Τι να κάνουμε όταν το παιδί είναι πολύ νευρικό

Πολλοί αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν τα μικρά παιδιά να έχουν τόσα νεύρα, κι όμως είναι ένα φαινόμενο αρκετά σύνηθες που ταλαιπωρεί πολλές οικογένειες. Παιδιά που νευριάζουν εύκολα και έντονα, που είναι εύθικτα και οξύθυμα και δεν δείχνουν να έχουν τη γαλήνη της παιδικής ηλικίας.
Γιατί ένα παιδί μπορεί να είναι νευρικό και τι μπορείς να κάνεις:thumbnail

Έχει μάθει να αντιδρά έτσι γιατί αυτό βλέπει. Αν μέσα στο σπίτι έχετε όλοι νεύρα, αυτά θα περάσουν και στο παιδί. Η ηρεμία είναι ένα καθολικό κίνημα που χρειάζεται προσπάθεια από όλους. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να ελέγχεις και εσύ τα νεύρα σου και να προάγεις έναν πολιτισμένο τρόπο λύσης των προβλημάτων, δίνοντας το καλό παράδειγμα.

Κάτι το απασχολεί. Έχεις σκεφτεί μήπως κάτι το πειράζει και απλά δεν το ξέρεις; Πολλές φορές υπάρχει κάποιο θέμα που απασχολεί έντονα το παιδί και οι γονείς δεν το γνωρίζουν, όμως αυτό προκαλεί διάφορα παράπλευρα προβλήματα. Άνοιξέ του μια κουβέντα και προσπάθησε να σιγουρευτείς ότι όλα είναι καλά. Αν δε βρεις άκρη, αλλά καταλάβεις πως κάτι τρέχει, συμβουλέψου έναν ειδικό που ίσως καταφέρει να το ξεκλειδώσει πιο εύκολα.

Αισθάνεται μόνο. Έχεις σκεφτεί μήπως έχεις βυθιστεί και εσύ στις δουλειές σου και δεν του δίνεις όση σημασία πρέπει; Το παιδί μπορεί να αντιδράσει περίεργα αν νιώσει ότι είναι μόνο του και γι’ αυτό πρέπει να του δώσεις χρόνο, αγάπη και αίσθημα ασφάλειας. Έτσι, θα σε νιώσει κοντά του και αυτό είναι ανασταλτικός παράγοντας για τα νεύρα του.

Είναι φάση που θα περάσει. Η παιδική ηλικία είναι πολύ περίεργη και κατά τη διάρκειά της ένα παιδί μπορεί να περάσει διάφορες φάσεις. Η νευρικότητα και η αντιδραστικότητα μπορεί να είναι μια από αυτές και να σας εγκαταλείψει μετά από λίγο.

Είναι στρεσαρισμένο. Οι υποχρεώσεις ενός παιδιού δεν είναι λίγες και αυτό μπορεί να προκαλέσει μεγάλη νευρικότητα και άγχος σε περίπτωση που δεν τα φέρνει εύκολα βόλτα ή δεν έχεις αντιληφθεί ότι το έχεις παραφορτώσει. Βοήθησέ το να ηρεμήσει και να βάλει ένα σωστό πρόγραμμα στις υποχρεώσεις του. Φυσικά, μην το φορτώνεις παραπάνω.

Η τηλεόραση και τα βιντεοπαιχνίδια. Ώρες μπροστά στην οθόνη, παιχνίδια γεμάτα βία, σκληρά προγράμματα. Έρευνες δείχνουν ότι όλα αυτά είναι επαρκείς λόγοι για να αποξενώνεται και να αγριεύει ένα παιδί. Κράτησέ το μακριά από τις οθόνες και ενθάρρυνέ το να κάνει υγιείς δραστηριότητες που συμπεριλαμβάνουν άσκηση και σκέψη.