Βουλή:Εγκρίθηκε η σύνθεση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών

Κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων την Πέμπτη, image735.aspxο Πρόεδρος του Σώματος Δημήτρης Συλλούρης διόρισε τους Γραμματείς και τον Κοσμήτορα της Βουλής και έθεσε ενώπιον της Βουλής προς έγκριση τις συνθέσεις των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, ως αυτές συμφωνήθηκαν στις προηγηθείσες συνεδρίες της Επιτροπής Επιλογής με εκπροσώπους των κομμάτων.

Χωρίς την όποια ένσταση Γραμματείς της Ολομέλειας της Βουλής είναι η Αννίτα Δημητρίου ΔΗΣΥ, Κώστας Κώστα του ΑΚΕΛ με κοσμήτορα τον Χρίστο Ορφανίδη του ΔΗΚΟ.

Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης με Αναπληρωτή τον Ευθύμιο Δίπλαρο, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ ο Γιώργος Λουκαϊδης και του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.

Επιτροπή Επιλογής Πρόεδρος Βουλής Δημήτρης Συλλούρης ex officio, Αβέρωφ Νεοφύτου, Νίκος Τορναρίτης, Ευθύμιος Δίπλαρος, Άντρος Κυπριανού, Γιώργος Λουκαϊδης, Στέφανος Στεφάνου, Νικόλας Παπαδόπουλος και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.

Την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας καταλαμβάνει η ΕΔΕΚ και ο Πρόεδρός της, Μαρίνος Σιζόπουλος, ενώ Αναπληρωτής Πρόεδρος θα είναι ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Γιώργος Παπαδόπουλος.

Την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών αναλαμβάνει η Στέλλα Κυριακίδου του ΔΗΣΥ με Αναπληρωτή Πρόεδρο Μαριέλλα Αριστείδου.

Την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων αναλαμβάνει ο Αντρέας Καυκαλιάς του ΑΚΕΛ με Αναπληρωτή Πρόεδρο το Βουλευτή της Αλληλεγγύης Μιχάλη Γεωργάλλα.

Την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού αναλαμβάνει τα πρώτα 2,5 χρόνια ο Άγγελος Βότσης με Αναπληρωτή Πρόεδρο τον Μαρίνο Μουσιούττα και για τα επόμενα δυόμισι Πρόεδρος θα είναι ο Ανδρέας Κυπριανού με Αναπληρωτή που θα οριστεί αργότερα από το ΔΗΣΥ.

Την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων αναλαμβάνει ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας με Αναπληρωτή Πρόεδρο τον Νίκο Τορναρίτη του ΔΗΣΥ.

Η προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων παραμένει στο ΑΚΕΛ στον Αντρέα Φακοντή με Αναπληρωτή Πρόεδρο την Σκεύη Κουκουμά.

Την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών αναλαμβάνει η Ελένη Μαύρου με Αναπληρωτή Πρόεδρο τον Γιώργο Γεωργίου του ΑΚΕΛ.

Η προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως ανατέθηκε στον Ζαχαρία Ζαχαρίου του ΔΗΣΥ με Αναπληρωτή Πρόεδρο, τον Πρόεδρο των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη.

Την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών ανέλαβε ο Γιώργος Γεωργίου του ΔΗΣΥ με Αναπληρωτή Πρόεδρο τον Δημήτρη Δημητρίου του ΔΗΣΥ.

Την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού αναλαμβάνει τα πρώτα δυόμισι χρόνια ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου με Αναπληρωτή Πρόεδρο τον Μάριο Μαρίδη και τα επόμενα δυόμιση χρόνια ο Άγγελος Βότσης με Αναπληρωτή Πρόεδρο τον Μαρίνο Μουσιούτα του ΔΗΚΟ.

Της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού θα προεδρεύει ο Κυριάκος Χατζηγιάννης του ΔΗΣΥ με Αναπληρωτή Πρόεδρο τον Γιώργο Κάρουλλα.

Την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών αναλαμβάνει ο Ζαχαρίας Κουλίας του ΔΗΚΟ με Αναπληρωτή Πρόεδρο την Ειρήνη Χαραλαμπίδου του ΑΚΕΛ.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος συνεχίζει να είναι ο Αδάμος Αδάμου, με τον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου του Κινήματος Οικολόγων Αναπληρωτή Πρόεδρο.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων – Εγκλωβισμένων – Αγνοουμένων – Παθόντων παραμένει υπό την προεδρία της Σκεύης Κουκουμά του ΑΚΕΛ με Αναπληρωτή Πρόεδρο τον Στέφανο Στεφάνου.

Της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών και Έργων θα προεδρεύει ο Γιώργος Προκοπίου του ΔΗΚΟ με Αναπληρωτή Πρόεδρο τον Χαράλαμπο Πιττοκοπίτη του ιδίου κόμματος.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας παραμένει στο ΔΗΣΥ και τον Κώστα Κωνσταντίνου, ενώ Αναπληρωτής Πρόεδρος θα είναι ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου.

Την Ad Hoc Επιτροπή για την τήρηση του κανονισμού απαρτίζουν ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης και η Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.

Η Ειδική Επιτροπή για το Πόθεν Έσχες συνίσταται από τον Πρόεδρο της Βουλής, τους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ως τακτικά μέλη και ως Αναπληρωματικά μέλη την Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και τον Μαρίνο Σιζόπουλο.

Η Ad Hoc Επιτροπή για την Αναθεώρηση και τον Εκσυγχρονισμό του Κανονισμού της Βουλής συνίσταται από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Μάριο Μαυρίδη του ΔΗΣΥ, τον Γιώργο Λουκαϊδη του ΑΚΕΛ, τον Μαρίνο Μουσιούτα, τον Κωστή Ευσταθίου, την Άννα Θεολόγου, τον Μιχάλη Γεωργάλλα, τον Γιώργο Περδίκη και τον Λίνο Παπαγιάννη.

Ο Πρόεδρος της Βουλής εξήρε από το βήμα της προεδρίας της συναντίληψη που επικράτησε κατά τις συνεδρίες της Επιτροπής Επιλογής με τους εκπροσώπους των κομμάτων ώστε να υπάρξει κατάληξη στις συνθέσεις των Επιτροπών, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη διάθεση για σύνθεση των μεγάλων κομμάτων, χωρίς όπως ανέφερε να παραγνωρίζεται η συνεργασία των μικροτέρων και των νέων εν Βουλή κομμάτων. Πρόσθεσε πως παρά τις όποιες εντάσεις επικράτησε το πνεύμα της συνεργασίας και της σύνθεσης αναφέροντας πως οτιδήποτε άλλο έχει μεταδοθεί από τα ΜΜΕ στερείται πραγματικότητας.

Ο κ. Συλλούρης τόνισε επίσης ότι οι τρεις τελευταίες Επιτροπές θα λειτουργήσουν απόλυτα σύμφωνα με τους κανονισμούς και ανέφερε ότι προς τούτο θα υπάρξει σύντομα πρόταση για συμπληρωματικούς κανονισμούς και ταμείο.