Πριν την επίλυση του Κυπριακού υδατάνθρακες …γιόκ

Για να οδηγηθούμε πίσω στις διαπραγματεύσεις

πρέπει να τερματιστούν οι τουρκικές    παράνομες ενέργειες

 απάντησε στον Αϊντα η κυβέρνηση 

Οι προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό πρέπει να στραφούν προς την πλευρά που οδήγησε τα πράγματα σε αυτήν την κατάσταση, δηλαδή την Τουρκία, επεσήμανε απόψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης του θέματος των υδρογονανθράκων ή του διαμοιρασμού των οφελών από τους υδρογονάνθρακες πριν την επίλυση του Κυπριακού.pic-0-norm

Σε δηλώσεις μετά τη δίωρη περίπου συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι “έγινε συζήτηση για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας που είχαν ως αποτέλεσμα την αναστολή των διαπραγματεύσεων”, προσθέτοντας ότι “συζητήθηκαν διάφορες ιδέες” και ότι “δεν υπάρχει κατάληξη σε κάτι”.

“Εμείς χαιρετίζουμε την προσπάθεια του κ. Άιντα και ευελπιστούμε να έχει θετικά αποτελέσματα, να τερματιστούν, δηλαδή, οι παράνομες τουρκικές ενέργειες, έτσι ώστε να είναι εφικτό να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Χαιρετίζουμε την προσπάθειά του και ευελπιστούμε να έχει θετικά αποτελέσματα. Για να πετύχει αυτή η προσπάθεια, θα πρέπει να στραφεί προς την πλευρά η οποία έχει οδηγήσει τα πράγματα στη σημερινή κατάσταση, τις ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης”, είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι “σίγουρα το θέμα των υδρογονανθράκων δεν μπορεί να συζητηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, επισημαίνοντας ότι “αυτή είναι μία ξεκάθαρη θέση την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέφερε και σήμερα”.

“Υπάρχουν τρόποι για να οδηγηθούμε πίσω στις διαπραγματεύσεις και ο τρόπος αυτός είναι ο τερματισμός των τουρκικών παράνομων ενεργειών”.

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι “δεν τίθεται θέμα συζήτησης του θέματος των υδρογονανθράκων ή του διαμοιρασμού των οφελών από τους υδρογονάνθρακες πριν την επίλυση του κυπριακού προβλήματος”.

“Παραδοσιακά το θέμα των υδρογονανθράκων και κάποιος που ασχολείται με το Κυπριακό θα δει ότι αποτελεί αρμοδιότητα της κεντρικής Κυβέρνησης και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, μετά τη λύση του Κυπριακού, όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι της Κύπρου θα επωφεληθούν από τα οφέλη που θα προκύψουν”, σημείωσε.

Ερωτηθείς για το τί λέχθηκε από τον κ. Άιντα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι “έγινε συζήτηση, αναπτύχθηκαν κάποιες ιδέες, δεν υπάρχει κάποια κατάληξη”.

Σε παρατήρηση ότι, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται από τα κατεχόμενα, ο κ. Άιντα δήλωσε ότι θα ήταν καλό να βρεθεί λύση τώρα πριν αλλάξουν και οι απόψεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι “ενημερωθήκαμε για τις συζητήσεις που είχε τόσο στην Τουρκία όσο και με τον κατοχικό ηγέτη”, προσθέτοντας ότι “δεν έχουμε μια τέτοια ενημέρωση για αλλαγή θέσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ”.

“Είμαστε σίγουροι ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας και τα πέντε μόνιμα μέλη, που είναι οι θεματοφύλακες των αρχών και αξιών των Ηνωμένων Εθνών, αντιλαμβάνονται και έχουν δείξει μέσα από δηλώσεις ή ανακοινώσεις το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών μελών των Ηνωμένων Εθνών”, είπε.

Ερωτηθείς γιατί ο κ. Άιντα εκφράζει αισιοδοξία ότι θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι “εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση”, προσθέτοντας ότι “χαιρετίζουμε την προσπάθειά του και ευελπιστούμε να έχει θετικά αποτελέσματα”.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι “η προσπάθεια αυτή για να πετύχει πρέπει να στραφεί προς την πλευρά που οδήγησε την κατάσταση των πραγμάτων στα σημερινά δεδομένα, και αυτή είναι η τουρκική κυβέρνηση με την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας”.