Πυροβόλησαν βρετανίδα βουλευτίνα που ήταν εναντίον του Brexit

H βουλευτίνα του Εργατικού Κόμματος, Τζο Κοξ,ενώ ετοιμαζόταν να μιλήσει σε ψηφοφόρους στην περιφέρειά της το μεσημέρι δέχθηκε τουλάχιστον δύο πυροβολισμούς και επίθεση με μαχαίρι από έναν 52χρονο άνδρα στο Μπέρστολ του Δυτικού Γιόρκσιρ στη ΒΑ Αγγλία.Τζο Κοξ 2

Η συγκεκριμένη πολιτικός πίεζε υπέρ της παραμονής της Αγγλίας στην ΕΕ.

Η ΚΟξ υπέκυψε πριν από λίγο στα τραύματα  της  και η  τοπική αστυνομική διεύθυνση ανέφερε πως βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση για να διαπιστωθούν τα κίνητρα της επίθεσης, για την οποία δεν αναζητείται άλλος δράστης ή συνεργός πλην του συλληφθέντος.

Ο συλληφθείς έχει κατονομαστεί από τους κατοίκους της περιοχής ως Τόμι Μάιρ, ο οποίος περιγράφεται ως μοναχικό και ήσυχο άτομο.

Η Κοξ εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στην τοπική περιφέρεια Μπάτλεϊ και Σπεν στις περσινές εκλογές. Το περιστατικό σημειώθηκε μόλις αφού είχε ολοκληρώσει την τακτική συνάντησή της με πολίτες της περιφέρειάς της.

Μάρτυρες ανέφεραν ότι ο δράστης φώναξε «Η Βρετανία πρώτα» πριν τη δολοφονική επίθεση, με αποτέλεσμα να εξετάζεται το ενδεχόμενο η επίθεση να σχετίζεται είτε με τη δράση της Τζο Κοξ υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ ενόψει του δημοψηφίσματος της επόμενης εβδομάδας, είτε με τον ακροδεξιό πολιτικό σχηματισμό που φέρει αυτό το όνομα (Britain First). Η αστυνομία απέφυγε να σχολιάσει την πληροφορία.

Η Κοξ μπήκε στη Βουλή των Κοινοτήτων στις εκλογές του 2015 ως εκπρόσωπος της περιφέρειας Μπάτλεϊ και Σπεν, ήταν μητέρα δύο παιδιών, απόφοιτος του Κέιμπριτζ και στέλεχος πολλών φιλανθρωπικών οργανώσεων πριν εμπλακεί στην πολιτική. Την επόμενη Τετάρτη θα έκλεινε τα 42 χρόνια ζωής.

Σοκ εξέφρασε εκ μέρους του Εργατικού Κόμματος και όλης της χώρας ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ενώ σε ένδειξη σεβασμού αμφότερες οι αντίπαλες παρατάξεις του δημοψηφίσματος ανέστειλαν για την ημέρα τις εκστρατείες τους. Ο Πρωθυπουργός Κάμερον ανέβαλε το προγραμματισμένο προεκλογικό του ταξίδι στο Γιβραλτάρ.
Είναι πιθανόν να πρόκειται περί προβοκάτσιας για να φοβηθεί ο κόσμος και να ψηφίσει ένα Brexit.

Ένας άνδρας ηλικίας περίπου 50 ετών τραυματίστηκε ελαφρά κατά την επίθεση αυτή, ανέφεραν οι τοπικές αστυνομικές αρχές. Ένας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο πρακτορείο Press Association ότι η Κοξ προσπάθησε να παρέμβει σε έναν καυγά μεταξύ δύο ανδρών.

Ο ένας από αυτούς τράβηξε ένα όπλο από μια τσάντα και πυροβόλησε δύο φορές. Η πληροφορία αυτή ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί από την αστυνομία. Σύμφωνα με το Channel 4, η Κοξ φέρει και τραύματα από μαχαίρι.

Ένας άλλος μάρτυρας, τον οποίο επικαλείται το τηλεοπτικό κανάλι Sky News, υποστήριξε ότι ο δράστης φώναξε «Britain first», δηλαδή «Πρώτα η Βρετανία».

Η επίθεση σημειώθηκε κοντά στη δημοτική βιβλιοθήκη του Μπρίστολ, όπου η Κοξ οργανώνει τακτικά συναντήσεις με τους ψηφοφόρους της περιφέρειάς της.

Μόλις έγινε γνωστή η επίθεση, η εκστρατεία «Stronger In», που μάχεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι διακόπτει όλες τις εκδηλώσεις που είχε προγραμματίσει για σήμερα.

«Αναβάλλουμε όλες τις εκδηλώσεις για σήμερα. Οι σκέψεις μας είναι με την Τζο Κοξ και την οικογένειά της» ανέφερε στο Twitter.

Την ίδια απόφαση, να σταματήσει δηλαδή για σήμερα τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, έλαβε και η επίσημη εκστρατεία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ιδιαίτερα ανήσυχος για την επίθεση σε βάρος της Κοξ δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ενώ η ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν είπε ότι αισθάνεται «εντελώς σοκαρισμένος» από την είδηση.

«Εντελώς σοκαρισμένος από την είδηση της επίθεση στην Τζο Κοξ. Οι σκέψεις ολόκληρου του Εργατικού Κόμματος είναι μαζί της και με την οικογένειά της αυτή τη στιγμή», έγραψε στο Twitter. «Φριχτά νέα για μια επίθεση σε μια εξαίρετη συνάδελφο, την Τζο Κοξ. Προσεύχομαι γι’ αυτήν και την οικογένειά της», ήταν το μήνυμα που έστειλε στο Twitter ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Τσούκα Ουμούνα.

Η Κοξ, που σπούδασε στο Κέμπριτζ και είναι μητέρα δύο παιδιών, εξελέγη για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο με το Εργατικό Κόμμα το 2015. Είναι γνωστή για το έργο της σε διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα και για τους αγώνες που έχει δώσει για γυναικεία ζητήματα