Ικανοποίηση και ανησυχίες Συμμαχίας Πολιτών για Εθνικό και Κυπριακό

Ικανοποίηση για το γεγονός ότι δίδεται δυνατότητα πρόσβασης στα έγγραφα των συνομιλιών, τα οποία θα μελετήσουν με τους δικούς τους εμπειρογνώμονες, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας.

Σε δηλώσεις μετά την σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι αυτό ήταν πάγια απαίτησης της Συμμαχίας. Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για την αποδοχή της εισήγησης του κόμματός του για την δημιουργία ειδικών επιτροπών που θα εξετάσουν, και με βάση έγγραφα, σε βάθος θέματα που αφορούν πτυχές του Κυπριακού και συζητούνται στις συνομιλίες.

“Πέραν τούτου διατηρούμε την διαφωνία μας όσον αφορά τη σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου”. Η Συμμαχία, είπε, πιστεύει ότι πρέπει στο Εθνικό Συμβούλιο να υπάρχουν δύο εκπρόσωποι από κάθε κόμμα, όμως “ο Πρόεδρος αποφασίζει”.

Για το Κυπριακό ανέφερε ότι έγινε μια μεγάλη ενημέρωση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, υπέβαλαν κάποιες ερωτήσεις, “έχουμε τις ανησυχίες μας σε κάποια σοβαρά ζητήματα και έχουμε αναλάβει μετά από την μελέτη της ενημέρωσης και των εγγράφων των συνομιλιών, θα καταθέσουμε τα σχόλια, τις ανησυχίες αλλά και τις αντιπροτάσεις μας σε διάφορα ζητήματα”. Δεν έχουν, πρόσθεσε, την απαίτηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ακολουθήσει την πολιτική της Συμμαχίας, αλλά να τους δοθεί η δυνατότητα να καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις, ως βοήθεια για την επίλυση του Κυπριακού, και εναπόκειται στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να τις αξιολογήσει ή όχι.