Τουρκία: Αρνείται ότι οργάνωσε το πραξικόπημα ο Οζτούρκ

epa05429633 A picture made avaliable on 17 July 2016 shows Akin Ozturk, former commander of the Turkish air forces poses for media, in Turkey 13 December 2013. Ozturk was detained by police as an alleged leader of the military coup attempt on 17 July, according to media. Turkish Prime Minister Yildirim reportedly said that the Turkish military was involved in an attempted coup d'etat. Turkish President Recep Tayyip Erdogan has denounced the coup attempt as an 'act of treason' and insisted his government remains in charge. Some 104 coup plotters were killed, 90 people - 41 of them police and 47 are civilians - 'fell martrys', after an attempt to bring down the Turkish government, the acting army chief General Umit Dundar said in a televised appearance EPA/STR

Καταρρέει η εκδοχή περί ομολογίας του πρώην αρχηγού της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, πτέραρχου Ακίν Όζτουρκ, την οποία μετέδωσε νωρίτερα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», αφού έχει διαρρεύσει ήδη στο διαδίκτυο το κείμενο από την κατάθεσή του, στην οποία υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος.

Τα περί άρνησης του Οζτούρ μεταδόθηκαν αρχικά από το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV και στη συνέχεια η κατάθεση διέρρευσε στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να ακυρώσει το πρακτορείο «Ανατολή» το αρχικό του τηλεγράφημα.
Στην κατάθεση, όπως αυτή έχει διαρρεύσει, ο Οζτούρκ λέει «δεν έχω σχεδιάσει, ούτε διευθύνει το στρατιωτικό πραξικόπημα. Ούτε γνωρίζω ποιος το σχεδίασε και το διεύθυνε».
Ο Τούρκος πτέραρχος λέει επίσης ότι «μάρτυρες για το ότι δεν συμμετείχα στο πραξικόπημα, είναι ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Χουλουσί Ακάρ, ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Αμπιντίν Ουνάλ, ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου ενόπλων δυνάμεων Γιασάρ Γκιουλέρ και άλλοι ανώτατοι αξιωματικοί της αεροπορίας. Θα ήθελα να καταθέσουν».
Ο Οζτούρκ σημειώνει, επίσης, ότι είναι από αυτούς που έχουν αγωνιστεί εναντίον του τάγματος του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν.
Ο Ακίν Οζτούρκ ήταν ένας από τους αξιωματικούς που είχαν προσαχθεί. Ανέλαβε αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας τον Αύγουστο του 2013, αφού λόγω της σύλληψης τότε πολλών αξιωματικών στο πλαίσιο της υπόθεσης «Βαριοπούλα», πήρε τον βαθμό του πτέραρχου.

Παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι τον Αύγουστο του 2015, οπότε και αντικαταστάθηκε λόγω ορίου ηλικίας. Δεν αποστρατεύτηκε όμως και ορίστηκε ως ένα από τα 16 μέλη του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου που πραγματοποιεί τις κρίσεις στο στράτευμα.
Το Συμβούλιο απαρτίζεται από τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Άμυνας, τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, τους αρχηγούς των τριών όπλων και της στρατοχωροφυλακής, τους διοικητές των τεσσάρων στρατιών, τους διοικητές της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και του Στόλου, τον υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων και ένα μέλος.
Νωρίτερα, τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν τις εικόνες αξιωματικών που έχουν προσαχθεί. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Οζτούρκ, ο οποίος είχε κακώσεις στο πρόσωπό του.
Την ίδια ώρα, με εντατικούς και μαζικότατους ρυθμούς συνεχίζονται στην Τουρκία οι έρευνες των υπηρεσιών ασφαλείας για τον εντοπισμό αξιωματικών και στρατιωτών που πήραν μέρος στο αποτυχημένο πραξικόπημα της Παρασκευής, την ώρα που στην Ευρώπη πληθαίνουν οι φωνές ανησυχίας για τον τρόπο δράσης του Ερντογάν.
Τριάντα τούρκοι κυβερνήτες και περισσότεροι από 50 υψηλόβαθμοι δημόσιοι λειτουργοί έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους, μετέδωσε σήμερα το CNN Turk, ενώ το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε από την πλευρά του πως 103 ανώτατοι αξιωματικοί έχουν τεθεί υπό κράτηση στο πλαίσιο της έρευνας για το αποτυχημένο πραξικόπημα και τις χαοτικές στιγμές που ακολούθησαν.
Ειδησεογραφικά δίκτυα μετέδωσαν επίσης πως ο αριθμός των αστυνομικών που έχουν παυθεί από τα καθήκοντά τους έχει φθάσει τους 8.777, καθώς φαίνεται πως διεξάγονται εκκαθαρίσεις σε κρατικές δομές.
Αναφορικά με τους ανώτατους στρατιωτικούς, το «Ανατολή» δημοσιοποιεί έναν λεπτομερή κατάλογο με τα ονόματά τους. Οι αξιωματικοί αυτοί προέρχονται από την Πολεμική Αεροπορία, τον Στρατό Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό και υπηρετούν σε μονάδες και στις τέσσερις γωνιές της χώρας.
Είναι ύποπτοι ότι συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα που εκτυλίχθηκε τη νύκτα της Παρασκευής και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 290 ανθρώπους, την ίδια ώρα που οι πρωτοφανείς θηριωδίες σε βάρον αιχμαλώτων προκαλούν σοκ στη διεθνή κοινότητα.

Οι τουρκικές αρχές συλλαμβάνουν επίσης δικαστικούς που θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην σύμμαχο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος τώρα τον κατηγορεί ότι είναι ο υποκινητής του πραξικοπήματος, την ώρα που η συνωμοσιολογία καλά κρατεί.
Κι ενώ, σε σημερινό του δημοσίευμα, το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει πως το αποτυχημένο πραξικόπημα έπληξε την ανάκαμψη του τουρισμού στην Τουρκία, αυξάνει η ανησυχία ότι η αποτυχία του πραξικοπήματος έδωσε στον σουλτάνο την ευκαιρία που αναζητούσε για να δείξει το πιο αυταρχικό του πρόσωπο.
Η τεράστια επιχείρηση εκκαθάρισης των πραξικοπηματιών αλλά και οι σκέψεις για επαναφορά της θανατικής ποινής προκαλούν ανησυχία και αμηχανία στις Βρυξέλλες. Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε τις τουρκικές αρχές να σεβαστούν τα συνταγματικά και τα θεμελιώδη δικαιώματα προστατεύοντας το κράτος δικαίου διαμηνύοντας ότι χώρα στην οποία εφαρμόζεται η θανατική ποινή δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ, ενώ ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν εξέφρασε την ανησυχία του για τις εκκαθαρίσεις στην Τουρκία κατ’ εντολή του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας πως «οι λίστες ήταν ήδη προετοιμασμένες».
Απαράδεκτη ενέργεια χαρακτήρισε τη σκέψη για επαναφορά της θανατικής ποινής ο Αυστριακός ΥΠΕΞ Σεμπάστιαν Κουρτς.
Αντίστοιχα, και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Μαρκ Ερό τόνισε την ανάγκη «επαγρύπνησης» της ΕΕ σε ό,τι αφορά τη δράση των τουρκικών Αρχών έτσι ώστε «να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημοκρατία». «Η Τουρκία έχει κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις και δεν πρέπει να κάνει βήματα προς τα πίσω» είπε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, ενώ αναφορικά με το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νίκαια, σημείωσε πως η τρομοκρατία επανέρχεται στην πρώτη γραμμή και πως οι 28 από κοινού με τον Αμερικάνο ομόλογό τους θα πρέπει να συζητήσουν πως θα «εντείνουν» τη δράση τους κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Την πεποίθησή τους ότι ενδεχόμενη επαναφορά τού «εις θάνατον» στην Τουρκία θα εκμηδενίσει τις όποιες πιθανότητες ένταξης της χώρας στην ΕΕ εξέφρασαν εξάλλου σήμερα και πολλοί Γερμανοί αξιωματούχοι. «Χώρα η οποία επιτρέπει τη θανατική ποινή δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε άλλωστε και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την Τουρκία. «Η εισαγωγή της θανατικής ποινής θα σήμαινε το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.