Μεγάλη νίκη του Σάντερς έναντι Κλίντον και στη Χαβάη

Για μεγάλη νίκη του Αμερικανού γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς έναντι της Χίλαρι Κλίντον στις προκριματικές εκλογές που έγιναν στη Χαβάη για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος κάνουν λόγο σήμερα τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, μετά τη νίκη του στις προκριματικές που έγιναν επίσης στις πολιτείες της Αλάσκας και της Ουάσινγκτον.

epa05137958 Vermont Senator and US Democratic presidential candidate Bernie Sanders gestures as he speaks a rally in Des Moines, Iowa, USA, 31 January 2016. The first in a series of intra-party contests to determine party nominees will be held in the central state of Iowa on 01 February. EPA/LARRY W. SMITH

Το NBC News και άλλα μεγάλα αμερικανικά δίκτυα αποδίδουν στον Μπέρνι Σάντερς το 71% των ψήφων στη Χαβάη, έναντι ποσοστού 29% στην πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ωστόσο η τριπλή αυτή νίκη δεν επαρκεί ώστε ο Μπέρνι Σάντερς να μπορέσει να φτάσει την αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον, η οποία προηγείται μέχρι στιγμής στον αριθμό των εκλεκτόρων, έχοντας εξασφαλίσει μέσω των προκριματικών περισσότερους από αυτόν.

Για να κερδίσει το χρίσμα στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος, που θα γίνει τον Ιούλιο, ένας υποψήφιος χρειάζεται να συγκεντρώσει συνολικά 2.382 εκλέκτορες.

Σημαντική νίκη Σάντερς στις προκριματικές σε Ουάσιγκτον και Αλάσκα

Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς νωρίτερα κέρδισε με μεγάλη διαφορά την πρώην υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στις προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος στις πολιτεία Ουάσινγκτον και Αλάσκα, ενώ αναμένονται ακόμη αποτελέσματα από τη Χαβάη.

Στην Αλάσκα, ο Μπέρινι Σέντερς έλαβε 81.6% έναντι 18.4 της Χίλαρι Κλίντον. Μεγάλη είναι και η διαφορά στην πολιτεία Ουάσιγκτον, με τον Σάντερς να λαμβάνει 72.3% έναντι 27.6% της Κλίντον.

Η πολιτεία της Ουάσινγκτον ήταν το σημαντικότερο διακύβευμα των εσωκομματικών ψηφοφοριών που διεξήχθησαν το Σάββατο, καθώς δίνει 101 εκλέκτορες ενόψει του συνεδρίου των Δημοκρατικών τον Ιούλιο. Η Αλάσκα έδινε 16 εκλέκτορες. Ο Σάντερς έλαβε μέχρι στιγμής 36 εκλέκτορες ανεβάζοντας το σύνολο στους 956 κι η Κλίντον 11, φτάνοντας τους 1.234. Ωστόσο αν ληφθούν υπόψη και οι υπερεκλέκτορες (αριστίνδην), η Χίλαρι φτάνει τους 1.700 έναντι 1.000 περίπου του Σλαντερς.

Για να κερδίσει το χρίσμα στο συνέδριο του κόμματος, ένας υποψήφιος χρειάζεται να συγκεντρώσει 2.382 εκλέκτορες.

Οι νίκες αναμένεται να ενισχύσουν τη δυναμική της εκστρατείας του Μπέρνι Σάντερς, ενόψει των μεγάλων αναμετρήσεων του Απριλίου στις μεσοδυτικές πολιτείες.

Οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν «ρεπό» το Σάββατο. Ο Τραμπ προηγείται στους εκλέκτορες με 738, έναντι 463 του Κρουζ και 143 του Κάσικ.