Επικρίσεις κατά της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ

Κάτω  από δρακόντεια μέτρα ασφάλειας, ξεκίνησε  σήμερα στη Δρέσδη της Γερμανίας image735.aspxη ετήσια συνάντηση της περιβόητης Λέσχης Μπίλντερμπεργκ (The Bilderberg Group), η οποία προσκαλεί κάθε χρόνο ηγετικές προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, της οικονομίας, των ΜΜΕ για τέσσερις μέρες συναντήσεων πίσω από κλειστές πόρτες.

Παγκόσμιος έλεγχος υπέρ της παγκοσμιοποίησης πίσω από κλειστές πόρτες;
Σύμφωνα με διεθνή Μ.Μ.Ε  η Λέσχη αυτή έχει ρόλο [παγκόσμιας κυβέρνησης  και λειτουργεί υπόγεια για το μέλλον των λαών του πλανήτη. Επίσης η  Λέσχη αυτή επικρίνεται ότι ελέγχει την παγκόσμια πολιτική και οικονομική σκηνή, έχοντας κατά νουν την υλοποίηση της δικής της κρυφής ατζέντας. Θεωρείται ότι ήταν ο πρόδρομος της δημιουργίας της ΕΕ και του ευρώ και ότι αποτελείται από μια ομάδα `ελίτ`, η οποία τάσσεται κατά των δημοκρατικών αρχών και υπέρ της επιβολής μιας  παγκοσμιοποίησης υπερ του κεφαλαίου και των μονοπωλίων.

Να υπενθυμίσουμε πως στη σύνοδο της Λέσχης τΜπίλντεμπεργκ το 1977 που έγινε στην Αριζόνα της Αμερικής είχε συμμετάσχει ο άσημος τότε Μιχ.Γκορμπατσόφ , ο οποίος ήταν και ο τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ

Επικρίσεις

 

Η  γερμανική εφημερίδα Die Welt αναφέρει ότι οι επικριτές κατηγορούν την Λέσχη ότι λαμβάνει πολύ σημαντικές πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις χωρίς δημοκρατική νομιμότητα και ότι ακολουθεί μια πολύ νεοφιλελεύθερη πολιτική υπέρ της παγκοσμιοποίησης.

Αναφέρει ακόμη ότι τα ακροδεξιά κόμματα της Γερμανίας NPD, AfD αλλά και ορισμένες αριστερές ομάδες αναμένεται να διαδηλώσουν έξω από το χώρο διεξαγωγής αυτής της . Η περιοχή γύρω από το χώρο της συνάντησης έχει αποκλειστεί από την αστυνομία και απαγορεύεται η συγκέντρωση πέραν των 15 ατόμων.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt ο Πρόεδρος της συνάντησης, Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του AXA Group, Henri de Gastries, αντέστρεψε τα πυρά στους επικριτές της Λέσχης.

“Γιατί επικεντρώνονται τόσο πολύ σε εμάς και στην μυστικότητα των συναντήσεων μας όταν καθημερινά γίνονται δεκάδες χιλιάδες συναντήσεις των οποίων το περιεχόμενο δεν γίνεται γνωστό. Δεν είμαστε ούτε Βουλή, ούτε κάποιος οργανισμός. Είμαστε μια άτυπη ομάδα που συζητούμε για διάφορα θέματα πίσω από κλειστές πόρτες για να διευκολύνουμε έτσι τη συζήτηση” εξήγησε.

Οι νέες τεχνολογίες, είπε, είναι ένα θέμα που τα τελευταία χρόνια απασχολεί πολύ τη Λέσχη.

“Εδώ και καιρό συζητούμε για τις νέες τεχνολογίες. Πριν πολλά χρόνια ήταν πολύ ενδιαφέρον που άκουσα τις πρώτες συζητήσεις για την κυβερνοασφάλεια. Προσπαθούμε να επιλέγουμε τους καλεσμένους μας με τέτοιο τρόπο, ώστε να ακούμε διαφορετικές απόψεις”, είπε ο Henri de Gastries.

Ερωτηθείς για την διοργάνωση της συνάντησης, είπε ότι οι συμμετέχοντες κάθονται γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι συσκέψεων με αλφαβητική σειρά, η οποία κάθε χρόνο αλλάζει, δηλαδή μια χρονιά αρχίζουμε από το άλφα, άλλη χρονιά από ένα άλλο γράμμα.

Συμμετοχές με ελληνικό και κυπριακό ενδιαφέρον
Φέτος, η 64η Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο “Taschenbergpalais” της Δρέσδης και θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Ιουνίου. Σε αυτήν θα συμμετάσχουν 130 άτομα από 20 χώρες, περιλαμβανομένων και Ελλαδιτών όπως ο Πρόεδρος της ΝΔ, αλλά και ο κυπριακής καταγωγής Ντέμης Χασάπης, πολλοί πολιτικοί και ηγετικά στελέχη από την βιομηχανία, την οικονομία, τον ακαδημαϊκό χώρο, και τα ΜΜΕ. Τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων προέρχονται από την Ευρώπη και οι υπόλοιποι από τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Αν και ηγετικά στελέχη δημοσιογραφικών κολοσσών λαμβάνουν μέρος στις συναντήσεις κάθε χρόνο, δεν δικαιούνται να γράψουν οτιδήποτε για τη συνάντηση και η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ απαγορεύει την είσοδο σε άλλους δημοσιογράφους αφού οι συναντήσεις πραγματοποιούνται υπό άκρα μυστικότητα. Τα αποτελέσματα των συναντήσεων δεν γίνονται γνωστά.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες που ξεχωρίζουν φέτος είναι: ο πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Χένρι Κίσινγκερ, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρώην Πρόεδρος της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ο πρώην διευθυντής της CIA Ντέιβιντ Πετρέους, ο πρώην Διευθυντής της ΜΙ6 Τζον Σόερς, ο Καναδός αστροναύτης Κρίς Χάτφιλντ, ο Βασιλιάς της Ολλανδίας, ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μάρκ Ρούτε, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Τουρκίας Σιμσέκ Μεχμέτ.

Επίσης, λαμβάνουν μέρος ηγετικά στελέχη εταιρειών/τραπεζών/δημοσιογραφικών κολοσσών/οργανισμών, όπως της Deutsche Bank, Ryanair, Wall Street Journal, LinkedIn, Deutsche Telekom, Siemens, KBC Group, Bloomberg, The Economist, HSBC Holdings, AXA Group, Airbus, Washington Post, Royal Dutch Shell, El Pais, Max Planck Institute for Infection Biology, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων των ΗΠΑ, κλπ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η συμμετοχή του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, του Γιώργου Λογοθέτη, διευθύνοντα συμβούλου της Libra Group, του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου, διευθύνοντα συμβούλου της ΤΙΤΑΝ.

Φέτος προσκλήθηκε και θα παρευρεθεί και ο κυπριακής καταγωγής Ντέμης Χασάπης, ιδρυτής της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης Deep Mind, η οποία εξαγοράστηκε από την Google έναντι 400 εκατομμυρίων λιρών.

Προσωπικότητες που κατά καιρούς παρευρέθηκαν στις συναντήσεις – και σημειώνεται ότι λίγα χρόνια μετά ανέλαβαν πολύ σημαντικές θέσεις ανά το παγκόσμιο – είναι οι Πρόεδροι των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, Τζορτζ Μπους, η πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και υποψήφια για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον, ο πρώην Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, αλλά και πολλοί Ελλαδίτες πολιτικοί.

Τι θα συζητήσει φέτος η παγκόσμια ελίτ;
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Λέσχης, τα κύρια θέματα που θα συζητηθούν περιλαμβάνουν κατά σειρά αναφοράς : τρέχοντα ζητήματα (σε αυτά συγκαταλέγεται η παρεμπόδιση ενός Brexit, όπως μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ), Κίνα, Ευρώπη (μετανάστευση, ανάπτυξη, μεταρρυθμίσεις, όραμα, ένωση), Μέση Ανατολή, Ρωσία, ΗΠΑ (πολιτικό σκηνικό (δηλαδή μέτρα κατά μιας ενδεχόμενης εκλογής του Ν. Τραμπ στην προεδρία και προώθηση της εκλογής της Κλίντον όπως αναφέρουν τα γερμανικά ΜΜΕ), οικονομία, ανάπτυξη, χρέος, μεταρρυθμίσεις), κυβερνοασφάλεια, γεωπολιτικά ζητήματα του τομέα της ενέργειας και τιμές εμπορευμάτων, μεσαία τάξη, τεχνολογικές καινοτομίες.

Σύμφωνα με την Λέσχη, η διάσκεψη είναι ένα άτυπο φόρουμ όπου γίνονται συζητήσεις για τα κυριότερα ζητήματα που απασχολούν τον πλανήτη.

Οι συναντήσεις διέπονται από τον κανονισμό Chatham House Rule, σύμφωνα με τον οποίο, οι συμμετέχοντες είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες που θα λάβουν, αλλά δεν μπορούν να αποκαλύψουν την ταυτότητα των ομιλητών, ή να αποκαλύψουν το όνομα οποιουδήποτε άλλου συμμετέχοντα που δεν είναι πάνω στην επίσημη λίστα.

Καθώς οι συναντήσεις είναι ιδιωτικής φύσεως, οι συμμετέχοντες δεν δεσμεύονται από οτιδήποτε, αλλά παρευρίσκονται για να αντλήσουν πληροφορίες.

Δεν υπάρχει, όπως αναφέρεται, κάποιο επιθυμητό αποτέλεσμα από τη συνάντηση, ούτε τηρούνται πρακτικά, ούτε ετοιμάζονται εκθέσεις, ούτε προτείνονται ψηφίσματα, ούτε εκδίδονται ανακοινώσεις.

Οτι συζητούν όλως περιέργως …συμβαίνει

Στην περασμένη της συγκέντρωση περιβόητη Λέσχη Μπιλντερμπεργκ τον Ιούνιο του 2015 στην Αυστρία εκ των βασικών θεμάτων που τέθηκαν επί τάπητος στην συνεδρίαση ήταν:

-Η κατάργηση των μετρητών
-τα θέματα της Ουκρανίας
-τα θέματα των πολεμικών συγκρούσεων
-η προώθηση των προσφυγικών ρευμάτων προς την Ευρώπη

Στη Δανία ήδη υλοποιείται η κατάργηση των μετρητών, στη Γερμανία προωθείται (ήδη αποδέχηκαν την κατάργηση του 500άρικου ως χαρτονόμισμα) και έπεται συνέχεια.

Το 2014 όταν διέρρευσαν για πρώτη φορά συνομιλίες περιείχαν την εξής θέση:

«Με τρία όπλα, τα οποία είναι η οικονομική κατάρρευση, ο εμφύλιος πόλεμος και οι μαζικές επιδημίες θα μπορέσουμε να μειώσουμε τον αριθμό του παγκόσμιου πληθυσμού» αναφέρουν τα δημοσιεύματα πως ακούστηκε στη συνεδρίαση.

Συνάμα έγινε λόγος και για εσωτερικές συγκρούσεις εντός πολλών κρατών όπως μαύροι ενάντια στους λευκούς στις ΗΠΑ, μουσουλμάνοι εναντίον χριστιανών στην Ευρώπη.

Ενα μικρό προφίλ της Λέσχης Bilderberg:

Έτος ιδρύσεως: 1954 στην  Ολλανδία.Στόχος να σε επαφή ηγέτες της Βορείου Αμερικής και Ευρωπαίους (περισσότερο) για την προώθηση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης και να συνεργαστούν σε πολιτικά, οικονομικά και αμυντικά θέματα.

Διάσημα φερόμενα μέλη: Angela Merkel, Bill Clinton, Henry Kissinger, Tony Blair, David Cameron, Margaret Thatcher

Γιατί τους φοβούνται: Πράγματα που συζητήθηκαν κατά τις ετήσιες συνεδριάσεις της ομάδας δεν δημοσιοποιούνται και οι δημοσιογράφοι οι οποίοι έχουν προσπαθήσει να πάρουν συνεντεύξεις από τους συμμετέχοντες έχουν συλληφθεί.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου που οδήγησε την Ελλάδα, μαζί με τον Γ.Παπανδρέου στα Μνημόνια ήταν ο μοναδικός Ελληνας πολιτικός που συμμετείχε στην συνεδρίαση της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ το 2010 στην Ισπανία.

Οι δύο άλλοι Έλληνες ήταν ο πρόεδρος της Coca-Cola 3Ε κ. Γ. Δαυΐδ και ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ κ. Λ. Τσούκαλης. Οι «κλειστές συζητήσεις» είχαν θέμα την παγκόσμια οικονομική κρίση και ασφαλώς την Ελλάδα.

Από τις ξένες διασημότητες ξεχώρισαν ο πρωθυπουργός της Ισπανίας κ. Χοσέ Λουίς Θαπατέρο , ο επίτροπος κ. Χ. Αλμούνια , ο επικεφαλής της Deutsche Βank κ. Τζ.Ακερμαν, ο πρόεδρος της Μicrosoft κ. Μπιλ Γκέιτς, ο ιστορικός κ. Νάιαλ Φέργκιουσον, ο ειδικός απεσταλμένος για το Πακιστάν και το Αφγανιστάν κ. Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Ρόμπερτ Ρούμπιν και ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Ομπάμα κ. Λόρενς Σάμερς.**

Ελληνική και κυπριακή συμμετοχή

Από την προεδρία της Λέσχης πέρασαν γνωστές προσωπικότητες, όπως οι Βρετανοί πολιτικοί Αλεκ Ντάγκλας – Χομ και Λόρδος Κάριγκτον, ο Γερμανός πολιτικός Βάλτερ Σέελ και ο επιχειρηματίας Έρικ Ρολ. Σήμερα, της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ προεδρεύει ο Γάλλος επιχειρηματίας Ανρί ντε Καστρί, διευθύνων σύμβουλος της AXA, της μεγαλύτερης ασφαλιστικής στη Γαλλία και μιας από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Εκπρόσωπος της Λέσχης στην Ελλάδα είναι ο κύπριος επιχειρηματίας Γεώργιος Δαυίδ (3Ε, Coca Cola).

Από ελληνικής πλευράς φαίνεται να έχουν λάβει μέρος στη Λέσχης Μπίλντερμπεργκ:

– Οι επιχειρηματίες Στέλιος Αργυρός, Γιάννης Κωστόπουλος, Γιώργος Λιβανός, Κώστας Καρράς, Μιχάλης Περατικός και Γιάννης Λύρας.

– Οι πολιτικοί Στέφανος Μάνος, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Γεράσιμος Αρσένης, Ανδρέας

Ανδριανόπουλος, Αντώνης Σαμαράς, Θεόδωρος Πάγκαλος, Μιχάλης Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Παπανδρέου, Κώστας Καραμανλής, Γιάννος Κρανιδιώτης, Γιώργος Αλογοσκούφης, Άννα Διαμαντοπούλου, Ντόρα Μπακογιάννη και ο πρώην Πρόεδρος της Κύπρου Γιώργος Βασιλείου.

– Οι πανεπιστημιακοί Θάνος Βερέμης, Λουκάς Τσούκαλης, Θεόδωρος Κουλουμπής και Νικηφόρος Διαμαντούρος.

– Ο δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς.