Ορους για παραμονή στην Ε.Ε. βάζουν Αυστρία και Ουγγαρία

“Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει να δεχθεί ως μέλος της την Τουρκία τότε θα κάνουμε δημοψήφισμα αποχώρησης από την ΕΕ”, δήλωσε ο Νόρμπερτ Χόφερ, ο επικεφαλής του Κόμματος της Ελευθερίας της Αυστρίας (FPO) ο οποίος έπεσε θύμα νοθείας στις αυστριακές κάλπες.hofer

Επίσης δήλωσε ότι “περαιτέρω γερμανοποίηση” της ΕΕ με συγκέντρωση υπερεξουσιών σε Βερολίνο και Βρυξέλλες θα οδηγούσαν σε έξοδο από την ΕΕ!

“Μία αλλαγή των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κατεύθυνση περαιτέρω μείωσης των αρμοδιοτήτων των χωρών- μελών της οδηγεί αυτόματα την Αυστρία σε ένα δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ένωση”, δήλωσε.

Η ΕΕ σε αγαστή συνεργασία με το εγχώριο κατεστημένο της Αυστρίας προσπάθησαν να του “κλέψουν” τη νίκη στις εκλογές – είχε ηττηθεί με 49,7% έναντι 50,3%- αλλά το Συνταγματικό Δικαστήριο διέταξε επανάληψη των εκλογών λόγω παρατυπιών σε 94 από τις 117 εκλογικές περιφέρειες!

Αυτόπτες μάρτυρες είχαν καταθέσει μάλιστα ότι καταχωρήθηκαν ψήφοι χωρίς να διαβαστούν!

«Πιστεύω ότι οι άνθρωποι είναι σε θέση να καταλάβουν ότι οι πολιτικές δομές μπορούν να αλλάξουν και ότι η Αυστρία θα συμβάλει στο να καταστεί η Ευρώπη καλύτερη. Υπάρχει ωστόσο μία εξαίρεση. Αν η ΕΕ αποφασίσει να εντάξει την Τουρκία στους κόλπους της» είπε ο Χόφερ και πρόσθεσε ότι υπό αυτές τις συνθήκες «οι Αυστριακοί θα πρέπει να ερωτηθούν εάν θέλουν κάτι τέτοιο».

«Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει ανάγκη για δημοψήφισμα (για την συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ) στην Αυστρία, και ότι η Ένωση θα αναπτυχθεί με θετικό τρόπο», τόνισε ο Χόφερ, «αλλά είμαι απόλυτα βέβαιος ότι ο αυστριακός λαός δεν θα δεχθεί ποτέ την Τουρκία στην Ένωση», πρόσθεσε.

Ο Χόφερ υποστήριξε επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να πάρει το μάθημα της από το δημοψήφισμα στη Βρετανία και να μοιράσει τις εξουσίες μεταξύ των Βρυξελλών και των πρωτευουσών των 27 κρατών-μελών.

«Φυσικά και ανησυχώ για το μέλλον της ΕΕ (από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος). Σέβομαι την απόφαση του βρετανικού έθνους, όπως πρέπει να γίνονται σεβαστές όλες οι δημοκρατικές αποφάσεις», είπε.

«Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η ΕΕ δημιουργήθηκε για τους λαούς και όχι για τους γραφειοκράτες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταλήξουμε σε καλύτερες συμφωνίες και να προωθήσουμε τη συμμετοχή των πολιτών στις ευρωπαϊκές διαδικασίες», δήλωσε ο Χόφερ.

«Εάν η ΕΕ επιλέξει το σωστό δρόμο, δεν θα υπάρχει ανάγκη για δημοψήφισμα στην Αυστρία» υποστήριξε ο Χόφερ στο RT.

Σημειώνεται ότι ο Νόρμπερτ Χόφερ πρόσφατα μετά το δημοψήφισμα του Brexit ζήτησε να διεξαχθεί και στην Αυστρία δημοψήφισμα με ανάλογο ερώτημα εξόδου της Αυστρίας από την ΕΕ. Η ΕΕ «ιδρώνει» μόνο στην ιδέα ότι ο Χόφερ θα γίνει πρόεδρος.

Οι επιστολικές ψήφοι παράδοξα κατά συντριπτική πλειοψηφία τάχθηκαν υπέρ του υποψήφιου των «Πρασίνων» δημιουργώντας εύλογες απορίες στον Νόρμπερτ Χόφερ που και ο ίδιος αναρωτήθηκε κατά πόσο είναι δυνατό να μην έχει καθόλου απήχηση στους Αυστριακούς του εξωτερικού.

Το ενδιαφέρον όμως έγκειται στην δήλωση του προέδρου του Δικαστηρίου Gerhart Holzinger, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η εκλογική διαδικασία θα πρέπει να επαναληφθεί διότι «κατόπιν έρευνας σε ολόκληρη τη χώρα αποκαλύφθηκαν ανωμαλίες στη ψηφοφορία ορισμένων περιφερειών».

Αν και ο ρόλος του προέδρου είναι κυρίως τελετουργικός, έχει μεγάλη συμβολική σημασία και το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει μια στροφή του αυστριακού λαού σε καθαρά πιο εθνικές στατηγικές.

Ουγγαρία

H  έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ προκαλεί συνθήκες ντόμινο και σε άλλες χώρες orban_14με την Ουγγαρια και τη Τσεχία να φλερτάρουν με την ιδέα διεξαγωγής δημοψηφισμάτων και στις χώρες τους.

Ο Βίκτορ Όρμπαν, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, επιμένει στο σχέδιό του να διοργανώσει κι αυτός ένα δημοψήφισμα, με αντικείμενο τη μετανάστευση, το φθινόπωρο του 2016.
Ο 53χρονος Όρμπαν, πρωθυπουργός της Ουγγαρίας από το 2010, έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με την ΕΕ: για την ανεξαρτησία των δικαστηρίων και της κεντρικής τράπεζας, αλλά και για τους χειρισμούς του στην κρίση των προσφύγων και των μεταναστών, όπως η ανέγερση ενός φράκτη στα νότια ουγγρικά σύνορα.

“Πρέπει να δώσουμε μάχη για να αποδείξουμε στον κόσμο ότι είναι εφικτό να καταρτιστεί μια πολιτική της ΕΕ για τη μετανάστευση που θα συνάδει με τα εθνικά συμφέροντα της Ουγγαρίας”, υπογράμμισε ο Όρμπαν.

“Θα είναι ένας μακρύς αγώνας για τον οποίο θα χρειαστώ μια ισχυρή εντολή, κάτι που δεν μπορεί να εξασφαλιστεί χωρίς ένα δημοψήφισμα”, συνέχισε ο Όρμπαν, ο οποίος λέει πως θέλει η χώρα του να παραμείνει στην ΕΕ, αλλά με περισσότερες εθνικές εξουσίες.

Ο Όρμπαν προσπαθεί να κινητοποιήσει και τη Σλοβακία η οποία επίσης εναντιώνεται στο σχέδιο μετεγκατάστασης και αυτή την εβδομάδα εντάχθηκε σε μια ομάδα ανατολικοευρωπαϊκών χωρών μελών της ΕΕ που καλούν να περιοριστούν οι εξουσίες της Κομισιόν, μετά την ψήφο υπέρ του Brexit.

“Έχουμε μεγάλο πρόβλημα με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου”, δήλωσε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο.

“Θεωρούμε ότι είναι βλακώδες, διότι αυτό ακριβώς θα συνεχίσει να διχάζει την Ευρώπη, το ότι οι χώρες μέλη θα αναγκάζονται να πληρώνουν 250.000 ευρώ για κάθε μετανάστη που θα αρνούνται να υποδεχθούν”, πρόσθεσε.

Ο Όρμπαν προειδοποιεί ότι η μεταναστευτική κρίση ίσως οδηγήσει κι άλλες χώρες εκτός ΕΕ.

Προχθές ο προσωπάρχης του Όρμπαν, ο Γιάνος Λάζαρ, πήγε ακόμη παραπέρα, καθώς έγινε ο πρώτος ούγγρος κυβερνητικός αξιωματούχος που δήλωσε δημόσια ότι θα τασσόταν υπέρ της αποχώρησης της χώρας του από την ΕΕ!

“Αυτό το δημοψήφισμα δεν είναι καλό”, σχολίασε ευρωπαίος διπλωμάτης, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να προκαλέσει “ζημιά” στην Ουγγαρία.

“Εντάξει, ίσως η ΕΕ να είναι λίγο άρρωστη, ίσως η ΕΕ να έχει γρίπη. Αλλά δεν αντιμετωπίζεις τη γρίπη με χημειοθεραπεία. Αυτό μοιάζει να προσπαθεί να κάνει ο Όρμπαν. Και το Brexit μπορεί να ενισχύσει πολιτικούς σαν κι αυτόν σε όλη την Ευρώπη”, πρόσθεσε.

 

Επίσης:

O πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν πρότεινε η χώρα του να διεξαγάγει ένα δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή της στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ μετά την απόφαση σοκ της Βρετανίας υπέρ της αποχώρησή της από την ΕΕ, μια πρόταση που σύντομα απέρριψε η κυβέρνηση.

Ο Ζέμαν δήλωσε ότι εκείνος θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής της Τσεχίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Ο ίδιος δεν έχει την εξουσία να προκηρύξει ένα δημοψήφισμα ωστόσο θεωρείται ένας ηγέτης με επιρροή σε μια χώρα όπου ο ευρωσκεπτικισμός είναι διάχυτος.

Η Δημοκρατία της Τσεχίας προσχώρησε στην Ένωση το 2004. “Διαφωνώ με εκείνους που τάσσονται υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση” επισήμανε ο επικεφαλής του τσεχικού κράτους, όπως μετέδωσε το κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο, σε μια συνάντηση που είχε με πολίτες στην πόλη Βέλκε Μεζίριτζι στο ανατολικό τμήμα της χώρας αργά χθες.

“Ωστόσο θα κάνω ό,τι μπορώ για εκείνους προκειμένου να κάνουν ένα δημοψήφισμα και να έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους. Και το ίδιο ισχύει και για το ενδεχόμενο αποχώρησης από το ΝΑΤΟ επίσης” επισήμανε ο ίδιος. Η τσεχική κυβέρνηση απάντησε αμέσως στην πρόταση του Ζέμαν.

“Η συμμετοχή σε αυτούς τους οργανισμούς αποτελεί μια εγγύηση σταθερότητας και ασφάλειας” υπογράμμισε ο εκπρόσωπος τύπου του πρωθυπουργού Μποχούσλαβ Σομπότκα σε μια ανακοίνωση.

“Η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα έθετε υπό αμφισβήτηση με οποιοδήποτε τρόπο τη συμμετοχή της (σε αυτούς τους θεσμούς) και τον μακροπρόθεσμο προσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής της Τσεχίας. Επομένως δεν εξετάζει το ενδεχόμενο κανενός δημοψηφίσματος”.

Ο Αντρέι Μπάμπις, ηγέτης του κόμματος ΑΝΟ που κυβερνά μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες του Σομπότκα, είπε ότι ένα δημοψήφισμα θα ήταν επιζήμιο, σύμφωνα με τον ενημερωτικό ιστότοπο Novinky.cz.

Από την πλευρά του ο Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάλιο, ο νυν υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, που επιδιώκει να αποτρέψει την απόσχιση της περιοχής της Καταλονίας, αποκάλεσε επίσης την πρόταση για δημοψήφισμα του Ζέμαν “μια πολύ κακή ιδέα”.

Το ποσοστό ικανοποίησης των Τσέχων σχετικά με τη συμμετοχή τους στην ΕΕ μειώθηκε σε 25% σε μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον Απρίλιο από το ινστιτούτο CVVM, καταγράφοντας πτώση σε σύγκριση με 32% των θετικών απόψεων πριν από έναν χρόνο.