Ποιοι είναι οι υποψήφιοι πρωθυπουργοί του Brexit

 

Τις υποψηφιότητές τους για τη διαδοχή του Ντέιβιντ Κάμερον κατέθεσαν  σήμερα προβεβλημένα στελέχη των Τόρις, την ώρα που ο πιθανότερος ως πρωθυπουργός του Brexit, Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε πως δεν θα είναι υποψηφιότητα.newego_LARGE_t_1101_54697912_type13158
1. Τερέσα Μέι
Η υπουργός Εσωτερικών, γνωστή στους Βρετανούς και ως «νέα Μάργκαρετ Θάτσερ» ανακοίνωσε και επισήμως την υποψηφιότητά της για τη διαδοχή του Ντέιβιντ Κάμερον με ανακοίνωση που εξέδωσε λίγες ώρες πριν λήξει η σχετική προθεσμία.
Η 59χρονη «σιδηρά κυρία» των Τόρις κατέστησε σαφή την πρόθεσή της με επιστολή της που δημοσιεύθηκε το πρωί στους Times. Μέλος της πτέρυγας των ευρωσκεπτικιστών του Συντηρητικού Κόμματος, έκανε την έκπληξη όταν ανακοίνωσε ότι περνά στις τάξεις των υπέρμαχων της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τηρώντας κυβερνητική πειθαρχία. Όμως δεν πέρασε στην πρώτη γραμμή της καμπάνιας για το Bremain, γεγονός που την καθιστά ιδανική υποψήφια της συναίνεσης σε ένα βαθιά διχασμένο κόμμα.
Ο Μπόρις Τζόνσον, ως επικεφαλής της καμπάνιας για το Brexit εμφανίζεται ως φυσικός υποψήφιος για την ηγεσία των Τόρις, αν και το 60% των βουλευτών είχε ταχθεί κατά της εξόδου.
Την πρόθεσή της να υποβάλει υποψηφιότητα για την ηγεσία των Τόρις ανακοίνωσε επίσης μέσω του Twitter και η Αντρέα Λίντσομ, ένα ακόμη μέλος της καμπάνιας του Brexit.
2. Μάικλ Γκόουβ
Νέα δεδομένα στην κούρσα διαδοχής του Ντέιβιντ Κάμερον στη ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και στην πρωθυπουργία δημιουργεί η απρόσμενη κάθοδος στις εσωκομματικές εκλογές του συμμάχου του Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια της προ-δημοψηφισματικής περιόδου Μάικλ Γκόουβ.

Ενας από τους ηγέτες της καμπάνιας υπέρ του Brexit και θεωρούμενος σύμμαχος του Μπόρις Τζόνσον, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την υποψηφιότητά του για τη διαδοχή του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, αναφέροντας σε ανακοίνωσή του ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στον Τζόνσον για να αναλάβει το αξίωμα: «Με λύπη μου έφθασα στο συμπέρασμα ότι ο Μπόρις δεν μπορεί να αναλάβει την ηγεσία ή να συγκροτήσει μία ομάδα κατάλληλη για την αποστολή που μας περιμένει», δήλωσε στην ανακοίνωσή του αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση της μελλοντικής σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ.
Πρόκειται για μία εν δυνάμει κακή είδηση για τον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου, αφού ο ίδιος ο Γκόουβ είχε πριν από μόλις λίγες ημέρες αποκλείσει το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα.
«Εχω επανειλημμένως πει ότι δεν θέλω να γίνω πρωθυπουργός…αλλά αυτά που έχουν συμβεί από την περασμένη Πέμπτη βάρυναν σημαντικά στη ζυγαριά», εξηγεί στην ανακοίνωσή του.
3. Λίαμ Φοξ
Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Λίαμ Φοξ αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα σήμερα την υποψηφιότητά του, όπως δήλωσε ο ίδιος στο ραδιοφωνικό δίκτυο LBC.
4. Στίβεν Κραμπ
Ο υπουργός Εργασίας και Συντάξεων ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, το απόγευμα της Τετάρτης.

Δεν θα είναι υποψήφιος ο Μπόρις Τζόνσον
Ο Μπόρις Τζόνσον, ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και επικεφαλής της καμπάνιας για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, δηλαδή ο νικητής του δημοψηφίσματος, ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στην κούρσα διαδοχής του ηγέτη των Τόρις και πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

epa02695802 England manager Fabio Capello (R) from Italy and London Mayor Boris Johnson (L) attend the UEFA Champions League trophy handover ceremony at the Guildhall in London, Britain, 20 April 2011. The City of London will keep the silverware and display it to the public during a trophy tour in the build up to the UEFA Champions League final being held at Wembley Stadium in north-west London on 28 May 2011. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

 

 

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Τζόνσον ήρθε στο τέλος της ομιλίας του, αφού κάλεσε για μέτρα για την μείωση της ανισότητας και την εξάπλωση ευκαιριών.

«Αυτή είναι η ατζέντα για τον επόμενο πρωθυπουργό αυτής της χώρας. Λοιπόν, εγώ πρέπει να σας πω, φίλοι μου, που περιμένατε υπομονετικά για τον λόγο μου, πως μετά από συζητήσεις με συναδέρφους και ενόψει των περιστάσεων στο κοινοβούλιο, κατέληξα στο συμπέρασμα πως αυτό το άτομο δεν μπορεί να είμαι εγώ.

Ο ρόλος μου θα είναι να παρέχω κάθε δυνατή υποστήριξη για την επόμενη συντηρητική κυβέρνηση για να βεβαιωθώ πως θα εκπληρώσουμε σωστά την εντολή του λαού μετά το δημοψήφισμα και θα υπερασπιστώ την ατζέντα στην οποία πιστεύω, και που αφορά στους ξεχασμένους ανθρώπους αυτής της χώρας».

Πηγή: Guardian