Ελλάδα:Νέος πρέσβης των ΗΠΑ ο αρχιτέκτονας του πραξικοπήματος στην Ουκρανία

Ο  Geoffrey R. Pyatt,ο πασίγνωστος Αμερικανός πρεσβευτής στην Ουκρανία που επι των ημερων  του οργανώθηκε και εκτελέστηκε  το πραξικόπημα  με το οποίο ανατράπηκε ο νόμιμος nuland_kiev_AP977732459936πρόεδρος της χώρας Β.Γιανούκοβιτς, διορίστηκε νέος  πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα  αντικαθιστώντας  τον αποχωρούντα David D. Pearce.

Ένα πραξικόπημα που φέρεται, όπως δείχνουν οι ενδείξεις, να διοργανώθηκε από τις ΗΠΑ και την Γερμανία προς «προσάρτηση» της Ουκρανίας με το «έτσι θέλω» στο δυτικό «άρμα».

Η αλλαγή αυτή έχει προκαλέσει προβληματισμό στην Αθήνα, καθώς ο Geoffrey R. Pyattt θεωρείται «παρεμβατικός » διπλωμάτης και αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στην Ελλάδα σε μία δύσκολη χρονική περίοδο για τη χωρά, καθώς όλα τα κρίσιμα ζητήματα -προσφυγικό, ελληνοτουρκικά, οικονομική κρίση- είναι ανοιχτά και ενώ αναμένεται η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν στις 28 Μαΐου στην Αθήνα ο οποίος αναμένεται να προτείνει  εποικοδομητικές προτάσεις συνεργασίας προς την Ελληνική κυβέρνηση.
Ο Pyatt έχει χαρακτηριστεί παρεμβατικός διπλωμάτης και συνηθίζει να ξεπερνάει και τα διπλωματικά όρια και η τοποθέτησή του στην Αθήνα έχει να κάνει με τον φόβο των Αμερικανών για μια προσέγγιση  της Ελλάδας με τη Ρωσία.

Victoria-Nuland-in-Kiev-Maidan-640x360

Ο Πίατ μαζί με την Νούλαντ μοιράζουν ψωμί στους «μαχητές» της  πλατείας Μαιντάν.

Για τον Geoffrey R. Pyatt και τον ρόλο που φέρεται να είχε στην ανατροπή του Β.Γιανούκοβιτς ο πρώην αναλυτής της CIA Ray McGovern λέει χαρακτηριστικά ότι «είναι από εκείνους του αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο οποίος κάνει ότι του λένε και θεωρεί τον εαυτό του σαν έναν πράκτορα της CIA»

Αναφέρει μάλιστα σχετικά με την ανατροπή του Γιανουκόβιτς «κάποτε τα έκανε αυτά η CIA, τώρα τα κάνει το State Department με γραβατωμένους και κοστουμάτους διπλωμάτες, μεσω twitter και facebook, και με μια τσάντα γεμάτη με αγαθά για να χτιστεί υποστήριξη στις αμερικανικές πολιτικές»

“Geoffrey Pyatt is one of these State Department high officials who does what he’s told and fancies himself as a kind of a CIA operator,” laughs Ray McGovern, who worked for 27 years as an intelligence analyst for the agency. “It used to be the CIA doing these things,” he tells Democracy Now. “I know that for a fact.” Now it’s the State Department, with its coat-and-tie diplomats, twitter and facebook accounts, and a trick bag of goodies to build support for American policy.

Ο Pyatt ξεκίνησε τη διπλωματική του καριέρα το 1990 από την Ονδούρα, ως υποπρόξενος στην πρωτεύουσα Τεγουσιγάλπα. Στη συνέχεια αναβαθμίστηκε και ανέλαβε τα καθήκοντα αναπληρωτή επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής στην Ινδία το 2006 και το 2007.

Λίγο αργότερα εργάστηκε ως αναπληρωτής επικεφαλής της αποστολής των ΗΠΑ στο Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας και άλλους διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη.

Πριν αναλάβει τα καθήκοντα του πρέσβη ανέλαβε ρόλο στο Γραφείο Υποθέσεων Νότιας και Κεντρικής Ασίας από το Μάιο 2010 μέχρι τον Ιούλιο 2013.

Ο Pyatt ανέλαβε πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουκρανία στις 30 Ιουλίου 2013.

Ο Geoffrey R. Pyatt έγινε πασίγνωστος όταν «πιάστηκε» σε συζήτηση με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ το Φεβρουάριο του 2014 να συνομιλεί μαζί της δίνοντάς της πλήρη αναφορά για τα τεκταινόμενα στην πλατεία Μαϊντάν και τότε η κυρία Νούλαντ είπε το… αμίμητο «γ@μ@ την ΕυρωπαϊκήΈνωση» (fuck the E.U) όταν αναφέρθηκε στην μη εναρμόνιση των Ευρωπαίων ηγετών με την στάση των ΗΠΑ στην ουκρανική κρίση.

Τότε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν να κάνουν κάποιο σχόλιο σχετικά με την αυθεντικότητα του βίντεο και κατηγόρησε την Ρωσία ότι παραβίασε την «ιδιωτικότητα» της συζήτησης, αν και η ίδια παραδέχθηκε ότι δεν έχει αποδείξεις για το πως υποκλάπηκε η συνομιλία, ωστόσο η κ.Νούλαντ αργότερα ζήτησε συγγνώμη από τους Ευρωπαίους ηγέτες, για τα καταγεγραμμένα σχόλια που σημαίνει ότι παραδέχθηκε την αυθεντικότητα του και ότι όντως είπε αυτά τα πράγμτα.

Σε άλλο βίντεο ο ίδιος ο Geoffrey R. Pyatt φαίνεται να μοιράζει ψωμί μαζί με την Νούλαντ στους «μαχητές» της Μαιντάν δείχνοντας από την αρχή ότι είχε στραφεί κατά του νόμιμου προέδρου της χώρας Β.Γιανουκόβιτς.

Σημειώνεται ότι τότε στην Μαιντάν είχαν ξεσπάσει αιματηρές ταραχές στις οποίες πρωτοστατούσε μια ακροδεξιά οργάνωση ο «Δεξιός Τομέας».
Ο διορισμός  του Αμερικανού νέου πρεσβευτή στην Αθήνα προκαλεί προβληματισμό διότι βάση του ιστορικού του είναι άνθρωπος ο οποίος θα παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας όποτε θεωρηθεί ότι η Αθήνα σκέφτεται τα δικά της συμφέροντα και όχι τα αμερικανικά.

Σε μια περίοδο όπου η Τουρκία προκαλεί μεγάλες εντάσεις στο Αιγαίο και οι Αμερικανοί  παίρνουν σαφώς το μέρος της Άγκυρας αντίθετα με την Μόσχα που υιοθετεί τις ελληνικές θέσεις η Αθήνα εμφανίζεται προβληματισμένη παρόλου που έχει το δκαίωμα να μην δεχθεί την δαπίστευση του αλλά κάτι τετοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα…