21η Απριλίου, η πιο μελανή σελίδα στη νεότερη ελληνική ιστορία

Ολοκληρώνονται σήμερα 49 χρόνων  από την άνοδο της χούντας των Αθηνών η οποία προκαλέσε τα μεγαλύτερα δεινά στον Ελληνισμό .Η πιο μελανή σελίδα  στη σύγχρονη ελληνική ιστορία που σημαδευτηκε με προδοσίες και είχε ως αποτέλεσμα η Κύπρος να πληρώσει το πιο ακριβό τίμημα.d04c63fe5bd38181ca44c1bef5ec9408_XL

Κόμματα και οργανώσεις  με ανακοινώσεις τους καταδικάζουν  και χαρακτηρίζουν την μαύρη  επετειο  της 21ης Απριλίου του 1967 ως  μια μαύρη μέρα στη νεότερη ελληνική ιστορία.

Το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ με ανακοίνωση του αναφέρει:

«Το χουντικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, που επέβαλε μια στυγνή επταετή δικτατορία στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, στάθηκε η απαρχή μεγάλων δεινών για τον ελληνικό λαό και οδήγησε την Κύπρο στην καταστροφή το καλοκαίρι του 1974.
Η χούντα, δρώντας ως ανδρείκελο των νατοϊκών αφεντικών της, οργάνωσε και πραγματοποίησε μαζί με την ΕΟΚΑ Β΄ το φασιστικό πραξικόπημα της 15ης του Ιούλη 1974, που έδωσε στην Τουρκία το πρόσχημα να εισβάλει στην Κύπρο και να καταλάβει μεγάλο μέρος της χώρας μας. Το πόρισμα του Φακέλου της Κύπρου της Βουλής των Αντιπροσώπων αποδεικνύει τη συντονισμένη συνωμοσία του ΝΑΤΟ, της χούντας των Αθηνών, των στρατοκρατών της Άγκυρας και της ΕΟΚΑ Β’ στο διπλό έγκλημα κατά της Κύπρου.
Η επέτειος του χουντικού πραξικοπήματος διδάσκει ότι η δημοκρατία είναι μια κατάκτηση και ένα πολύτιμο αγαθό που συνεχώς πρέπει να προστατεύουμε ως κόρη οφθαλμού. Ταυτόχρονα, υπενθυμίζει το καθήκον για αγώνα ενάντια στο φασισμό, τον εθνικισμό-σοβινισμό και για υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας.
Η πτώση της Χούντας στην Αθήνα δυστυχώς επήλθε μετά που προκάλεσε την καταστροφή της Κύπρου. Η πατρίδα μας συνεχίζει να βιώνει τις βαριές συνέπειες του πραξικοπήματος, της εισβολής και της κατοχής. Οι ανοιχτές πληγές που προκάλεσε το πραξικόπημα της 21ης του Απρίλη θα επουλωθούν οριστικά μόνο όταν η Κύπρος απαλλαγεί από την τουρκική κατοχή και επανενωθεί μέσα σε συνθήκες ελευθερίας, δημοκρατίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το ΑΚΕΛ καταδικάζει για άλλη μια φορά με τον πιο έντονο τρόπο το πραξικόπημα της χούντας και το φασισμό. Αποτίουμε φόρο τιμής στους δημοκράτες αντιστασιακούς τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, που αγωνίστηκαν ενάντια στην χούντα και πολλοί απ’ αυτούς θυσίασαν το πιο πολύτιμο αγαθό, την ίδια τη ζωή τους. Το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι σήμερα υπάρχουν στην ελληνική και την κυπριακή πολιτική ζωή, δυνάμεις όπως η εγκληματική ΧΑ και το κυπριακό της παράρτημα το ΕΛΑΜ, που δηλώνουν ανοικτά νοσταλγοί της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β, συνήγοροι δηλαδή της προδοσίας που συντελέστηκε σε βάρος της Ελλάδας και τη Κύπρου. Το γεγονός ότι αυτές οι δυνάμεις παρουσιάζονται ως πατριώτες και αντισυστημικοί, αποτελεί πρόκληση σε βάρος των λαών μας, σε βάρος της Ιστορίας.
Το ΑΚΕΛ εκφράζει ευγνωμοσύνη του προς την Ελλάδα και το λαό της που διαχρονικά αποτέλεσαν στήριγμα της Κύπρου στον αγώνα που διεξάγουμε για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας. Στεκόμαστε δίπλα στον ελληνικό λαό που παλεύει ενάντια στην οικονομική εξαθλίωση και την ίδια στιγμή παραδίδει μαθήματα ανθρωπιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη με τη στάση του προς τους πρόσφυγες.»
Διακήρυξη ΕΔΕΚ για
τη μαύρη επέτειο της Χούντας

Η  ΕΔΕΚ με διακήρυξη  της για τη μαύρη επέτειο της Χούντας σημειώνει:

«Πριν από σχεδόν μισό αιώνα, και ενώ η Ελλάδα βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο, μία ομάδα χαμηλόβαθμων αξιωματικών με πρόσχημα τον κομμουνιστικό κίνδυνο, κατέλαβε με πραξικοπηματικό τρόπο την εξουσία στην Ελλάδα. Τα επόμενα επτά χρόνια κατά τα οποία η Ελλάδα μπήκε στον «γύψο», αποτελούν, αναντίρρητα, μια από τις μελανότερες περιόδους της ιστορίας του σύγχρονου ελληνισμού. Κατά την περίοδο αυτή συντελέστηκαν εγκλήματα: η κατάργηση βασικών ελευθεριών, οι πολιτικές διώξεις, οι εξορίες, οι φυλακίσεις, οι δολοφονίες και τα βασανιστήρια ήταν καθημερινά φαινόμενα της μαύρης αυτής επταετίας.
Το έγκλημα της Χούντας κουφώθηκε με το πραξικόπημα στην Κύπρο που οδήγησε στην τουρκική εισβολή και την μέχρι σήμερα κατοχή του 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας! Για ακόμη μια χρονιά καταδικάζουμε τη δικτατορία, την Χούντα των Συνταγματαρχών αλλά και όλους εκείνους που με τις πράξεις και τις αμέλειές τους οδήγησαν στην τουρκική εισβολή.
Ο ξεριζωμός, οι πρόσφυγες, οι αγνοούμενοι, τα οδοφράγματα, και ο φωταγωγημένος Πενταδάκτυλος μας θυμίζουν τη σημερινή θλιβερή επέτειο.
Αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος καλούμε τον λαό να στηρίξει τη Δημοκρατία και να αγωνιστεί ενάντια στην κατοχή! Με φάρο το παρελθόν και έχοντας το μυαλό στις πολιτικές εξελίξεις που αναμένονται, ας αναλάβουμε όλοι μαζί αλλά και ο καθένας προσωπικά τις ευθύνες που μας αναλογούν. Αξίες όπως η Δημοκρατία, η Ελευθερία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα πρέπει να διαφυλαχτούν με κάθε κόστος· για την Κύπρο και τα παιδιά μας.»