Βοήθεια από τη Ρωσία για κατάσβεση της πυρκαγιάς ζήτησε η Λευκωσία

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υποβάλει αίτημα στη Ρωσία για παροχή βοήθειαςimage735-3.aspx για κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή Σολέας.

Πληροφορίες του ΚΥΠΕ από τη ρωσική πρεσβεία στη Λευκωσία αναφέρουν πως το αίτημα διαβιβάστηκε από τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκο Κουγιάλη.

“Επιβεβαιώνουμε τη λήψη του αιτήματος για παροχή βοήθειας, που προωθήθηκε άμεσα στη Μόσχα”, είπε στο ΚΥΠΕ πηγή της ρωσικής πρεσβείας, προσθέτοντας πως αναμένεται η απάντηση από τη Μόσχα στο αίτημα.

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στο μέτωπο Κούρδαλι – Σπήλια

Στο μεταξύ , η  πυρκαγιά στο μέτωπο Κούρδαλι – Σπήλια, βρίσκεται υπό   μερικό έλεγχο,σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του Τμήματος Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Το μέτωπο Ασίνου κινείται νοτιοανατολικά και απειλούνται οι κοινότητες Καννάβια και Αγία Ειρήνη, ενώ καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για περιορισμό του μετώπου.

Επίσης, ο δασοπυροσβέστης που διακομίστηκε νωρίτερα στο νοσοκομείο Κυπερούντας και κρατήθηκε για νοσηλεία, πήρε εξιτήριο και βρίσκεται στο σπίτι του.

Έφθασαν απόψε από τη Γαλλία τρία αεροσκάφη

image735-2.aspxΤρία αεροπλάνα, μεταξύ των οποίων δύο πυροσβεστικά τύπου CANADAIR καθώς και το απαραίτητο προσωπικό, προσγειώθηκαν στην Αεροπορική Βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο από την αεροπορική βάση Marignane στη Γαλλία για να μπορέσουν να συμβάλουν στο έργο κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην οροσειρά του Τροόδους.

Όπως δήλωσε ο Γάλλος Πρέσβης στην Κύπρο Ρενέ Τροκάζ, η Γαλλία είναι στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας τη δύσκολη στιγμή, λέγοντας ότι είναι ώρα πένθους. Χάθηκαν, είπε, άδικα δύο ανθρώπινες ζωές οι οποίοι καταπολέμησαν δύο μεγάλες πυρκαγιές. Εμείς στη Γαλλία είμαστε στο πλευρό της ΚΔ προκειμένου να βοηθήσουμε μέσα στο κυπριακό πλαίσιο το φοβερό αυτό φαινόμενο, είπε.

Σε δηλώσεις του από την αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου, ανέφερε ότι αυτά τα αεροσκάφη χρειάζονται εννέα ώρες για να φθάσουν στην Κύπρο. Ακολούθως, σημείωσε, “θα υπάρξει ένας συντονισμός όλων των δυνάμεων της ΚΔ ενώ σαφώς εντάσσεται η γαλλική δύναμη στο πλαίσιο του σχεδίου της ΚΔ”.

Νωρίτερα με ανακοίνωση  της η Πρεσβείας της Γαλλίας στη Λευκωσία  χαιρετίζει το κουράγιο και την αποφασιστικότητα των Κυπρίων πυροσβεστών, δύο εκ των οποίων έχασαν τη ζωή τους και εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων καθώς και τη βαθιά της θλίψη και συμπόνια στις κυπριακές Αρχές.

Αναφέρει ακόμη ότι από την αρχή που ξέσπασαν οι πυρκαγιές η Πρεσβεία βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τις κυπριακές Αρχές και ότι έπειτα από αίτηση συνδρομής που διατυπώθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, οι γαλλικές Αρχές αποφάσισαν να συμβάλουν με εξειδικευμένα πτητικά μέσα πυρόσβεσης.

Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του, δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ύστερα από περιοδεία στην περιοχή της Σολέας και σύσκεψη με τους αρμοδίους, δήλωσε  πως «είναι  καιρός ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του και να αρχίσει να σκέφτεται ότι πέραν του εγώ υπάρχει και το εμείς και πέραν του δικού μας σπιτικού υπάρχει το φυσικό περιβάλλον, οι κοινότητες και ανθρώπινες ζωές».

Ο ΠτΔ είπε ότι αυτές τις ώρες η σκέψη είναι προς τις οικογένειες των θυμάτων και ότι η πολιτεία θα είναι στο πλευρό τους.
Συνεχάρη όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, τις δυνάμεις και τους εθελοντές που προσπαθούν με κίνδυνο της ζωή τους να αντιμετωπίσουν μια χωρίς προηγούμενο καταστροφή.

Είναι συγκινητικό, είπε, γιατί οι Κύπριοι πολίτες με προθυμία και αυτοθυσία προσφέρονται να βοηθήσουν. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ενδεικτικά ότι υπήρξε χθες διακοπή στην ύδρευση σε συγκεκριμένη κοινότητα της Ευρυχου και οι εθελοντές αποκατέστησαν την παροχή ενώ άλλοι 150 εθελοντές είναι στα πεδία της λαίλαπας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως με την εφαρμογή του σχεδίου Ίκαρος για πτητικά μέσα και με τους σχεδιασμούς του Υπουργικού Συμβουλίου οι δυνάμεις πυρόσβεσης έχουν καταβάλει το άπαν των δυνάμεών τους για αντιμετώπιση των καιρικών συνθηκών και απρόβλεπτων παραγόντων.

Αυτή την ώρα, τόνισε, η προσοχή μας είναι στη σωτηρία ανθρωπίνων ζωών και του περιβάλλοντος.

Είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα επιληφθεί όλων όσων προέκυψαν και θα είναι συμπαραστάτης στις οικογένειες των θυμάτων και αρωγός για τις ζημιές που προκλήθηκαν.

Θα υπάρξει απόφαση, είπε, για ένα συντονισμένο προγραμματισμό πλήρους αναδάσωσης των περιοχών που υπέστησαν αυτή τη μεγάλη καταστροφή. Για πρώτη φορά, ανέφερε, παρουσιάζεται τόσος μεγάλος αριθμός πτητικών μέσων για αντιμετώπιση της φωτιάς, ως αποτέλεσμα διμερών συμφωνιών και κινητοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 16 πτητικά μέσα της ΚΔ και από το εξωτερικό και το απόγευμα αναμένονται τα πτητικά μέσα από Γαλλία και Ιταλία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα ως το βράδυ να ελεγχθεί το μέτωπο των φωτιών.

Σε ερώτηση για το σχεδιασμό που υπάρχει για το υπόλοιπο του καλοκαιριού, απάντησε ότι αυτό θα το δει αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο.