Ρωσικά Su-24 ακύρωσαν άσκηση του ΝΑΤΟ στη Βαλτική

Δύο Ρωσικά βομβαρδιστικά Su-24 εκτέλεσαν εικονικές προσβολές εναντίον του αμερικανικού αντιτορπιλικού “Donald Cook” στην Βαλτική με συνέπεια να 2ακυρωθούν οι εκπαιδευτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή ενώ σε απόσταση βρισκόταν ρωσικό πολεμικό πλοίο και Κa-27.

Tαυτόχρονα το μεγαλύτερο hovercraft στον κόσμο το “Mordovia” κλάσης 12322 “Zubr” εκτελούσε ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην περιοχή .

Την ίδια στιγμή σε πολεμικό “οργασμό” βρίσκεται ολόκληρη η Ρωσία με βολές από α/α συστήματα S-300, ασκήσεις πεζοναυτών και Ka-52 ενώ εντυπωσιάζει το βίντεο που δόθηκε στην δημοσιότητα με το Mig-31BM που πέταξε επί 8 συνεχόμενες ώρες με τρεις ανεφοδιασμούς από IL-78 και διήνυσε συνολική απόσταση 8.000 χιλιομέτρων αναλαμβάνοντας αποστολές αναχαίτισης και κρούσης σε διαφορετικά πεδία μάχης ανά τη Ρωσία .

Πιο αναλυτικά, Su-24 εκτέλεσαν αρκετές φορές εικονική προσβολή στο αμερικανικό αντιτορπιλικό εξοπλισμένο με το σύστημα Aegis, “Donald Cook” στο κατάστρωμα του οποίου βρισκόταν πολωνικό ελικόπτερο το οποίο δεν κατάφερε καν να απονηωθεί και να συμμετάσχει στις εκπαιδευτικές ασκήσεις.

Αμερικανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι το Su-24 πέρασε πολλές φορές πολύ επικίνδυνα και με υψηλή ταχύτητα ενώ σημειώνουν πως η “γωνία της επίθεσης ήταν απειλητική”.

Το αμερικανικό πλοίο “Donald Cook” εκτελούσε μαζί με άλλα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ ασκήσεις στα διεθνή ύδατα στην περιοχή της Βαλτικής.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς των ΗΠΑ μαζί με το Su-24 στην ευρύτερη περιοχή εκτελούσε περιπολία και ένα ρωσικό ελικόπτερο Ka-27 το οποίο πραγματοποίησε πολλές διελεύσεις και “φωτογράφιζε” το αμερικανικό αντιτορπιλικό.

“Η κίνηση των δύο ρωσικών μαχητικών κοντά στο αμερικανικό αντιτορπιλικό στην Βαλτική είναι ένα παλιό κάλπο” ανέφερε ο εκπρόσωπος της επιχείρησης Inherent Resolve, Steve Warren.

“Βλέπω ότι οι Ρώσοι ξανάρχισαν τα παλιά τους κόλπα στην περιοχή ευθύνης της EUCOM (Αμερικανική Ευρωπαική Διοίκηση)” είπε ο Warren.

Την ίδια στιγμή σήμερα ο διοικητής της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας Αντιστράτηγος Αντρέι Καρταπόλωφ έφτασε στην περιοχή του Καλίνινγκραντ για να επιθεωρήσει την επιχειρησιακή ετοιμότητα του στόλου της Βαλτικής, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου, Igor Muginov.

«Τα πληρώματα Ναυτικού θα εκτελέσουν τα προκαθορισμένα καθήκοντά τους, συμπεριλαμβανομένων των ναυτικών ασκήσεων, για να εκπληρώσουν όλα τα σενάρια στα οποία θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις. Επίσης θα υλοποιηθούν βολές με πραγματικά πυρά και εκτοξεύσεις πυραύλων. Οι αποβατικές δυνάμεις θα πραγματοποιήσουν βολές και απόβαση σε ειδική άσκηση όπου θα τηρηθούν συγκεκριμένα χρονικά χρονοδιαγράμματα. Η ναυτική αεροπορία θα αποδείξει την επάρκεια των πτήσεων των αεροσκαφών της με πρακτική εφαρμογή των οπλικών της συστημάτων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην αξιολόγηση των αντιτρομοκρατικών μονάδων», ενώ διοικητής της περιφέρειας θα αξιολογήσει το υλικό και την τεχνική βάση του Στόλου.

Η Δυτική Στρατιωτική περιοχή είναι μία από τις τέσσερις επιχειρησιακές στρατηγικές περιφέρειες των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η περιφέρεια αυτή περιλαμβάνει τον Στόλο της Βαλτικής και τον Βόρειο Στόλο του ρωσικού Ναυτικού.
Να υπενθυμίσουμε πως  αεροσκάφη  Su-24 «παρενόχλησαν» το USS Donald Cook ακόμα μια ορά στις 12 Απριλίου 2014 στη Μαύρη Θάλασσα.