Τα κόμματα σχολιάζουν τις εξελίξεις στην Τουρκία

Ανησυχίες εκφράζουν τα κόμματα  για τις εξελίξεις στην Τουρκία.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ  Γιώργος Λουκαΐδη με δήλωση του αναφέρει  ότι :

«Η παραίτηση Νταβούτογλου από την πρωθυπουργία της Τουρκίας επαναβεβαιώνειDavoutoglou-Erdogan τον πλήρη έλεγχο που ασκεί ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερτογάν στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης καθώς και τα σοβαρά ελλείμματα δημοκρατίας στη χώρα αυτή. Το ΑΚΕΛ εκφράζει την ανησυχία του για τις πιθανές επιπτώσεις στο Κυπριακό, με δεδομένη την απόλυτη κυριαρχία του Προέδρου Ερτογάν στα πολιτικά πράγματα στην Τουρκία.»

Το Κίνημα Αλληλεγγύη 

«Το ‘φάγωμα’ του Αχμέτ Νταβούτογλου δεν αφήνει περιθώρια για ευσεβοποθισμούς ότι ο Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να σεβαστεί οποιαδήποτε συμφωνία. Όταν δεν σέβεται τον στενότερό του συνεργάτη, πώς θα σεβαστεί εμάς στο Κυπριακό, χωρίς να έχει κόστος;»
Αυτά αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλληλεγγύη και προσθέτει: «Η τουρκική πολιτική όχι μόνο δεν αλλάζει, αλλά γίνεται πιο επεκτατική και αλαζονική, με τον Τούρκο Πρόεδρο να εξελίσσεται προ καιρού σε Σουλτάνο, που θωρεί την Κύπρο τσιφλίκι του. Εκείνοι που τον χαρακτήριζαν ως δημοκράτη και εκσυγχρονιστή, οφείλουν να ζητήσουν συγγνώμη από το λαό».
«Αυτό – όπως τονίζει το κίνημα Αλληλεγγύη – είναι το λιγότερο. Το χειρότερο είναι να επενδύει ακόμη η συμμαχία Κυβέρνησης-ΑΚΕΛ στον δικτάτορα Ερντογάν με τη ψευδαίσθηση ότι θα δεχθεί δημοκρατική λύση στο Κυπριακό. Αυτό και αν είναι ουτοπία, που οδηγεί σε νέες δεσμεύσεις και διχοτομικές ατραπούς».