Αμυνα:Το πάρτυ των εκατομμυρίων και Πόθεν Εσχες

*Του Κώστα Τσαγγαρίδη
COSTAS VOULEFTIKES A1Είναι πράγματι απίστευτο αλλά αληθινό. Ξαφνικά το θέμα της Άμυνας και των εξοπλισμών της Ε.Φ. επανήλθε στο προσκήνιο και μάλιστα οι συνήθεις «ειδήμονες» του είδους βγάζοντας τη γλώσσα τους περίπατο, μας αναμασούν το αυτονόητο: Ότι επί 40 χρόνια ΟΛΕΣ ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις , με την ένοχη ανοχή και απόλυτη γνώση ΟΛΩΝ των κομμάτων, έχουν αφαιμάξει με ψευδείς παραστάσεις (οι οποίες ακούν στο όνομα ΤΑΜΕΙΟΝ ΑΜΥΝΑΣ), το υστέρημα του Κυπριακού λαού με το οποίο δημιουργήθηκε μια εγκληματική νεόπλουτη νομενκλατούρα: στρατιωτικοί, πολιτικοί, κομματικοί προϊστάμενοι, υπουργοί, υφυπουργοί και τυχάρπαστοι αυλικοί. Μίζες, μίζες και πάλι μίζες!!!
Το κύριο όμως πρόβλημα δεν το αγγίζει κανείς. Αφενός μεν η νομική υπηρεσία του κράτους, με τη δικαιολογία (ορθότατη πλην όμως επιλεκτικά εφαρμοζόμενη) ότι για να προχωρήσει σε έρευνες εις βάθος χρειάζεται αδιάσειστα στοιχεία, επαναπαύεται σπρώχνοντας για να κατεδαφίσει τον ουρανοξύστη της διαφθοράς με το κουταλάκι. Αφετέρου δε, ο καθ’ ύλην αρμόδιος θεσμός να δώσει τα κατάλληλα όπλα στον Γενικό Εισαγγελέα, δηλαδή η Βουλή και οι εκάστοτε 56 Βουλευτές κωλυσιεργούν εδώ και 50 ολόκληρα χρόνια έχοντας στα συρτάρια τον περί του ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ νόμο, τον οποίο και ανασύρουν κάθε 5 χρόνια προ των εκλογών προς συζήτηση με μοναδικό σκοπό και πάλιν την ψηφοθηρία.
Προσωπικά εδώ και 20 χρόνια μελετώ τις δυνατότητες αναδόμησης της αμυντικής μας θωράκισης. Η μελέτη μου βασίζεται κυρίως πάνω σε δύο πυλώνες: α) τον οικονομικό και β) τη δημιουργία αποτρεπτικών δεδομένων τα οποία, ο κάθε πιθανός επιβουλέας θα πρέπει να κοστολογήσει προτού προβεί σε οιαδήποτε επιθετική δράση εναντίον της Κ.Δ.
Ο οικονομικός πυλώνας είχε (προς στιγμή) επιλυθεί με την συνδρομή του κάθε ενός από εμάς στο συσταθέν ΤΑΜΕΙΟΝ ΑΜΥΝΑΣ που κάθε χρόνο γέμιζε με περίπου 480 εκατομμύρια ευρώ. Δυστυχώς κάποιοι γνωστοί/άγνωστοι φρόντισαν από το 1977 μέχρι το 1998 να πλουτίσουν αθέμιτα σε βάρος του Κυπριακού λαού και της ασφάλειας του κράτους «απολαμβάνοντας» μίζες εκατοντάδων εκατομμυρίων, διορίζοντας (με τις ευλογίες της εκάστοτε κυβέρνησης και Βουλής) μονοπωλιακούς διαμεσολαβητές εμπόρους όπλων οι οποίοι και υπερχρέωναν μέχρι και 2 φορές την αξία των αγορών ώστε να διαμοιράζουν μίζες εις τους εγχώριους εφιάλτες. Αφετέρου δε, από το 1998 μέχρι και σήμερα, ΟΛΕΣ οι κυβερνήσεις, υπό την κατ’ εξακολούθηση συνένοχη ανοχή και συμμετοχή της εκάστοτε Βουλής, κατόρθωσαν να εκμηδενίσουν τον οικονομικό μας πυλώνα, ξοδεύοντας για την Άμυνα λιγότερα από περίπου 60 εκατομμύρια τον χρόνο με αποτέλεσμα να “αγνοούνται» μέχρι σήμερα 7,140 δις ευρώ, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τα δις που καρπώθηκαν οι γνωστοί/άγνωστοι μιζολήπτες εφιάλτες.
Ο δεύτερος πυλώνας όχι μόνο δεν σχεδιάστηκε ποτέ, αλλά αντίθετα λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα από όλες τις κυβερνήσεις από το 1998 μέχρι και σήμερα, ώστε αφενός μεν να αποδυναμωθεί πλήρως η αποτρεπτική δυνατότητα της Κ.Δ., αφετέρου δε να “ξεγυμνωθεί” οικονομικά ο Κυπριακός λαός. Ο συνδυασμός αυτών των δύο “μέτρων” υποδούλωσης του Κυπριακού λαού έχει ήδη αποφέρει τα “ποθητά” αποτελέσματα εξυπηρετώντας απόλυτα τα συμφέροντα των “άσπονδων” φίλων μας.
Κύριε Γενικέ Εισαγγελέα, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά από ότι φαίνονται. Αφενός μεν, χρειάζεται η θέληση και η αποφασιστικότητα της ηγεσίας της νομικής υπηρεσίας να ενσκήψει στο θέμα του συνεχιζόμενου πάρτι εις βάρος της Άμυνας και κατ’ επέκταση της Ασφάλειας του Κράτους και του Κυπριακού Λαού. Αφετέρου δε χρειάζεται ο άμεσος εκσυγχρονισμός της Κυπριακής Νομοθεσίας με την, αναδρομικής ισχύος, ψήφιση του νόμου περί του ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ όλων ανεξαιρέτως των πολιτειακών αξιωματούχων και των οικογενειών αυτών που διετέλεσαν σε θέσεις άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένες με τους αμυντικούς εξοπλισμούς από το 1977 μέχρι σήμερα.
Τέλος, αποτελεί συνεχιζόμενο αδίκημα η διαχείριση του Ταμείου Άμυνας από το Υπουργείο Οικονομικών και όχι από το Υπουργείο Άμυνας, ο τερματισμός του οποίου αδικήματος οφείλει να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης.
*Κώστας Τσαγγαρίδης
“ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ”
Υποψήφιος Βουλευτής Λευκωσίας

(Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας.Η e-shocknews υποστηρίζει την ελεύθερη έκφραση θέσεων, απόψεων και ιδεών και δημοσιεύει όλα τα άρθρα που δεν περιέχουν ύβρεις ή συκοφαντίες.)