Βρετανία:Απίστευτη γκάφα και από την Ελισάβετ

Από τη μία γκάφα στην άλλη φαίνεται πως πέφτουν οι ηγέτες της Μ. Βρετανίας. Μία ημέρα μετά την «πατάτα» του πρωθυπουργού Κάμερον που δήλωσε ότι η Νιγηρία και το Αφγανιστάν είναι ίσως οι πιο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο, «ατύχημα» με ανοικτό μικρόφωνο

In image made from pool video, Queen Elizabeth II speaks with Metropolitan Police Commander Lucy D'Orsi in the garden of Buckingham Palace in London, Tuesday, May 10, 2016. Queen Elizabeth II has been overheard on video describing Chinese officials as "very rude to the ambassador" in a conversation with a senior police officer at a Buckingham Palace event celebrating her birthday. Subtitles as appears on source video. (Image from Pool Video via AP Video)

 είχε και η βασίλισσα Ελισάβετ.

Ειδικότερα, η Βασίλισσα καταγράφηκε την Τρίτη  από αδιάκριτη κάμερα να χαρακτηρίζει «εξαιρετικά αγενείς» τους κινέζους αξιωματούχους.
Η Ελισάβετ ΙΙ είχε συνομιλία  με αξιωματικό της αστυνομίας του Λονδίνου, την Λούσι ντ’ Ορσι, η οποία περιέγραφε τις δυσκολίες που συνάντησε κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στο Λονδίνο τον περασμένο Οκτώβριο.
Όταν η Λούσι ντ’ Ορσι είπε στη βασίλισσα ότι είχε την εποπτεία των μέτρων ασφαλείας κατά την επίσκεψη, η βασίλισσα απάντησε: «Ω, συμφορά!».
«Δεν ξέρω αν το μάθατε, αλλά υπήρξαν αρκετές δύσκολες στιγμές για μένα», πρόσθεσε η αστυνομικός, πράγμα στο οποίο η βασίλισσα απάντησε καταφατικά.
Συνεχίζοντας τη διήγηση, η αστυνομικός περιέγραψε πώς κινέζοι αξιωματούχοι αποχώρησαν από συνάντηση με την Μπάρμπαρα Γούντογουορντ, πρεσβευτή της Βρετανίας στην Κίνα, λέγοντας ότι η επίσκεψή τους τελείωσε.
«Υπήρξαν πολύ αγενείς με την πρεσβευτή», σχολίασε η Ελισάβετ.
Εκπρόσωπος των Ανακτόρων αρνήθηκε να σχολιάσει «ιδιωτικές συνομιλίες της βασίλισσας» που έγιναν κατά τη διάρκεια δεξίωσης για τον εορτασμό των 90 χρόνων της. Η αστυνομία του Λονδίνου αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει το περιστατικό.
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επίσημη κινεζική αντίδραση, αλλά όταν το τηλεοπτικό δίκτυο του BBC αναφέρθηκε στις δηλώσεις της βασίλισσας, η εκπομπή διεκόπη στην Κίνα.
Το παλάτι είχε χαρακτηρίσει την επίσημη επίσκεψη των Κινέζων «εξαιρετικά επιτυχημένη».
Σημειώνεται πως η γκάφα της Ελισάβετ έρχεται μία μόλις ημέρα μετά την αποκάλυψη ότι ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ουσιαστικά προσέβαλε τους επικεφαλής των χωρών που επρόκειτο να υποδεχτεί κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τη βασίλισσα. «Είχαμε μια επιτυχημένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα το πρωί για να συζητήσουμε για την σύνοδο κατά της διαφθοράς. Έχουμε τους Νιγηριανούς… για την ακρίβεια θα υποδεχτούμε στην Βρετανία ορισμένους από τους ηγέτες των πιο διεφθαρμένων κρατών» είπε στην Βασίλισσα Ελισάβετ ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους την Τρίτη.
Μάλλον θα έπρεπε να σκεφτούν το ενδεχόμενο να μιλούν λιγότερο…