700 εκ. ευρώ βοήθεια στην Ελλάδα για το προσφυγικό για 2016-18

Την ισχυρή δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βοηθήσει τους πρόσφυγες, επανέλαβε ο Κοινοτικός Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης σε κοινή ενημέρωση προς τον Τύπο, με τον Έλληνα Υπουργό αρμόδιο για το μεταναστευτικό Γιάννη Μουζάλα, σήμερα στην Αθήνα.

Ο Επίτροπος Στυλιανίδης ανακοινώνει βοήθεια 83 εκατομμυρίων στην Ελλάδα για το προσφυγικό

“Στεκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας”, είπε ο Επίτροπος και επανέλαβε ότι η Κομισιόν στηρίζει “τη χώρα στην κάλυψη των ανθρωπιστικών αναγκών του μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενεί”.

O Επίτροπος ευχαρίστησε τον Υπουργό, κ. Μουζάλα για την παραγωγική συζήτηση και εξέφρασε τη μεγάλη του εκτίμησή για το έργο που επιτελεί.

“Η συνεργασία μας είναι καθοριστικής σημασίας. Και ο συντονισμός μας απαραίτητος. Όπως έχω πει πολλές φορές, η προσφυγική κρίση δεν είναι μια ελληνική κρίση. Είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. Ούτε εθνικές, ούτε περιφερειακές προσεγγίσεις μπορούν να οδηγήσουν σε βιώσιμη λύση του προσφυγικού. Αυτή τη στιγμή, πάνω από 50,000 πρόσφυγες βρίσκονται στην Ελλάδα. Και περισσότερο από το διπλάσιο αυτού του αριθμού έχουν ήδη διέλθει από τη χώρα κατά τους τρεις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους. Οι προσπάθειες των ελληνικών Αρχών, της κοινωνίας των πολιτών και των απλών Ελλήνων να στηρίξουν τους πρόσφυγες είναι τεράστιες. Τους συγχαίρω”, τόνισε ο Επίτροπος.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα έργα στο πλαίσιο του νέου μέσου Βοήθειας Έκτακτης Ανάγκης της Ένωσης συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν το 2016, πλέον άλλων 200 εκατ. ευρώ για το 2017 και 200 για το 2018.

“Είμαι εδώ για να διαθέσω τα πρώτα ογδόντα τρία (83) εκατομμύρια ευρώ, σε οκτώ ανθρωπιστικούς εταίρους. Αυτοί είναι η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το Συμβούλιο Προσφύγων της Δανίας, η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης, η Save the Children, η Oxfam, ο ASB, οι Γιατροί του Κόσμου και η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού. Για την παροχή βασικών υπηρεσιών στους πρόσφυγες στην Ελλάδα : Σίτιση, στέγη, ιατρική περίθαλψη, εκπαίδευση και προστασία. Αυτοί οι εταίροι θα εργαστούν μέσω ελληνικών οργανισμών που γνωρίζουν καλύτερα το τοπικό περιβάλλον. Είναι ένα ακόμα εργαλείο που προσθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη διάθεση της Ελλάδας προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της προσφυγικής κρίσης στο έδαφός της,” ανέφερε.

Συνεργαζόμαστε στενά με την ελληνική κυβέρνηση για να διασφαλίσουμε ότι η βοήθεια παρέχεται με καλά συντονισμένο και οργανωμένο τρόπο σε όσες περιοχές είναι δυνατόν, εδώ στην Αθήνα, αλλά, επίσης, στη Θεσσαλονίκη, στη Βόρεια Ελλάδα και στα νησιά του Αιγαίου, είπε. “Θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι αγωνιζόμαστε ενάντια στο χρόνο. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες χρειάζονται τη βοήθειά μας τώρα”, σημείωσε ο Χρήστος Στυλιανίδης.

Ο Επίτροπος τέλος έκανε λόγο και για τις προσπάθειες μέσω της διπλωματικής οδού για την ειρήνευση στη Συρία και την οικονομική στήριξη της ιδίας και των γύρω χωρών – Λίβανος, Τουρκία, Ιορδανία που φιλοξενούν πάνω από 4,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, με πάνω από 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ τα τελευταία 5 χρόνια.

“Το Σάββατο ήμουν στην Τεχεράνη με κλιμάκιο Ευρωπαίων Επιτρόπων όπου προσφέραμε πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια για τα 3 εκατομμύρια Αφγανών προσφύγων στο Ιράν. Πολλοί από τους Αφγανούς που βρίσκονται σήμερα στην Ευρώπη έχουν διαμείνει πριν στο Ιράν. Θέλω με όλα αυτά να υπενθυμίσω ότι η φύση της προσφυγικής κρίσης είναι παγκόσμια και αλληλένδετη. Και να τονίσω ότι η δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολυμέτωπη και συνεκτική”, κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.