Eπικίνδυνα είδη υπόδησης, ένδυσης και παιχνίδια στην κοινοτική αγορά

Επικίνδυνα είδη ένδυσης και υπόδησης καθώς και παιχνίδια εντοπίστηκαν στην κοινοτική αγορά και καταχωρήθηκαν στο σύστημα RAPEX της ΕΕ.image735-5.aspx

Σε ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας αναφέρεται ότι τα προϊόντα αυτά θεωρείται ότι περικλείουν κινδύνους και καλείται το καταναλωτικό κοινό, σε περίπτωση που εντοπίσει τα προϊόντα στην κυπριακή αγορά, να ενημερώσει σχετικά τους αρμόδιους λειτουργούς του Τμήματος στα τηλέφωνα 22405637, 22405611 και 22405609.
Πρόκειται για δερμάτινο σορτσάκι επωνυμίας «Distler Original» με κωδικό 191394-006. Το προϊόν είναι Ινδικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Γερμανίας και περιέχει εξασθενές χρώμιο, ουσία η οποία μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.

Επίσης δερμάτινη ζώνη επωνυμίας «AWG Mode Center» με Barcode 4025911042266. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Γερμανίας και περιέχει εξασθενές χρώμιο, ουσία η οποία μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.

Στο σύστημα καταχωρήθηκαν ανδρικά σανδάλια επωνυμίας «TRAVERIS» με κωδικούς 1807, 1939 και 2817. Το προϊόν είναι Ινδικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Ισπανίας και περιέχει εξασθενές χρώμιο, ουσία η οποία μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.

Καταχωρήθηκε επίσης παιδικό παιχνίδι επωνυμίας «ZIX». Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Ισπανίας και περιέχει τις τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) και Φθαλικό διβουτύλεστερα (DBP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

Επικίνδυνο θεωρείται και παιδικό παιχνίδι επωνυμίας «ANIMAL ALLEY», με κωδικό GH61095. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Ελλάδας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

Επίσης καταχωρήθηκε παιδική κούκλα ονομασίας «Fashion Frozen» (το προϊόν ίσως αποτελεί απομίμηση), με κωδικό NO.1002. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Εσθονίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία ΦθαλικόΕ δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

Αναφορά γίνεται και για παιδικό παιχνίδι που περιέχει γλυκά, ονομασίας «Lovely Pet Show With candy» (το προϊόν ίσως αποτελεί απομίμηση), με Barcode 6955210100191. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Τσεχίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

Περισσότερες πληροφορίες για τα πιο πάνω προϊόντα είναι καταχωρημένες στην ιστοσελίδα του RAPEX: http://ec.europa.eu/consumers/dyna/rapex/rapex_archives_en.cfm.