Με το βλέμμα στραμμένο στη Ρωσία, τo NATO συνεδριάζει στη Βαρσοβία

C4B39A6A223A73B8B6EF98A2D0D63485

Το ΝΑΤΟ θα εγκρίνει την ανάπτυξη ταγμάτων στην Πολωνία και τις βαλτικές χώρες .

Στη Βαρσοβία συνεδριάζει το ΝΑΤΟ με στόχο την «επίδειξη αποφασιστικότητας» στην ανατολική Ευρώπη με το βλέμμα προς τη Μόσχα -με πιο απτή κίνηση την δήθεν αποδοχή των «αιτημάτων» της Πολωνίας και των τριών βαλτικών χωρών για εγκατάσταση δυνάμεων.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, η Συμμαχία δεν κλείνει εντελώς τις πόρτες προς τη Ρωσία, και την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει και το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Το όργανο θα συνεδριάσει για δεύτερη φορά φέτος, έχοντας μείνει στον πάγο μετά το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται και το Brexit: Όλοι οι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν την πεποίθησή τους πως η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ δεν θα επηρεάσει το ρόλο του Λονδίνου στη συνεργασία του με το ΝΑΤΟ στον τομέα της ασφάλειας.

Οι ηγέτες των χωρών της Συμμαχίας θα συμφωνήσουν και επισήμως στην εκ περιτροπής ανάπτυξη ταγμάτων δύναμης μεταξύ 3.000 και 4.000 σε Πολωνία, Εσθονία, Λιθουανία και Λιθουανία.

Οι τέσσερις χώρες είχαν ζητήσει την παρουσία δυνάμεων μετά την ουκρανική κρίση, με το αιτιολογικό ότι φοβούνταν υποκίνηση ανάλογων εντάσεων από τη ρωσική πλευρά και στις δικές τους επικράτειες.

Η Ρωσία από την πλευρά της αρνείται πως έχει τέτοιες προθέσεις, και αντιθέτως δείχνει το ΝΑΤΟ να κινείται επιθετικά «πλησιάζοντας» στα σύνορά της.

Το ίδιο το Κρεμλίνο ωστόσο, την ώρα που «υπενθυμίζει» τις δυνατότητες να χρησιμοποιηθεί ο θύλακας του Καλίνιγκραντ ως πεδίο του ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου, έχει προχωρήσει σε κινήσεις που θεωρούνται ως απόπειρες αποκλιμάκωσης των τόνων με το ΝΑΤΟ.

Η έγκριση στη συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας την επόμενη εβδομάδα είναι μία από αυτές, όπως και η τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν-Ομπάμα τις παραμονές της Συνόδου ή η ρωσική συμφωνία σε απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για αποκοπή των διαδρομών παράδοσης οπλισμού προς τη Λιβύη.