ΔΗΣΥ: «Η απόφαση για υπέρβαση ήταν στη βάση κριτηρίων πολιτικής»

 

Ο ΔΗΣΥ με δήλωση  του Εκπροσώπου Τύπου του  κ. Πρόδρομου b_9 prodromouΠροδρόμου, ανακοίνωσε ότι η απόφαση του κόμματος για την προεδρία της Βουλής «ήταν καθαρή για  υπέρβαση στη βάση πολιτικών κριτηρίων.Ανέφερε συγκεκριμένα :
«Χτες η Βουλή έχει ψηφίσει και έχει επιλέξει το νέο πρόεδρό της. Πρόεδρος έχει εκλεγεί ο βουλευτής κ. Δημήτρης Συλλούρης, με την υποστήριξη του Δημοκρατικού Συναγερμού.
Το θέμα αυτό έχει λήξει και καλά θα είναι η Βουλή να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό τις εργασίες της και να συμβάλει με συνετές και χρήσιμες αποφάσεις στην προσπάθεια της Κυβέρνησής μας για να φτιάξει την οικονομία και τη χώρα.

Επειδή όμως κάποιες πολιτικές δυνάμεις δεν φαίνεται να αρκούνται στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και εξαπολύουν επιθέσεις, επιβάλλονται κάποιες διασαφηνίσεις.

1. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός από την πρώτη στιγμή είχε δηλώσει ότι, επειδή χρειαζόταν συναίνεση και συνεργασία για αυτή την εκλογή, ήταν ανοιχτός σε συζήτηση, στη βάση πολιτικών αρχών και χωρίς τη λογική συναλλαγών και «παζαριών».
2. Ποιά ήταν όμως η κατάσταση πραγμάτων;
Το ΔΗΚΟ αποκλείοντας δικό του ενδιαφέρον ακόμα και πριν τις βουλευτικές εκλογές, απέκλεισε στη συνέχεια και κάθε συζήτηση, επιχειρώντας να αναδείξει εκείνο που αποκαλείται «ενδιάμεσος χώρος», μέσα από μια συγκεκριμένη υποψηφιότητα.
Η ΕΔΕΚ, βέβαια, δεν έμπαινε σε οποιαδήποτε συζήτηση αφού ήταν η ίδια επιλογή του ΔΗΚΟ.
Το ΑΚΕΛ απέκλεισε κάθε συνεργασία με την απόφαση της Κ.Ε. του για υποψηφιότητα του γενικού γραμματέα του, χωρίς να συζητά ο,τιδήποτε άλλο.
3. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός ήταν ο τελευταίος που πήρε απόφαση και συνεκτιμώντας την κατάσταση που διαμορφώθηκε, πρόβαλε τη δική του υποψηφιότητα με το πρόσωπο του προέδρου του κ. Αβέρωφ Νοεφύτου.
4. Στην εκλογική διαδικασία που ακολουθήθηκε –με τη γνωστή περίεργη διαδικασία- στην τρίτη ψηφοφορία, τόσο ο ΔΗΣΥ όσο και το ΑΚΕΛ είχαν τη δυνατότητα να καθορίσουν την εκλογή του προέδρου. Το ΑΚΕΛ αποφάσισε να παραμείνει αμέτοχο και αυτό είναι σεβαστό, αλλά και σημειώνεται.
5. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, εφόσον ήταν γνωστό ότι το κίνημα «Αλληλεγγύη» είχε απόφαση ότι σε περίπτωση μη εκλογής του υποψηφίου του κ.Δ.Συλλούρη, θα στήριζε τον κ.Μ.Σιζόπουλο και γνωρίζοντας ότι με αυτά τα δεδομένα δεν ήταν δυνατό να εκλεγεί ο κ. Α.Νεοφύτου, παρά το γεγονός ότι είχε τις περισσότερες «αποκλειστικές» ψήφους, βρέθηκε ενώπιον δυο ενδεχομένων. Δηλαδή εκλογή είτε του κ.Σιζόπουλου είτε του κ.Συλλούρη.
6. Εφαρμόζοντας απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του για να κάνει, εάν υπήρχε ανάγκη, ακόμα και υπέρβαση, επέλεξε τον κ.Δ.Συλούρη αντί του κ.Μ.Σιζόπουλου, με καθαρά πολιτικά κριτήρια. Αυτά τα πολιτικά κριτήρια για τη σχετική επιλογή που έγινε είναι προφανή σε όλους τους πολίτες.
7. Επρόκειτο πράγματι για σχετική απόφαση, διότι δεν υπήρχε η δυνατότητα να ακολουθήσουμε τη βασική επιλογή μας. Επρόκειτο βέβαίως και για υπέρβαση διότι ο ΔΗΣΥ πρόκρινε την υποψηφιότητα βουλευτή ο οποίος προέρχεται από ένα κίνημα που τοποθετείται στην αντιπολίτευση και το οποίο δημιουργήθηκε πρόσφατα μέσα από μια απόσχιση από τον ΔΗΣΥ.
8. Ιδιαίτερο βάρος σε αυτή την απόφαση είχαν πράγματι οι ανάγκες διακυβέρνησης και
η θέση της Κυβέρνησής μας, την οποία πάντοτε υποστηρίζει αμέριστα το κόμμα μας. Ήταν μια συνειδητή και συγκροτημένη απόφαση της παράταξής μας και ξενίζει το γεγονός ότι κάποιοι μιλούν για «παρεμβάσεις».