Εξονυχιστικές έρευνες για τον δράστη του μακελειού στο Ορλάντο

Οι αμερικανικές διωκτικές αρχές ερευνούν εξονυχιστικά το σπίτι καιimage735-3.aspx κυρίως τον υπολογιστή του 29χρονου Ομάρ Ματίν που διέπραξε την τρομοκρατική επίθεση νυχτερινού κέντρου ομοφυλοφίλων στο Ορλάντο της Φλόριδα, σκοτώνοντας 50 άτομα και τραυματίζοντας 54, πριν αυτοκτονήσει με σφαίρα στο κεφάλι. Καθώς ο νεαρός αφγανικής καταγωγής σεκιουριτάς είχε ανακριθεί ξανά από τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες, λόγω φιλικής σχέσης που είχε με 22χρονο άτομo, που αργότερα σκοτώθηκε στη Συρία, ρίχνοντας φορτηγό με εκρηκτικά σε κυβερνητικό κτήριο, οι αρχές ψάχνοντας ίχνη στον υπολογιστή του θέλουν να δουν αν έδρασε μόνος του, ή έλαβε συγκεκριμένη εντολή κι από πού.

Ως γνωστόν ο ίδιος είχε τηλεφωνήσει στη διάρκεια της επίθεσης στην αστυνομία, δηλώνοντας πίστη στο Ισλαμικό Κράτος και αργά το απόγευμα της Κυριακής το πρακτορείο ειδήσεων Amaq που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος μετέδωσε ότι την ένοπλη επίθεση εναντίον διέπραξε μαχητής του ISIS.

Όταν ανακρίθηκε από τις αρχές το 2013, οι αμερικανικές υπηρεσίες δεν βρήκαν κάποιο στοιχείο να τον συνδέσουν με την τρομοκρατία. Μάλιστα λόγω επαγγέλματος είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής κι απ’ ότι φαίνεται προμηθεύτηκε νόμιμα το τουφέκι AR15 και τα δύο πιστόλια.

Ηγετικά μέλη του Κογκρέσου που έχουν υπό την εποπτεία τους τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες και ενημερώθηκαν αργά χθες, βλέπουν να ακολουθείται στο μακελειό του Ορλάντο η ίδια πατέντα με το Σαν Μπερναντίνο, τhς επιλογής «μαλακών στόχων», με εκτελεστές άτομα γεννημένους στην Αμερική μουσουλμάνους, οι οποίοι έχουν ασπαστεί τα μηνύματα μίσους του Ισλαμικού Κράτος. Κι αυτός είναι ο χειρότερος στόχος των αρχών, αφού πιθανόν να δρουν εντελώς μεμονωμένα και χωρίς καθοδήγηση.
Πάντως ο πατέρας του δράστη μίλησε για εχθρότητα που έτρεφε απέναντι στους γκέι, ενώ η τέως σύζυγός του τον χαρακτήρισε ψυχοπαθή.
O Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, στις 9 το βράδυ ώρα Κύπρου, αφού καταδίκασε το μακελειό στο Ορλάντο ως «τρομοκρατική ενέργεια και πράξη μίσους, ανέφερε ότι προς το παρόν οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν διαλευκάνει τα ακριβή κίνητρα του δράστη.
Των ερευνών ηγείται το FBI, που εξετάζει την επίθεση ως τρομοκρατική ενέργεια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κι ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν πρόκειται σήμερα νωρίς το πρωί (τοπική ώρα) να ενημερωθούν εκτενώς για την πορεία των ερευνών.
Σ’ όλες τις μεγάλες πόλεις έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα σε περιοχές και μέρη που συχνάζουν γκέι, αν και δεν υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες πληροφορίες, όπως είπε ο δήμαρχος Νέας Υόρκης, Μπιλ Ντι Μπλάζιο. Πάντως κάθε χρόνο στο Ραμαζάνι οι αμερικανικές αρχές αυξάνουν διακριτικά τα μέτρα ασφαλείας.
Η τρομοκρατική επίθεση έδωσε την ευκαιρία στον ρεπουμπλικάνο προεδρικό υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ να επαναλάβει την πρότασή του για προσωρινή απαγόρευση της εγκατάστασης μουσουλμάνων στις ΗΠΑ και ταυτόχρονα να εξαπολύσει νέα επίθεση στη Χίλαρι Κλίντον.
«Το είπα ότι θα συνέβαινε και όσο πάει θα γίνεται χειρότερο», είπε ο κ. Τραμπ, λέγοντας ότι αν εκλεγεί πρόεδρος η Χίλαρι Κλίντον αυτό θα σημαίνει εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες από τη Μέση Ανατολή.
«Δεν έχουμε τρόπο να τους εξετάζουμε εξονυχιστικά, να τους πληρώνουμε ή να αποτρέπουμε τη ριζοσπαστικοποίηση της δεύτερης γενιάς».
Ταυτόχρονα ο κ. Τραμπ είπε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα έπρεπε από ντροπή να παραιτηθεί.
Η Χίλαρι Κλίντον, χαρακτηρίζοντας την επίθεση πράξη τρόμου και μίσους, τόνισε την ανάγκη υπερδιπλασιασμού των προσπαθειών για προάσπιση των ΗΠΑ από εγχώριες και διεθνείς απειλές.
«Αυτό σημαίνει να νικήσουμε τις διεθνείς τρομοκρατικές ομάδες, εργαζόμενοι με τους συμμάχους και εταίρους μας και να τους κυνηγήσουμε όπου και να παν».
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η επίθεση θα δώσει ώθηση στον Τραμπ στις επικείμενες δημοσκοπήσεις κι ότι σίγουρα θα αναζωπυρώσει την δημόσια αντιπαράθεση για την ισλαμική τρομοκρατία, έκφραση που αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν τόσο ο Ομπάμα, όσο κι η Χίλαρι Κλίντον.

Είχε ελεγχθεί δύο φορές ο  δράστης του μακελειού

Χθες η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας του κόσμου ανακοίνωσε ότι ο Ομάρ Ματίν, κάτοικος της Φλόριντας και υπήκοος των ΗΠΑ, γιος μεταναστών από το Αφγανιστάν, εργαζόταν σε αυτήν από το 2007. “Ο Ματίν υποβλήθηκε σε έλεγχο (…) όταν είχε προσληφθεί το 2007 και ο έλεγχος δεν αποκάλυψε τίποτε ανησυχητικό”, ανέφερε μια εκπρόσωπος της G4S σε ανακοίνωση της εταιρείας.

Η εταιρεία ενημερώθηκε το 2013 ότι ο Ματίν είχε ανακριθεί από το FBI αλλά η έρευνα έκλεισε, ανέφερε ακόμη η εκπρόσωπός της. Η G4S δεν έχει καμιά πληροφορία περί σύνδεσης του Ματίν με τρομοκρατικές οργανώσεις ή δραστηριότητες ή άλλες έρευνες του FBI, συμπλήρωσε.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα έχει μια συνάντηση σήμερα Δευτέρα με τους επικεφαλής των κυριότερων αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών και αρμόδιους αξιωματούχους για να ενημερωθεί σχετικά με την έρευνα για το μακελειό στο Ορλάντο, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας στη συνάντηση αυτή αναμένεται να είναι παρόντες ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζε Τζόνσον, ο διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI) Τζέιμς Κόμεϊ, ο διευθυντής του Εθνικού Αντιτρομοκρατικού Κέντρου (NCTC) Νίκολας Ράσμουσεν και η Αμερικανίδα υφυπουργός Δικαιοσύνης Σάλι Γέιτς.

Οι αξιωματούχοι αναμένεται να ενημερώσουν τον πρόεδρο για την πορεία της έρευνας σχετικά με την επίθεση στη Ορλάντο της Φλόριντας, όπου χθες ο Αμερικανός υπήκοος Ομάρ Ματίν σκότωσε 50 ανθρώπους και τραυμάτισε 53. Ο Ομπάμα χαρακτήρισε το μακελειό “ενέργεια τρόμου, ενέργεια μίσους”.

Ωστόσο, το FBI σημείωσε πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει ότι υπήρχε άμεση σύνδεση ανάμεσα στον Ομάρ και ξένες εξτρεμιστικές οργανώσεις. Την ευθύνη για την επίθεση στο Ορλάντο ανέλαβε χθες η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.