Θεοχάρους: Δεν θα συμμετάσχουμε σε ένα Ε.Συμβούλιο αν ο ΠτΔ θέλει όλοι να συμπλέουν μαζί του,

Αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει να σχηματίσει ένα Εθνικό theoxarous040624687Συμβούλιο, στο οποίο όλοι θα πιστεύουν τα ίδια με τις δικές του θέσεις και θα συμπλέουν μαζί του, εμείς δεν θα μπορέσουμε να συμμετάσχουμε σε αυτό, δήλωσε σήμερα η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους, η οποία εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Ελληνοκύπριοι οδηγούνται σε επικίνδυνα αδιέξοδα και πλησιάζουν πάρα πολύ τις τουρκικές θέσεις σε μια ενδεχόμενη συμφωνία.

Σε δηλώσεις της, στα γραφεία το κόμματος, η κ. Θεοχάρους είπε ότι το Κίνημα Αλληλεγγύη έχει λάβει επιστολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δεν προτίθεται ούτε να αποκαλύψει το περιεχόμενο της ούτε να το σχολιάσει. Πρόσθεσσε ότι εντός της ημέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα λάβει την απάντηση του Κινήματος.

“Έχουμε”, είπε, “θεμελιακές διαφορές με την πολιτική εκτίμηση και τις πρακτικές που ακολουθούνται από τους διαπραγματευτές και τη στόχευση και την πολιτική για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Πιστεύουμε ότι οδηγούμαστε σε επικίνδυνα αδιέξοδα και κοντεύουμε πάρα πολύ τις τουρκικές θέσεις σε μια ενδεχόμενη συμφωνία. Η θέση η δικιά μας είναι πάρα πολύ καλά τεκμηριωμένη και αν ο ΠτΔ θέλει να σχηματίσει ένα Εθνικό Συμβούλιο στο οποίο όλοι θα πιστεύουν τα ίδια με τις δικές τους θέσεις και θα συμπλέουν μαζί του εμείς δεν θα μπορέσουμε να συμμετάσχουμε σε ένα τέτοιο ΕΣ”.

Όπως σημείωσε “εμείς θα είμαστε στο Εθνικό Συμβούλιο για να υπερασπιζόμαστε τις δικές μας θέσεις και να προσπαθούμε μέσα από τη συζήτηση, το γόνιμο διάλογο, τις διεργασίες, να επηρεάζουμε προς τη σωστή κατεύθυνση τις αποφάσεις και του Προέδρου και του συνόλου του πολιτικού κόσμου”.

Εξέφρασε, παράλληλα, την πεποίθηση ότι ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου πρέπει να είναι συμβουλευτικός προς τον ΠτΔ και να τον προστατεύει από κακοτοπιές.

Όσον αφορά το θέμα της διαρροής εγγράφων, ανέφερε πως το Κίνημα Αλληλεγγύη δεν κρίνει ότι θα πρέπει να υπογράψει οποιοδήποτε έγγραφο, για να διασφαλιστεί η εμπιστευτικότητα της λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Ψήφισμα για άρση κυρώσεων Ρωσίας
———————————————-
Για την υιοθέτηση από την κυπριακή Βουλή ψηφίσματος, με το οποίο το κοινοβούλιο κάλεσε την Κυβέρνηση να εργαστεί, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για άρση των κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η κ. Θεοχάρους είπε πως “καταβάλαμε προσπάθεια να υποστηριχθεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Καταθέσαμε δύο τροπολογίες, εκ των οποίων η μία έγινε αποδεκτή, με μια ελαφρά τροποποίησή της που αφορούσε την κατάσταση στην Ουκρανία και τη σχέση μας με τη χώρα αυτή”.

“Πιστεύουμε”, πρόσθεσε, “ότι οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας είναι αναποτελεσματικές και δεν έχουν οδηγήσει προς τη σωστή κατεύθυνση πέρα, από το γεγονός ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, στο παρασκήνιο διεξάγουν συνομιλίες και έρχονται σε συμφωνία με τη Ρωσία”. Πρόσθεσε πως οι συμφωνίες αυτές καταστρατηγούν την έννοια των κυρώσεων και τελικά τις κυρώσεις τις πληρώνουν τα μικρά φτωχά κράτη της Μεσογείου, όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος, οι οποίες εξαρτώνται από τη ρωσική οικονομία.

Επιπλέον, είπε ότι “δεν μπορεί να συζητείται η κατασκευή αγωγού, που θα διοχετεύει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας και να τυγχάνει της ολοκληρωτικής στήριξης της Γερμανίας αυτή η προσπάθεια και από την άλλη να μιλάμε για εμπάργκο εναντίον της Ρωσίας”, για να προσθέσει ότι “υπάρχουν σοβαρές αντιθέσεις σε αυτό το θέμα, όπως έχουμε επισημάνει και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το ζήτημα της επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία, ενώ η Τουρκία μένει στο απυρόβλητο, παρόλο που κατέχει τμήμα κράτους μέλους της ΕΕ εδώ και 43 χρόνια και δεν έχει υποστεί καμία μα καμία κύρωση γι` αυτή την εγκληματική ενέργεια”.

“Απεναντίας τη χαϊδεύουμε, τις ανοίγουμε κεφάλαια και τη σπρώχνουμε να μπει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην ΕΕ”, σημείωσε.