσπάθειες σε αυτό το θέμα.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει επίσης ότι “με βάση την παράνομη και άκυρη άδεια” καλούνται ξανά οι εταιρείες και χώρες που θα μπορέσουν να διεξάγουν εργασίες έρευνας “στην ΑΟΖ της ελληνοκυπριακής πλευράς”, και τις καλεί να σεβαστούν “τα νόμιμα και ίσα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής πλευράς, του συνόλου του νησιού” και να δραστηριοποιηθούν “με κοινή λογική”.

Μέτρα αντίδρασης μελετά το ΥΠΕΞ Κύπρου
Την αντίδρασή του απέναντι στους νέους τουρκικούς ισχυρισμούς όπως διατυπώθηκαν από τον εκπρόσωπο του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς, μελετά το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών.

Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσαν  ότι αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται κάτι, ωστόσο αναμένεται το πράσινο φως από την πολιτική ηγεσία για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει.

Οι ίδιες πηγές δήλωσαν ότι με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας η Κύπρος έχει τη νομιμότητα με το μέρος της, αφού ενεργεί πάντα με βάση τα δικαιώματά της που πηγάζουν από αυτά, ενώ και πρόσφατες αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων ενισχύουν τη θέση της Κύπρου. Ωστόσο η Τουρκία δεν είναι μέλος της σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών και δεν αναγνωρίζει τα αρμόδια δικαστήρια, έτσι ώστε να μπορέσει να προσφύγει σε αυτά εναντίον της η Κυπριακή Δημοκρατία.

«Το θέμα», όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, «είναι περισσότερο πολιτικό παρά νομικό»

Η Τουρκία με βάση τους χάρτες της διεκδικεί μέρος του τεμαχίου «6» της κυπριακής ΑΟΖ. Επίσης δεν αναγνωρίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τη δική της ΑΟΖ.

«Όταν προχωρούσαμε στην προκήρυξη ξέραμε ήδη ότι είναι ένα από τα τεμάχια που αμφισβητεί η Τουρκία, θεωρώντας ότι μέρος του της ανήκει», ανέφεραν οι πηγές.

Το Υπουργείο απαντώντας σε ανάλογες προκλήσεις της Τουρκίας μετά την προκήρυξη του γ` γύρου αδειοδοτήσεων, είχε εκδώσει στις 26 Μαρτίου 2016 σχετική ανακοίνωση. Σε αυτήν χαρακτήριζε ως «έκφανση της προκλητικής και αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας και αυθαίρετης ερμηνείας των διεθνών συνθηκών και συμβάσεων» την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τη νέα διαδικασία χορήγησης αδειών εξερεύνησης υδρογονανθράκων, τονίζοντας ότι η εν λόγω διαδικασία δεν επηρεάζεται από τον εν εξελίξει διάλογο για επίλυση του Κυπριακού.

Σημείωνε παράλληλα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος-μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ασκεί, όπως κάθε άλλο κράτος της διεθνούς κοινότητας, όλα τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο επί του εδάφους και της θάλασσάς της, συμπεριλαμβανομένων των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης / Υφαλοκρηπίδας της, όπως διασφαλίζονται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982) την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επικυρώσει από το 1988.

Επεσήμανε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου, ιδιαίτερα σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες, για την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία ολόκληρου του λαού της, χωρίς διακρίσεις.»