Μεταφέρονται στο Υπ.Εργασίας οι αρμοδιότητες για επιδόματα τέκνου και παθόντων

Τα νομοσχέδια «Ο περί Παροχής Επιδόματος Τέκνου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014» και «Ο περί Ανακουφίσεως Παθόντων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014» ενέκρινε την Πέμπτη η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.Με το πρώτο νομοσχέδιο τροποποιείται ο περί Παροχής Επιδόματος Τέκνου Νόμος [Νόμος 167(Ι) του 2002, όπως τροποποιήθηκε έκτοτε] και με το δεύτερο νομοσχέδιο τροποποιείται ο περί Ανακουφίσεως Παθόντων Νόμος [Νόμος 114 του 1988, όπως τροποποιήθηκε έκτοτε], έτσι ώστε να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες που έχει σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών, δυνάμει των διατάξεων των πιο πάνω νόμων, στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.paidia
Ο περί Παροχής Επιδόματος Τέκνου Νόμος προνοεί για την παροχή επιδόματος τέκνου και επιδόματος μονογονεϊκής οικογένειας σε οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα που έχουν τη συνήθη διαμονή τους στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές κατά τα τελευταία τρία χρόνια.  Περαιτέρω, με βάση τον πιο πάνω νόμο την αρμοδιότητα για την παροχή των επιδομάτων αυτών έχει η Υπηρεσία Χορηγιών και Επιδομάτων του Υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με την παράγραφο 3.12 του Μνημονίου Συναντίληψης της Κυπριακής Δημοκρατίας με την τρόικα, η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε για τη μεταφορά της αρμοδιότητας για το σχεδιασμό και τη διαχείριση της κοινωνικής πολιτικής στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Προς υλοποίηση της πιο πάνω δέσμευσης το Υπουργικό Συμβούλιο με σχετική απόφασή του, ημερομηνίας 26 Ιουλίου 2013, αποφάσισε όπως η αρμοδιότητα για την εφαρμογή της συνολικής επιδοματικής πολιτικής του κράτους μεταφερθεί στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σημειώνεται ότι το σχετικό κονδύλι για την παροχή του εν λόγω επιδόματος περιλήφθηκε ήδη στον προϋπολογισμό του 2015 του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.  Επίσης, στο εν λόγω υπουργείο έχει ήδη μετακινηθεί από τις 28 Ιουλίου του 2014 μέρος του προσωπικού της Υπηρεσίας Χορηγιών και Επιδομάτων του Υπουργείου Οικονομικών.

Για το νομοσχέδιο, ο περί Ανακουφίσεως Παθόντων Νόμος προνοεί για την ίδρυση και λειτουργία Ταμείου Ανακουφίσεως Παθόντων, που αποσκοπεί στην παροχή ειδικών μηνιαίων συντάξεων και άλλων ωφελημάτων στους:

1. εξαρτωμένους πεσόντων ή εξαφανισθέντων και αναπήρους του αγώνα της ΕΟΚΑ του 1955-1959, των δικοινοτικών ταραχών του 1963-1964, του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 και της τουρκικής εισβολής και
2. κληρωτούς και εφέδρους της Εθνικής Φρουράς που τραυματίζονται κατά τη διάρκεια της θητείας τους και παραμένουν ανάπηροι και εξαρτωμένους κληρωτών και εφέδρων της Εθνικής Φρουράς που φονεύονται κατά την υπηρεσία τους.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, διαχειριστής του πιο πάνω ταμείου είναι η Επιτροπή Ανακουφίσεως Παθόντων, που διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο και πρόεδρός της διορίζεται από το 2006 ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών ή εκπρόσωπός του.

Με το δεύτερο νομοσχέδιο ορίζεται ο Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ως ο αρμόδιος υπουργός για την εφαρμογή της σχετικής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου προς υλοποίηση της πιο πάνω δέσμευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της τρόικας.