Σιζόπουλος: Η Τουρκία επιχειρεί να κλειδώσει τις παραχωρήσεις της ε/κ πλευράς

«Αυτό που επιχειρεί η Τουρκία και η τ/κ πλευρά μέσα από την πρόταση του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί είναι `να κλειδώσουν οι παραχωρήσεις` της ε/κ πλευράς στις συνομιλίες και την ίδια στιγμή μέσα από μια πενταμερή διάσκεψη `να υποβοηθηθεί η αναβάθμιση και κυρίως η αναγνώριση του ψευδοκράτους» δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.marinos_sizopoulos660

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι η τουρκική πλευρά αξιοποιεί `τις σοβαρές παραχωρήσεις που έγιναν από την πλευρά μας στα κεφάλαια που έχουν μέχρι στιγμής συζητηθεί χωρίς η Τουρκία να δώσει οποιοδήποτε αντάλλαγμα μέχρι στιγμής`.

Κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αξιοποιήσει την πρωτοβουλία του κ. Ακιντζί και να προχωρήσει στην άμεση κατάθεση αιτήματος προς τον ΟΗΕ για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό με την σωστή σύνθεση, όπως είπε, δηλαδή τα μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, οι Κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας, η ΕΕ και η Κυπριακή Δημοκρατία για να συζητηθεί η διεθνής πτυχή του Κυπριακού, μια διαδικασία, που όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, θα υποβοηθήσει και τον διακοινοτικό διάλογο και κυρίως θα φέρει την Τουρκία μπροστά στις ευθύνες της.

Επίσκεψη Προέδρου Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης Μιλοράντ Ντόντικ
——————-
Εξάλλου, αναφερόμενος στην επίσκεψη του αξιωματούχου από την Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, είπε ότι αυτή πραγματοποιείται μετά από επίσημη πρόσκληση της ΕΔΕΚ ως ανταλλαγή της επίσκεψης της ΕΔΕΚ πριν από δύο μήνες στην περιοχή.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι ο κ. Ντόντικ `κατέστησε σαφές με τρόπο γλαφυρό στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στη λειτουργία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης λόγω του πολύπλοκου συστήματος που έχει εφαρμοστεί” καθώς επίσης και από το γεγονός ότι λόγω της διαφωνίας ανάμεσα στις διάφορες εθνότητες το κράτος δεν μπορεί να λειτουργήσει αποδοτικά, δεν υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης και υπάρχουν συνεχόμενα προβλήματα παρά την ειρήνη που επικρατεί.

“Όλα αυτά είναι στοιχεία που όπως ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί, θα πρέπει να αξιοποιηθούν κατάλληλα από τον Πρόεδρο, την Κυβέρνηση, και τις πολιτικές δυνάμεις της πατρίδας μας στο πλαίσιο των προσπαθειών για δημοκρατική βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό έτσι ώστε να αποφύγουμε αυτά τα προβλήματα για το καλό της πατρίδας μας και το μέλλον του λαού μας για την ασφάλεια της σημερινής αλλά και των επόμενων γενιών” είπε.

Πρόσθεσε ότι η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει τις επαφές της τόσο με τα κόμματα που δραστηριοποιούνται στην Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης όσο και με προοδευτικά κόμματα στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων καθώς επίσης και της Ρωσίας “με την προοπτική να οικοδομήσουμε μια στενή συνεργασία όλων εκείνων των δυνάμεων που θέλουν να περιορίσουν την τουρκική επεκτατική πολιτική που όπως ήδη ο Πρόεδρος (της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης) ανέφερε, οι παρεμβάσεις της Τουρκίας είναι πάρα πολύ ισχυρές και πιεστικές και κυρίως αυτό που επιδιώκει είναι να ενισχύσει την μουσουλμανική κοινότητα σε βάρος των άλλων δύο κοινοτήτων της Βοσνίας Ερζεγοβίνης”.

“Ας έχουμε λοιπόν τα μάτια μας ανοικτά” είπεο κ. Σιζόπουλος, και πρόσθεσε ότι οι λεπτομέρειες θα καθορίσουν την λειτουργικότητα μιας λύσης.