Ντ. Τουσκ:«Η Τουρκία υποχρεούται να αναγνωρίσει την Κυπρακή Δημοκρατία»

Απάντηση σε επιστολές της προέδρου Αλληλεγγύη Ελ. Θεοχάρους

«Είναι υποχρέωση της Τουρκίας να αναγνωρίσει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, και ως εκ τούτου και την Κυπριακή Δημοκρατία ενώ ταυτοχρόνως οφείλει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της ΚΔ και να προχωρήσει σε ομαλοποίηση των σχέσεων της με αυτήν».diapragmateyseis-ntoysk-anamenei-shmera-9-7-tis-protaseis-tis-elladas

Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων ως απάντηση σε δυο επιστολές που εστάλησαν από την Πρόεδρο της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους για το Κυπριακό, για το θέμα της κατάργησης της θεώρησης τουρκικών διαβατηρίων καθώς και για την άρση της ασυλίας των Κούρδων βουλευτών, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Η επιστολή υπογράφεται από τον πολιτικό σύμβουλο του κ. Τουσκ, Pawel Gras, ο οποίος, όπως τονίζει, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου τού έχει ζητήσει να αναγράψει τα όσα αναφέρονται στην επιστολή.
Συγκεκριμένα ως προς το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας επισημαίνεται ότι «είναι συστατικό στοιχείο της ενταξιακής διαδικασίας». Επιπρόσθετα αναφέρει η επιστολή, η ΕΕ εκφράζει τη λύπη της επειδή η Τουρκία παρά τις συνεχείς συστάσεις αρνείται να εκπληρώσει, χωρίς διακρίσεις, τις υποχρεώσεις της, μεταξύ των οποίων και το πρόσθετο πρωτόκολλο.
Επιπλέον, αναφέρει ο κύριος Τουσκ στην απαντητική επιστολή του, η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να εκπληρώσει όλα τα κριτήρια για το θέμα της βίζας, ενώ για το ζήτημα της άρσης της ασυλίας Κούρδων Βουλευτών εκφράζει μεγάλη ανησυχία, τονίζοντας ότι μια τέτοια διαδικασία δεν γίνεται αποδεκτή.
Η άρση της ασυλίας των βουλευτών λέγει ο Τουσκ πρέπει να γίνεται με διαφανή κριτήρια και όχι στην βάση διαφορετικών πολιτικών αντιλήψεων, ενώ η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, και ο Επίτροπος Αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χανς, έχουν ήδη τοποθετηθεί με παρόμοιο τρόπο επί του θέματος.
Καταλήγοντας, η επιστολή διαβεβαιώνει ότι όλα τα θέματα με την Τουρκία παρακολουθούνται στενά.