Ψηφίστηκαν σε νόμους κατά πλειοψηφία οι προτάσεις νόμου για το ασυμβίβαστο

Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων απορρίπτοντας αίτημα του ΔΗΣΥ για αναβολή ψήφισε σε νόμους τις δύο προτάσεις νόμου για το ασυμβίβαστο πολιτειακών και κρατικών αξιωματούχων με την άσκηση συναφών επαγγελματικών και συναφών δραστηριοτήτων.

ÌåôÜ áðü êáèõóôÝñçóç ìéáò þñáò êáé ôñéÜíôá ëåðôþí, Üñ÷éóå ç ôåëåõôáßá óõíåäñßá ôçò ÏëïìÝëåéáò ôçò ÂïõëÞò ìå ôçí ðáñïýóá óýíèåóÞ ôçò, Ëåõêùóßá 14 Áðñéëßïõ 2016. ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ

Οι δύο προτάσεις νόμου ψηφίστηκαν με 36 ψήφους υπέρ και 18 εναντίον, ενώ το αίτημα του ΔΗΣΥ για αναβολή απορρίφθηκε με 17 ψήφους υπέρ αναβολής, 25 εναντίον και 7 αποχές (ΕΔΕΚ).

Ζητώντας αναβολή ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι για το κόμμα του δεν υπάρχει μισή έγκυος, δεν υπάρχει ολίγον έγκυος και προσθέτοντας ότι είτε θα είναι ασυμβίβαστο για όλα τα επαγγέλματα, είτε θα θέτουμε ασυμβίβαστο κατά που μας βολεύει και δεν θα είναι ασυμβίβαστο.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι το ασυμβίβαστο εξετάστηκε από την Επιτροπή Θεσμών σε συνεργασία με Πανεπιστήμιο Κύπρου και ζητήθηκε συγγραφή πρότασης νόμου επί της μελέτης, ωστόσο ήταν περιορισμένος ο χρόνος για αυτό η Επιτροπή δεν προχώρησε με αυτό το κείμενο.

Αναφέροντας περαιτέρω ότι δεν πρέπει να μιλούμε για ασυμβίβαστο, αλλά για σύγκρουση συμφερόντων, είπε ότι θα ήταν καλύτερη η ολική λύση και παρατήρησε ότι στην Επιτροπή Θεσμών συζητήθηκαν όλες οι πτυχές και οι συνταγματικές και κανένα κόμμα δεν έφερε ένσταση. Δεχθήκαμε τροποποιήσεις για να γίνει όσο καλύτερο γίνεται το νομοθέτημα, συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαίδης ανέφερε ότι το ασυμβίβαστο αποτελούσε έλλειμμα για το οποίο όφειλε η Βουλή να νομοθετήσει.

Πρόσθεσε ότι στο πεδίο της σύγκρουσης συμφερόντων τα όσα ήρθαν στην επιφάνεια είναι η κορυφή του παγόβουνου και εξέφρασε την εκτίμηση πως αν υπήρχε ολοκληρωμένη νομοθεσία πολλά από αυτά που συνέβησαν και ταλαιπωρούν τον κυπριακό λαό, μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι το θέμα απασχόλησε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα τη Βουλή, προσθέτοντας πως είναι ένα θέμα που απασχολεί την κυπριακή κοινωνία.
Προσθέτοντας πως για τεχνικούς λόγους δεν έγινε δυνατόν να ψηφιστεί πιο ολοκληρωμένη νομοθεσία, διευκρίνισε πως οι δύο νόμοι που καλείται να ψηφίσει η Ολομέλεια αφορούν άρση των εξαιρέσεων που υπάρχει στην υφιστάμενη νομοθεσία, η οποία ψηφίστηκε το 2008.

Είναι μια στρέβλωση που υπάρχει και διορθώνεται, συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ λαμβάνοντας εκ νέου το λόγο είπε ότι το ασυμβίβαστο είναι ζήτημα που χρήζει ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης.

Πρόσθεσε ότι περιοριστήκαμε να ρυθμίσουμε εάν ένα δημόσιο πρόσωπο δεν δικαιούται να παρέχει υπηρεσίες προς το κράτος, ενώ ένας γιατρός που είναι επιτυχημένος κερδίζει αρκετά δικαιούται να είναι μέλος της Βουλής και να ψηφίζει νόμους που αφορούν τον τομέα της υγείας. Το ίδιο ο δικηγόρος ή ο ελεγκτής.

Με αυτά προσπαθούμε να στείλουμε το μήνυμα στην κοινωνία ότι διορθώσαμε τη σύγκρουση συμφερόντων, συνέχισε προσθέτοντας πως αν θέλουμε να μιλούμε για ασυμβίβαστο, τότε θα πρέπει να πούμε θα γίνεις νομοθέτης χωρίς οποιοδήποτε επάγγελμα και να συζητήσουμε αύξηση απολαβών, συνέχισε ο κ. Νεοφύτου

Θα ψηφίσουμε όχι επειδή αντιτιθέμεθα στα ημίμετρα, κατέληξε.