O συριακός στρατός απελευθέρωσε την Παλμύρα

Ο συριακός στρατός ανεκατέλαβε από χθες την Παλμύρα, από όπου εκδίωξε τους ακραίους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), οι οποίοι είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους την πόλη αυτή στην κεντρική Συρία πριν από περίπου έναν χρόνο.Syrian-Army-Palmyra

Οι τζιχαντιστές του ΙΚ αναδιπλώθηκαν στο Σοκνέ, τη Ράκα και το Ντέιρ αλ Ζορ» τα προπύργιά τους στη βόρεια και την ανατολική Συρία.

Οι μονάδες μηχανικού του συριακού  στρατού εξουδετερώνουν τώρα δεκάδες βόμβες και νάρκες μέσα στην αρχαία πόλη της Παλμύρας.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας, υποστηριζόμενες από τη ρωσική πολεμική αεροπορία, εξαπέλυσαν στις 7 Μαρτίου  γιγαντιαία επιχείρηση για να ανακαταλάβουν την Παλμύρα από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίο την είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους το Μάιο του 2015.

Οι εξτρεμιστές τζιχαντιστές κατέστρεψαν μέρος των θησαυρών της αρχαίας πόλης της Παλμύρας, η οποία έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Τηλεοπτικά συνεργεία μεταδίδουν live την απελευθέρωσή της από χτες. Ο συριακός Στρατός μπήκε στο κέντρο της πόλης από βορειοδυτικά και νοτιοανατολικά ενώ κατέλαβε και το στρατιωτικό αεροδρόμιο. Αρχικά απελευθερώθηκαν οι συνοικίες Al-Amiriyah, Motaqaïdine, Amiriya και Jamiyat Gharbiya και έπειτα το στάδιο και το Πανεπιστήμιο.

O συριακός Στρατός και οι σύμμαχοί του με την υποστήριξη της Ρωσικής Αεροπορίας και των ειδικών δυνάμεων Spetsnaz κατέλαβε την πόλη της Παλμύρας. Mil Mi-28N κυνηγούσαν συνεχώς ισλαμιστές τους οποίους και εξουδετέρωσαν

Η κεραυνοβόλα προέλαση του συριακού Στρατού ξεκίνησε στις 7 Μαρτίου και μέσα σε 18 ημέρες οι ισλαμιστές είχαν τεράστιες απώλειες μέσα και έξω από την πόλη.

O συριακός Στρατός κατάφερε σε χρόνο ρεκόρ να απελευθερώσει την Παλμύρα ξεκινώντας από τις συνοικίες, the Al-Sina’at, Al-Djam’ia Al-Gharbiyah, Al-Badiyah.

Οι ισλαμιστές διέφυγαν όσοι μπόρεσαν προς την of Al-Sukhanah, 45 χλμ ανατολικά της Παλμύρας.

Περίπου 75-100 ισλαμιστές έχουν παγιδευτεί μέσα στην πόλη και είναι περικυκλωμένοι στην περιοχή Temple of Ba’al στην αρχαία πόλη.

Συγκεκριμένα, ο συριακός Στρατός κατέλαβε χτες την στρατηγικής σημασίας στρατιωτική βάση στην Παλμύρα που βρίσκεται δυτικά της πόλης. Με μια κεραυνοβόλα προέλαση διέλυσε τους ισλαμιστές στις περιοχές Tal Al-Sukari “Tal ‘Amariyah’ σκοτώνοντας δεκάδες τρομοκράτες οι οποίοι υποχώρησαν δυτικά προς την Al-Sukhna.

Νωρίτερα ο συριακός Στρατός και οι σύμμαχοί του κατέλαβαν την περιοχή Al-‘Amariyah στην βόρεια Παλμύρα μετά από σφοδρές μάχες με τους ισλαμιστές του ISIS. Η περιοχή αυτή είναι κλειδί για τον βόρειο τομέα της Παλμύρας. Ο συριακός Στρατός θα μπορέσει να πλαγιοκοπήσει τους ισλαμιστές και να τους εκδιώξει από την πόλη.

Προχτες το βράδυ ο συριακός Στρατός υποχώρησε από το δυτικό τομέα της πόλης για να βομβαρδίσουν τα ρωσικά μαχητικά. Η στρατηγική αυτή υποχώρηση ερμηνεύτηκε από φιλοτζιχαντιστικούς λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως “ανακατάληψη της πόλης από το ISIS“!

Στη μάχη της Παλμύρας έχουν ριχτεί μονάδες της Hezbollah, Ιρανοί Φρουροί (IRGC), Liwaa Suqour Al-Sahra (Desert Hawks Brigade), Fouj Al-Mughawayr Al-Bahir (Σύροι πεζοναύτες), Liwaa Imam Ali (Ιρακινοί παραστρατιωτικοί), Badr Brigades (Ιρακινοί παραστρατιωτικοί), the National Defense Forces (NDF) και Liwaa Al-Fatemiyoun (Αφγανοί παραστρατιωτικοί).

Τις τελευταίες 24 ώρες ο συριακός Στρατός και οι σύμμαχοι είχαν διευσδύσει βαθιά στο κέντρο της Παλμύρας “πιέζοντας” ασφυκτικά τους ισλαμιστές. Η πίεση μεγαλώνει καθώς ο συριακός Στρατός κατέλαβε τους λόφους Jabal Mazar και Tal SyriaTel.