Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία εντός της κυπριακής ΑΟΖ

Την  Τουρκία και την πολιτική του Ερντογάν εκφράζει μέσα από ένα άκρως προκλητικό δημοσίευμα η εφημερίδα «Χουριέτ» για την Κυπριακή ΑΟΖ φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να αναφέρεται σε  πόλεμο σε περίπτωση που τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων δεν μοιραστούν και ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δεν καθίσει και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.TURKISHNAVY

«Θα μπορούσε να είναι το Piri Reis, το Barbaros, ή το Selim II που θα αυξήσει την ένταση στην περιοχή; Αν οι Ελληνοκύπριοι συνεχίσουν να πιστεύουν πως είναι οι μοναδικοί ιδιοκτήτες του νησιού και να σφυρηλατούν σχέσεις με την Ελλάδα, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, σχέσεις που αντίκεινται στην Τουρκία, τόσο θα τίθεται σε κίνδυνο η ειρήνη», καταλήγει στο άρθρο της η «Χουριέτ» μετά από ένα παραλήρημα κατά της Κύπρου και του Ελληνισμού.Και προσθέτει:

«Τώρα η άλλη πλευρά περιμένει από τον Τζο Μπάιντεν να πιέσει τους Τούρκους να κάνουν ένα βήμα πίσω και να αποσύρουν τα πλοία τους, έτσι ώστε ο Αναστασιάδης να επιστρέψει στις συνομιλίες. Πηγαίνοντας κάποιος στο κρεβάτι με γεμάτο στομάχι, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για την υγεία», σημειώνει η τουρκική εφημερίδα σε μία ένδειξη ακόμη αλαζονείας και αποφασιστικότητας να προκαλέσει σύρραξη στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Η τουρκική εφημερίδα στο άρθρο της, αφού κάνει το άσπρο-μαύρο κατά τη συνήθη τουρκική πρακτική για την εισβολή στην Κύπρο φτάνει στο σημείο να ισχυριστεί πώς οι ελληνοκύπριοι προσπαθούν ειδικά μετά την ένταξή του στην ΕΕ, να αφομοιώσουν την τουρκοκυπριακή πλευρά και να σφετεριστούν τα δικαιώματά τους στο έδαφος και τους πόρους του νησιού.

«Στις τελευταίες διακοινοτικές συζητήσεις ο Αναστασιάδης έψαχνε ένα πρόσχημα για να αποχωρήσει. Ήταν η παρουσία του Barbaros. Μήπως ήταν η πρώτη φορά που η Τουρκία έκανε αισθητή την παρουσία της στην περιοχή; Όχι! Κάθε φορά που οι Έλληνες έκαναν κάτι για τους Ελληνοκύπριους, έκανε και η Τουρκία κάτι για τους Τουρκοκύπριους», αναφέρει η Χουριέτ.

Συμφωνα  με πολιτικούς αναλυτές  το  δημοσίευμα αυτό δείχνει πώς η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να αυξήσει την ένταση και δεν δέχεται τις συστάσεις κανενός για αποκλιμάκωση.

Περιήγηση στο Γκελίμπολου 

Η Αγκυρα  πέραν από την έντονη στρατιωτική παρουσία της στην περιοχή   επιστρατεύει και την γνωστή  της προπαγάνδα  σε μια προσπάθεια ψυχολογικού πολέμου και επίδειξη της πολεμικής της ισχύος . Ο ανταποκριτής της τουρκικής τηλεόραση (του NTV)  ο οποίος ανέβηκε με την κάμερα στο τουρκικό πολεμικό πλοίο Γκελίμπολου ανέφερε πως το εν λόγω πλοίο δεν επιτρέπει σε κανένα πλοίο να πλησιάσει το Μπαρμπαρός σε απόσταση λιγότερη των έξι ναυτικών μιλίων, μεταδίδει ο ανταποκριτής , Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της τουρκικής τηλεόρασης, το Μπαρμπαρός έχει απλώσει καλώδια για τις έρευνές του και δεν πρέπει να υπάρχει καμιά κίνηση πάνω από τα καλώδια αυτά. Στο Γκελίμπολου ανέβηκε και συνεργείο της TRT.

“Είμαστε 35 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Κύπρου. Είμαστε ακριβώς δίπλα από το σεισμογραφικό πλοίο Μπάρμπαρος. Εξαιτίας των ερευνών που γίνονται εδώ η ε/κ πλευρά σηκώθηκε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με τον κυπριακό Τύπο πρόκειται για τη μεγαλύτερη κρίση έπειτα από το 1974 στην περιοχή”, αναφέρει ο δημοσιογράφος του NTV από το Γκελίμπολου.

Τούρκος αξιωματικός δήλωσε στο δημοσιογράφο ότι “το Μπαρμπαρός έχει τοποθετήσει καλώδια για τις έρευνές του και διασφαλίζεται ότι δεν θα περάσει κανένα άλλο πλοίο πάνω από τα καλώδια σε απόσταση τριών ναυτικών μιλίων από τη μια πλευρά του πλοίου, τρία ναυτικά μίλια από την άλλη και έξι ναυτικά μίλια από την πίσω πλευρά του πλοίου”.

Από το ραντάρ που βρίσκεται στη γέφυρα του Γκελίμπολου, ο ασυρματιστής ακούγεται να δίνει οδηγίες ώστε ένα εμπορικό πλοίο με το όνομα “Μαβί Ακντενίς”, προφανώς τουρκικό, να αλλάξει τη ρότα του και να μην πλησιάσει το Μπαρμπαρός σε απόσταση λιγότερη από έξι ναυτικά μίλια.

“Είμαστε στη γέφυρα του Γκελίμπολου. Από εδώ παρακολουθείται η κάθε κίνηση από αέρος, θαλάσσης και ακόμη κάτω από την θάλασσα”, αναφέρει ο δημοσιογράφος του NTV. Ελικόπτερα απογειώνονται κατά διαστήματα από το Γκελίμπολου και κάνουν ελέγχους από αέρος. Αναφέρεται επίσης ότι το Γκελίμπολου είναι από τα πιο ισχυρά πολεμικά πλοία του τουρκικού στόλου.

Στη συνέχεια η κάμερα ζουμάρει στο γραφικό που βρίσκεται στην οθόνη του υπολογιστή του πλοίου. “Αυτό είναι για να αντιληφθούμε καλύτερα τι γίνεται στην Ανατολική Μεσόγειο”, σχολιάζει ο δημοσιογράφος του τουρκικού καναλιού και αναφέρει ότι με πράσινες γραμμές φαίνεται η περιοχή που τα κατεχόμενα με την Τουρκία συμφώνησαν να διεξάγει η ανώνυμη τουρκική εταιρεία πετρελαίου (TPAO) έρευνες φυσικού αερίου. Με κόκκινες γραμμές είναι οι περιοχές που διεξάγει έρευνες και γεώτρηση η Κυπριακή Δημοκρατία. “Φαίνεται καθαρά ότι οι δύο περιοχές συμπίπτουν”, αναφέρει ο δημοσιογράφος. Το Μπάρμπαρος και το Γκελίμπολου βρίσκονται ακριβώς στην είσοδο της περιοχής που η Κυπριακή Δημοκρατία κάνει έρευνες.