ΗΠΑ :Σε κατάσταση σοκ μετά την αιματηρή επίθεση στο Ντάλας

0E787D082B88CB7BD04C5C7372599A52

Ο 25χρονος δράστης Μάικα Τζόνσον, βετεράνος του αμερικανικού στρατού,που πολέμησε στο Αφγανιστάν έπεσε νεκρός απο εκρηκτικά της αστυνομίας.

Σε κατάσταση σοκ αλλά και ύψιστου συναγερμού παραμένουν οι ΗΠΑ μετά την πλέον αιματηρή επίθεση κατά αστυνομικών από την 11η Σεπτεμβρίου. Νεκροί πέντε αστυνομικοί, τραυματίες άλλοι επτά, όπως επίσης και δύο πολίτες, όταν τουλάχιστον ένας ελεύθερος σκοπευτής άνοιξε πυρ κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά της αστυνομικής βίας εναντίον αφροαμερικανών στο Ντάλας, ως συνέπεια των φόνων δύο Αφροαμερικανών από την αστυνομία αυτήν την εβδομάδα.

Τα πυρά άρχισαν να πέφτουν βροχή καθώς η διαδήλωση στο Ντάλας όδευε προς το τέλος της. Δεκάδες πολίτες άρχισαν να ουρλιάζουν και να τρέχουν πανικόβλητοι προς κάθε κατεύθυνση στους δρόμους της πόλης.
Η συντονισμένη επίθεση κατά αστυνομικών έληξε όταν η αστυνομία χρησιμοποίησε ένα τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ που μετέφερε εκρηκτικό μηχανισμό. Τότε ο ύποπτος που βρισκόταν σε γκαράζ έπεσε νεκρός. «Ήθελε να σκοτώσει λευκούς» δήλωσε εκπρόσωπος των Αρχών.
Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ πρόκειται για τον 25χρονο Μάικα Τζόνσον, βετεράνο του αμερικανικού στρατού, ο οποίος διέμενε στο Μεσκίτ, ένα προάστιο του Ντάλας.
Η αστυνομία περιέγραψε την ενέδρα που στήθηκε τη νύχτα της Πέμπτης ως επίθεση που είχε προσεκτικά σχεδιαστεί και εκτελεστεί και ανακοίνωσε ότι πέρα από τον νεκρό ύποπτο έχουν συλληφθεί 3 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων μια γυναίκα. Μέχρι στιγμής οι συλληφθέντες δεν συνεργάζονται με τις αρχές.
Τι δήλωσε ο δράστης στις αρχές
Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας του Ντάλας ο ύποπτος που τελικά έπεσε νεκρός στο γκαράζ δήλωσε «αναστατωμένος λόγω των διαδηλώσεων του κινήματος Black Lives Matter». «Είπε ότι ήταν ταραγμένος από τα πρόσφατα περιστατικά με πυροβολισμούς στα οποία εμπλέκονται αστυνομικοί. Ο ύποπτος τόνισε ότι ήταν συγχισμένος με τους λευκούς πολίτες και ότι ήθελε να σκοτώσει λευκούς πολίτες, ειδικά λευκούς αστυνομικούς».
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε με τους ειδικούς διαπραγματευτές της αστυνομίας, ο άνδρας επισήμανε ότι δεν είναι ενταγμένος σε καμία οργάνωση και ότι έδρασε μόνος, σενάριο που επιβεβαιώνουν στο Reuters αμερικανοί αξιωματούχοι, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για διασυνδέσεις του με διεθνή κέντρα.
Ο υψηλότερος φόρος αίματος για την αμερικανική αστυνομία μετά την 11η Σεπτεμβρίου
Το κέντρο του Ντάλας παραμένει σήμερα αποκλεισμένο: πυροτεχνουργοί, ιατροδικαστές και ειδικοί βαλλιστικών αναλύσεων έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.

«Δεν υπάρχουν λόγια για να διατυπώσει κανείς την κτηνωδία που συγκλόνισε την πόλη μας. Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι αυτό το χάσμα μεταξύ της αστυνομίας μας και των πολιτών μας πρέπει να κλείσει» υπογράμμισε ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων απευθύνοντας έκκληση για ενότητα.
Ήταν η φονικότερη ημέρα για την αστυνομία των ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον.
Συνολικά 12 αστυνομικοί και δύο πολίτες δέχθηκαν πυρά κατά την επίθεση, τρεις από τους αστυνομικούς που τραυματίστηκαν ήταν γυναίκες.
Μέχρι στιγμής η αστυνομία δηλώνει ότι δεν είναι σίγουρη πως γνωρίζει όλα τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην επίθεση.
Μεσίστιες οι σημαίες για πέντε ημέρες
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έδωσε εντολή σήμερα οι σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες στις ΗΠΑ έως την 12η Ιουλίου.
«Σε ένδειξη σεβασμού για τα θύματα της επίθεσης (…) δίνω εντολή η αμερικανική σημαία να κυματίζει μεσίστια στον Λευκό Οίκο και σε όλα τα δημόσια κτίρια, τις στρατιωτικές βάσεις και τα πλοία του πολεμικού ναυτικού» σε ολόκληρη την χώρα, επισήμανε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους σε γραπτή ανακοίνωσή του.