Τουρκία: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε το ΣΕΑ

newego_LARGE_t_1101_54714467_type13145Την κήρυξη κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες με βάση το άρθρο 120 του τουρκικού Συντάγματος πρότεινε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αργά το βράδυ της Τετάρτης σε συνέντευξη Τύπου η οποία μεταφραζόταν ταυτόχρονα στα αγγλικά, γαλλικά και αραβικά.
Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε πως αυτή η εφαρμογή οπωσδήποτε δεν είναι εναντίον της δημοκρατίας, του δικαίου και των ελευθεριών. Αντίθετα προστατεύει και αναπτύσσει αυτές τις αξίες, ισχυρίστηκε.
Στόχος της Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης είναι να ληφθούν τα με αποτελεσματικό τρόπο τα κατάλληλα μέτρα “ώστε να αρθεί η απειλή εναντίον της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ελευθεριών”, είπε.
“Κανένας πολίτης μας και θεσμός  να μην ανησυχεί για το θέμα της δημοκρατίας”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι πολίτες απολύθηκαν ή τους αφαιρέθηκαν βασικά δικαιώματα μετά το πραξικόπημα.
Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι είναι περήφανος για τον έθνος του, προσθέτοντας ότι έγραψε ηρωικό έπος στην ιστορία της δημοκρατίας.

Σε  συνέντευξή του στον Αλ Τζαζίρα” ο Ερντογάν είπε ότι « είναι αλήθεια ότι υπήρξε αδυναμία στις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας”  προσθέτοντας ότι αν υπήρχαν σωστές πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών θα τ προλάβαιναν το πραξικόπημα. “Κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις στις μυστικές υπηρεσίες σε άλλες χώρες”, ανέφερε.
Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι δεν θα απομακρυνθούν από το δημοκρατικό κοινοβουλευτικό σύστημα.
Είπε ότι κατάφεραν να βρουν πολλά έγγραφα και πολλοί άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση. “Ωστόσο ακόμη δεν φτάσαμε στο τέλος”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος λέγοντας ότι μπορεί οι πραξικοπηματίες να έχουν και άλλα σχέδια για αργότερα.
Ο Τούρκος Πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι οι δύο πιλότοι που έριξαν το ρωσικό αεροσκάφος έχουν συλληφθεί, λέγοντας ότι αυτοί οι δύο πιλότοι μπορεί να έχουν σχέση με την Πενσιλβανία. Ωστόσο είπε ότι ακόμη είναι άγνωστο αν το έριξαν αυτοί που στηρίζουν τον Γκιουλέν.Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι είναι μεγάλο λάθος αν οι ΗΠΑ δεν εκδώσουν τον Γκιουλέν. Ανέφερε ότι υπάρχουν ενδιαφέρουσες καταθέσεις στρατιωτικών.
Για την θανατική ποινή επανέλαβε ότι την απόφαση θα την πάρει η βουλή και πως αν η βουλή την περάσει ο ίδιος θα την εγκρίνει. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι ο λαός έχει εκφράσει αίτημα για την θανατική ποινή και πως αν η ΕΕ σέβεται τη δημοκρατία θα αποδεχθεί την απόφαση του λαού. Σε σχετική ερώτηση ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι μπορεί να υπάρχουν άλλες χώρες που να στήριξαν το πραξικόπημα της Παρασκευής.

Εμαθε απο το γαμπρό του για το πραξικόπημα

Εξάλλου βστην ίδια ηλεοπτική συνέντευξή του στον Άλ Τζαζίρα ο Ερντογάν είπε ότι έμαθε από το γαμπρό του για το πραξικόπημα. Κάνοντας διάλειμμα από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι είχε πάει για 4-5 μέρες διακοπές στο Μαρμαρίς και για το πραξικόπημα τον ενημέρωσε πρώτος ο γαμπρός του. “Στην αρχή δεν το πήρα σοβαρά, δεν ήθελα να πιστέψω στις ειδήσεις. Αλλά μετά όταν επιβεβαιώθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες και άλλα κανάλια λάβαμε τα αναγκαία μέτρα.

Τότε ήμουν μαζί με τον Υπουργό Ενέργειας. Κάναμε τα αναγκαία βήματα για να φύγουμε από το ξενοδοχείο. Μετά από το Ντάλαμαν ήρθαμε στην Κωνσταντινούπολη. Και στην Κωνσταντινούπολη υπήρχε δύσκολη κατάσταση. Είδαμε τα F16 να κάνουν χαμηλές πτήσεις. Χιλιάδες άνθρωποι ήταν στους δρόμους. Κάναμε μια γρήγορη αξιολόγηση και κάναμε πρόσθετα βήματα και σύντομα πήραμε τον έλεγχο”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι ενημέρωσαν εκείνους που έπρεπε και έδωσαν συνέντευξη Τύπου. Ζήτησαν από τον λαό να μην ανησυχεί και να βγει στους δρόμους, είπε, προσθέτοντας ότι στους δρόμους βγήκε ο λαός του 52% που ψήφισε την κυβέρνηση. “Δώσαμε απάντηση απέναντι στο πραξικόπημα. Ζητήσαμε από τον λαό να υπερασπιστεί τη δημοκρατία”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι οι πραξικοπηματίες είναι μειοψηφία και αποτελούν τρομοκρατική οργάνωση. “Δεν μπορούσαμε να αφήσουμε μια μειοψηφία να αποφασίζει για την πλειοψηφία”, είπε.