Alan Greenspan:«Η ζώνη του ευρώ θα καταρρεύσει σε λίγο καιρό»

Την εκτίμηση ότι η ευρωζώνη καταρρέει και ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με «πραγματικά σοβαρά προβλήματα» και ότι «δεν πρόκειται να συνεχίσει μέσα στο ευρώ alan-gkrinspan-anapofeukto-to-grexit.w_lγια πολύ ακόμα, ανεξαρτήτως όσων συμβαίνουν αυτή την περίοδο» εξέφρασε σε συνέντευξή του στο CNBC ο πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και «ιερό τέρας» της αμερικανικής οικονομίας, Alan Greenspan.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε, με αφορμή το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, ο ίδιος σχολίασε ότι το Brexit είναι η “κορυφή του παγόβουνου” για την Ευρώπη αφού η ίδια η Ευρωζώνη καταρρέει.

Συγκεκριμένα, ο πρώην πρόεδρος της Federal Reserve δήλωσε ότι η παγκόσμια οικονομία υποφέρει από προβλήματα που ξεπερνούν την απόφαση των ψηφοφόρων Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», είπε ο κ. Greenspan σε συνέντευξή του στο CNBC, αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, στο οποίο επικράτησε η ψήφος υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται πραγματικά σε εξαιρετικά δύκολη θέση», τόνισε.

Κατά τον κ. Greenspan, η ετυμηγορία των Βρετανών τροφοδοτήθηκε από μια «μαζική επιβράδυνση» του ρυθμού αύξησης των πραγματικών εισοδημάτων, κάτι που είναι ευρέως διαδεδομένο σε όλη την Ευρώπη, όπως σημείωσε. Αυτό, είπε, δημιουργεί σοβαρά πολιτικά προβλήματα που δεν είναι εύκολο να επιλυθούν.

Ο κ. Greenspan τόνισε ότι η «το ευρώ είναι το άμεσο πρόβλημα. Ενώ το ευρώ και η ευρωζώνη ήταν σημαντικά βήματα στην πορεία προς την ευρωπαϊκή πολιτική ολοκλήρωση, το εγχείρημα καταρρέει. Πίσω από την επιβράδυνση των εσόδων βρίσκεται η απότομη πτώση της παραγωγικότητας των εργαζομένων. Οι κυβερνήσεις πρέπει να περιορίσουν τα εργασιακά δικαιώματα προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτή την αδυναμία. Η μεγαλύτερη ανησυχία δεν είναι η ύφεση, αλλά στασιμότητα», είπε.

«Η ζώνη του ευρώ θα καταρρεύσει σε λίγο καιρό» προέβλεψε. «Η Ελλάδα έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα και δεν πρόκειται να συνεχισει στο ευρώ για πολύ ακόμα, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει σήμερα», τόνισε.

«Το Brexit δεν είναι το σημαντικότερο στο σύμπλεγα των προβλημάτων, τα οποία εγώ πάντα πίστευα ότι επρόκειτο να προκύψουν με το ευρώ, καθώς το ευρώ συνιστά ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για τη νότια περιοχή της Ευρώπης, η οποία χρηματοδοτείται από τη βόρεια και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», εξήγησε.

Ακόμη και σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι περιορισμένη στο τι μπορεί να κάνει, επειδή αυτά τα θεμελιώδη προβλήματα, όπως η στασιμότητα των πραγματικών εισοδημάτων δεν έχουν εύκολες λύσεις, είπε ο κ. Greenspan.

«Υπάρχει ένα όριο στα περιθώρια της νομισματικής πολιτικής, αλλά το πρόβλημά μας είναι θεμελιωδώς δημοσιονομικά», σημείωσε, προσθέτοντας ότι αυτό είναι η πραγματικότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και σε κάθε μεγάλη χώρα στην Ευρώπη».

Μέρος του προβλήματος είναι ότι οι «ανεπτυγμένες χώρες “γερνάνε” πολύ γρήγορα», κάτι που οδηγεί σε υψηλότερη αναλογία των κρατικών δαπανών, με τη μορφή δικαιωμάτων.

Ερωτηθείς τι θα έκανε αν ήταν ακόμη επικεφαλής της Fed, ο Alan Greenspan, δήλωσε: «Θα ανησυχούσα πολύ».

«Αυτή είναι η χειρότερη περίοδος που θυμάμαι από τότε που βρίσκομαι στη δημόσια διοίκηση. Δεν υπάρχει τίποτα ανάλογο, συμπεριλαμβανομένης και της κρίσης στις 19 Οκτωβρίου του 1987, όταν ο Dow Jones σημείωσε πτώση ρεκόρ 23%. Τότε νόμιζα πως αυτός ήταν ο πάτος όλων των δυνητικών προβλημάτων. Δεν υπάρχει τίποτα σαν αυτό. Έχει μία διαβρωτική επίδραση, η οποία δεν είναι εύκολο να απομακρυνθεί».