Ενα διαζύγιο 3 δις

Διαζύγιο 3 δισ.

Ο δισεκατομμυριούχος Χάρολντ Χαμ με την πρώην σύζυγό του, Σου Αν, σε παλαιότερες πιο ευτυχισμένες στιγμές. Η Σου Αν κατέθεσε την αίτηση διαζυγίου το 2012 κατηγορώντας τον σύζυγό της για μοιχεία

Με το ακριβότερο διαζύγιο στην Ιστορία απειλείται η αμύθητη περιουσία του μεγιστάνα πετρελαίου Χάρολντ Χαμ.

Μάλιστα ο 68χρονος Αμερικανός δισεκατομμυριούχος, για να γλιτώσει το ιλιγγιώδες ποσό των τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων, που είναι πιθανό να καταλήξουν στη σύζυγό του Σου Αν, προσπαθεί -λόγω της νομοθεσίας της Οκλαχόμα- να… αποποιηθεί την επιτυχία και το ταλέντο του ως επιχειρηματία!

Και αυτό γιατί ο οικονομικός διακανονισμός στην αμερικανική πολιτεία είναι συνάρτηση της ικανότητας του συζύγου να βγάζει χρήματα. Ετσι, σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι η εκτόξευση της εταιρείας του και της περιουσίας του στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια δεν οφείλεται στον ίδιο, αλλά στην τύχη και σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως οι τάσεις στην αγορά (αύξηση των τιμών πετρελαίου και νέες τεχνολογίες εξόρυξης), ο Χαμ προχώρησε σε αλλαγές στην ιστοσελίδα του ενεργειακού κολοσσού του Continental Resources.

Σύμφωνα με έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, ο επιχειρηματίας έδωσε εντολή να γραφτεί από την αρχή η ιστορία της CR στην εταιρική ιστοσελίδα, αλλάζοντας ημερομηνίες, σβήνοντας ότι ο ίδιος ήταν βασικός παράγοντας για την επιτυχία της αλλά και την αναφορά ότι ήταν η πρώτη εταιρεία που ανακάλυψε πετρέλαιο στην περιοχή Bakken Shale.

Ο Αμερικανός μεγιστάνας του πετρελαίου πάντα εμφάνιζε τον εαυτό του ως πρωτοπόρο και αυτοδημιούργητο επιχειρηματία, κάτι που τώρα ίσως πληρώσει πολύ ακριβά. Αν όμως καταφέρει να πείσει τους δικαστές για το αντίθετο, θα γλιτώσει πολλά χρήματα από την περιουσία του.

Η νομική ομάδα της 58χρονης Αν υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη της εταιρείας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ηγεσία και τις κρίσιμες αποφάσεις του συζύγου της, που είναι ο 34ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Την εταιρεία-κολοσσό ο Χαμ ίδρυσε το 1967, δύο δεκαετίες πριν από τον γάμο του με την Αν, πρώην δικηγόρο της Continental Resources, και η εταιρεία αναπτύχθηκε πολύ κατά τη δεκαετία του ’80, όταν ο ίδιος αποφάσισε να τη στρέψει από το φυσικό αέριο προς το πετρέλαιο (η χρονιά, κατά την οποία η στροφή αυτή έγινε κερδοφόρα είναι μία από τις αλλαγές που έγιναν στην ιστοσελίδα και έχει μεταφερθεί το 1985). Σημειώνεται ότι ο Χαμ υπήρξε και σύμβουλος σε θέματα ενέργειας του Ρεπουμπλικανού προεδρικού υποψηφίου Μιτ Ρόμνι.

Επειτα από 25 χρόνια γάμου με τη δικηγόρο Σου Αν, στη διάρκεια των οποίων απέκτησαν δύο κόρες και τέσσερα υπερπολυτελή ακίνητα, η γυναίκα κατέθεσε αίτηση διαζυγίου το 2012, με την αιτιολογία της μοιχείας αλλά υπό άκρα μυστικότητα (το διαζύγιο καταχωρίστηκε με ψεύτικα ονόματα).

Εναν χρόνο αργότερα ανακαλύφθηκε ότι επρόκειτο για το γνωστό ζευγάρι δισεκατομμυριούχων. Ο Χαμ έχει άλλα τρία παιδιά από προηγούμενο γάμο, ο οποίος κατέληξε σε διαζύγιο το 1987.