Ερευνες στην Κύπρο για τις δραστηριότητες της MOSSACK FONSECA ζητούν τα κόμματα

Τα κόμματα καλούν την κυβέρνηση να προβεί σε έρευνες στην Κύπρο σχετικά με τις δραστηριότητες  της εταιρείας Mossack Fonseca απ’ αφορμή τις αποκαλύψεις από   τα έγγραφα του Παναμά.

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ  σε δήλωση του σήμερα ανέφερε:DD3D2D0C942FD89511D51C58009CCF9C

«Αναφορικά με τις αποκαλύψεις για τις δραστηριότητες της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca, που εδρεύει στον Παναμά, ως ΑΚΕΛ καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να πράξει άμεσα αυτό που έπραξαν ήδη άλλες χώρες και να ζητήσει επίσημα τα αρχεία που διέρρευσαν ώστε να τύχουν διερεύνησης.
Όπως έχει ήδη δημοσιευθεί η εμπλοκή της Κύπρου φαίνεται να είναι έντονη τόσο γιατί η συγκεκριμένη εταιρεία διατηρεί γραφείο στη Λεμεσό όσο και γιατί Κύπριοι επαγγελματίες φέρονται να υπήρξαν ή και να είναι ακόμα μεσολαβητές (introducers) στις διάφορες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν.
Το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η Νομική Υπηρεσία αλλά και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς οφείλουν άμεσα να διερευνήσουν τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, την εμπλοκή Κυπρίων φυσικών και νομικών προσώπων σε ενδεχόμενες υποθέσεις φοροδιαφυγής, ξεπλύματος χρήματος ή άλλων παράνομων πράξεων.
Το όνομα της Κύπρου ως χρηματοπιστωτικό κέντρο κινδυνεύει να πληγεί ανεπανόρθωτα εκ νέου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να επιδείξει αποφασιστικότητα στη διερεύνηση των συγκεκριμένων αποκαλύψεων. Αυτό θα είναι και η καλύτερη απάντηση σε όσους ισχυρίζονται κακόβουλα ότι η Κύπρος κυβερνάται από ορισμένα μεγαλοδικηγορικά γραφεία.

Ο ΔΗΣΥ  με ανακοίνωση  του καλεί τις εποπτικές αρχές και άλλα αρμόδια σώματα να χειριστούν άμεσα τυχόν πληροφορίες από τα έγγραφα του παναμά. Αναφέρεται συγκεκριμένα:

«Στο φως των όσων αποκαλύπτονται από τα λεγόμενα «έγγραφα του Παναμά» και σχετικών δημοσιευμάτων, αναμένουμε ότι οι αρμόδιες εποπτικές και ελεγκτικές αρχές, Κεντρική Τράπεζα, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ΜΟΚΑΣ, κ.ο.κ., σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, θα διερευνήσουν προσεκτικά τις τυχόν πληροφορίες και ότι εάν χρειάζεται και εκεί όπου τυχόν προκύπτει ζήτημα, θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.
Χαιρετίζουμε ταυτόχρονα την ετοιμότητα της Κυβέρνησης και τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την οποία ζητά να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και διερευνήσεις.»
Για σκάνδαλο φοροδιφυγής κάνει λόγο η Συμμαχία Πολιτών. Με δήλωση του ο αντιπροεδρος  τη Συμμαχίας Στέλιος Στυλιανού αναφέρει:

«Προκύπτουν πολλά ζητήματα και ερωτήματα αναφορικά με τα έγγραφα φοροδιαφυγής στον Παναμά. Ασφαλώς και όλα όσα αφορούν στην Κύπρο πρέπει να τύχουν άμεσης διερεύνησης. Αν υπήρξαν διαδρομές τότε αυτοί που έκαναν τις διακινήσεις χρημάτων αλλά και αυτοί που επέτρεψαν με τον ελλιπή έλεγχο να συμβεί αυτό, πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Αν αυτά επιβεβαιωθούν τότε οι θεσμοί οι οποίοι ανέλαβαν την επίβλεψη των τραπεζών έχουν ευθύνη.
Όμως θα πρέπει να αναμένουμε τα αποτελέσματα των ερευνών και να μην βιαζόμαστε να καταστρέψουμε το όνομα της χώρας μας.
Το όνομα της Κύπρου οφείλουμε να το διαφυλάττουμε καθαρό και να μην επιτρέπουμε σε κανένα να το σπιλώνει.»