Ο ΔΗΣΥ επιμένει για κατάργηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας

Μετά το κράξιμο και την ‘εντονη κριτική  που δέχθηκε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥb_9 prodromou για κατάγηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας εφόσον κανένα κόμμα δεν υποστήριξε την πρόταση της κυβέρνησης για οριζόντια φορολόγηση, ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ επανέφερε σήμερα το θέμα δηλώντας τα πιο κάτω:

«Θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού ήταν πάντοτε ότι αυτή η μορφή φορολογίας ακινήτων αποτελούσε μια στρέβλωση που είχε μόνο φοροεισπρακτική λογική.

Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι το 2010 το κυπριακό κράτος εισέπραττε από φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας συνολικό ποσό € 10 εκατομμυρίων (και αυτό, στην πράξη, μόνο σε περίπτωση αγοραπωλησιών). Το 2010 η τότε κυβέρνηση διπλασίασε τη φορολογία φέρνοντάς την σε ύψος € 20 εκατομμυρίων. Στη συνέχεια, διαπραγματευόμενη με την Τρόϊκα το Μνημόνιο, η κυβέρνηση Χριστόφια-ΑΚΕΛ αντί της πρότασης των δανειστών για αύξηση του φόρου ακίνητης κατά € 20 εκατομμύρια, επέλεξε να συμφωνηθεί αύξηση κατά € 60 εκατομμύρια.
Συνολικά με τις επιλογές της, η κυβέρνηση Χριστόφια-ΑΚΕΛ οκταπλασίασε τον φόρο αυτό. Από € 10 σε € 80 εκατομμύρια, μέσα σε δυο χρόνια!
Στο ποσό των € 80 εκατομμυρίων προστέθηκε είσπραξη άλλων € 5 εκατομμυρίων που αποφασίστηκε από όλα τα κόμματα προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η παραμονή αρκετών εκατοντάδων εκτάκτων και ωρομισθίων υπαλλήλων του κράτους και ακόμα € 15 εκατομμύρια που είναι τα δημοτικά και κοινοτικά τέλη ακίνητης περιουσίας. Έτσι καταλήξαμε στον εισπρακτικό στόχο των € 100 εκατομμυρίων που υπήρχε τα τρία τελευταία χρόνια.

Από το 2013, όταν αυτή η φορολογία πήρε υπερβολικά μεγάλες διαστάσεις, λόγω Μνημονίου, θέση μας που κατατέθηκε και στη Βουλή ήταν ότι θα έπρεπε σταδιακά να μειωθεί δραστικά μέχρι και την πλήρη κατάργησή της.

Σε αυτή την κατεύθυνση και χάρη στη δημοσιονομική πολιτική της, ήρθε η πρόταση της Κυβέρνησης, η οποία αξιοποιώντας τα δημοσιονομικά περιθώρια που δημιούργησε, μειώνει τη φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας σε λιγότερο από το μισό. Το νομοσχέδιο προτείνει φορολόγηση με ενιαίο συντελεστή ύψους 0,5‰ πάνω στις επικαιροποιημένες αξίες του 2013 και έχει πρόνοιες για εξαίρεση μικρών περιουσιών και έκπτωση για έγκαιρη καταβολή.

Αντίθετα, η πρόταση του ΑΚΕΛ προσπαθεί να εισαγάγει μια λογική κλιμάκωσης με διαφορετικούς συντελεστές, η οποία ωστόσο δεν προσφέρεται για μια φορολογία που δεν έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα. Επιπρόσθετα, είναι φανερό ότι παρά τους ισχυρισμούς, με την πρόταση του ΑΚΕΛ δεν ικανοποιείται ο εισπρακτικός στόχος (€ 44 εκατομμύρια), αλλά θα δημιουργηθεί ένα δημοσιονομικό κενό αρκετών εκατομμυρίων. Τέλος, η πρόταση του ΑΚΕΛ που επιδιώκει να επηρεάσει την κατανομή του φορολογικού βάρους, δεν λαμβάνει υπόψη τις ανακτατάξεις που προκύπτουν από την επικαιροποίηση των αξιών και οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις έχουν υπέρτερη επίδραση των ίδιων των φορολογικών συντελεστών.
Εξάλλου, στη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Οικονομικών διαφάνηκε ότι με εξαιρέσεις και άλλες τροποποιήσεις που εισηγούνται άλλες πολιτικές πλευρές, θα οδηγηθούμε σε μείωση των προσδοκώμενων εσόδων στο ελάχιστο.

Επομένως, όχι μόνο αλλάζει εντελώς η λογική του κυβερνητικού νομοσχεδίου, αλλά ακυρώνεται και ο εισπρακτικός στόχος, με αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Με αυτά τα δεδομένα, ο Δημοκρατικός Συναγερμός εισηγείται να αναζητηθούν άμεσα οι αντίστοιχες εξοικονομήσεις σε δαπάνες του κράτους προκειμένου αυτός ο φόρος να καταργηθεί από φέτος.

Μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών θα υποβάλουμε συγκεκριμένη πρόταση με εισηγήσεις για εξοικονομήσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν την κατάργηση αυτής της στρεβλής φορολογίας χωρίς δημοσιονομικές επιπτώσεις.»