Τα κόμματα καταδικάζουν την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας

 

Ανακοινώσεις εξέδωσαν τα κόμματα με τις οποίες καταδικάζουν τις προκλητικές δηλώσεις της Αγκυρας σχετικά με τις έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου .

Η εκπρόσωπος τύπου  του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου δήλωσε:

«Καταδικάζουμε και απορρίπτουμε τις αντιδράσεις τηςaoz-naftilos2 τουρκικής πλευράς στην απόφαση για την έναρξη του τρίτου γύρου υποβολής αιτήσεων για άδειες εξερεύνησης υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες:

• Στερούνται οποιασδήποτε νομιμοποίησης.
• Αποδεικνύουν ότι η τουρκική πλευρά μοναδική πρόθεση έχει την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επαναλαμβάνουμε την πάγια και έντονη θέση του Δημοκρατικού Κόμματος:

• Το δικαίωμα εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να μείνει εκτός της ατζέντας των διαπραγματεύσεων του κυπριακού.
• Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ανεξάρτητα της πορείας των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό.
• Οι τουρκοκύπριοι θα μπορέσουν να απολαύσουν τα οποιαδήποτε οφέλη από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, μετά από την επίτευξη μιας σωστής, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης και προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουν να εργαστούν, αφήνοντας στην άκρη τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις της Τουρκίας.

Δυστυχώς, δεν μπορούμε να μην υπενθυμίσουμε ότι είναι η πολιτική των μονομερών υποχωρήσεων της πλευράς μας, που επέτρεψε να φθάσουμε στο σημείο να αμφισβητείται η άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας τόσο από την Τουρκία και από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, όσο και από τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί.

Δυστυχώς, είναι η πολιτική των «γενναιόδωρων προσφορών» και της πλήρους ανοχής, που επέτρεψε στον κατοχικό ηγέτη να συμπεριφέρεται ως «συμπρόεδρος», είτε πρόκειται για το θέμα του φυσικού αερίου, είτε πρόκειται για το θέμα του χαλλουμιού.

Αναμένουμε ότι η κυβέρνηση θα πράξει τα δέοντα, έτσι ώστε η διαδικασία του τρίτου γύρου αδειοδότησης, να προχωρήσει εντός των χρονοδιαγραμμάτων που τέθηκαν και χωρίς να επηρεάζεται από οποιεσδήποτε εξωτερικές παρεμβάσεις ή από τις προκλήσεις και ενστάσεις της τουρκικής πλευράς.»

 

Η ΕΔΕΚ

Η αντιπρόεδρος  της ΕΔΕΚ Μαρία βασιλειάδου χαρακτήρισε προκλητική και απαράδεκτη
η στάση της Τουρκίας,λέγοντας πως «ο  τρίτος γύρος αδειοδότησης στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη είναι μια θετική εξέλιξη την οποία εμείς χαιρετίζουμε.»Και πρόεσθεσε:
«Ταυτόχρονα αναμένουμε ότι θα υπάρξει επιτέλους επίσημη ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων από τον Υπουργό Ενέργειας, όπως κατ’ επανάληψη έχουμε ζητήσει, διότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα και θέματα τα οποία χρήζουν διευκρινίσεων, μεταξύ άλλων για τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει οι εταιρείες έναντι της κυβέρνησης
Την ίδια ώρα διαπιστώνουμε για μια ακόμα φορά την προκλητική και απαράδεκτη στάση της Τουρκίας.
Εκτιμούμε ότι η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας μεγεθύνεται λόγω της υποχωρητικής και μη διεκδικητικής τακτικής την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση πάντα ακολουθεί και ακολούθησε και στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ενδεικτικό αυτής της συμπεριφοράς είναι η συναίνεση της κυβέρνησης στο άνοιγμα των κεφαλαίων 17 και 33 χωρίς να ζητηθεί έστω η απόσυρση του τουρκικού εγγράφου που αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία «εκλιπούσα».

Η Συμμαχία Πολιτών

Η Συμμαχία Πολιτών  σε ανακοίνωση της αναφέρει:«Η αντίδραση της Τουρκίας σε σχέση με τον Γ΄ γύρο αδειοδότησης στην κυπριακή ΑΟΖ, ήταν αναμενόμενη και επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τον επεκτατικό της χαρακτήρα.
Ως Συμμαχία Πολιτών χαιρετίζουμε την άμεση αντίδραση του Κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών με ανακοίνωση που ξεκαθαρίζει ότι η εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κύπρου αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ταυτόχρονα όμως καλούμε την Κυβέρνηση να κινηθεί δυναμικά εναντίον της Τουρκίας, εντός της Ε.Ε. Υπενθυμίζουμε ότι σε παρόμοια απειλητική ανακοίνωση Τουρκίας το 2006, η Κυπριακή Κυβέρνηση εις απάντηση, προχώρησε μονομερώς σε πάγωμα του κεφαλαίου Ενέργειας, με αποτέλεσμα η Άγκυρα να συμμαζέψει τις απειλές της.
Ελπίζουμε ότι η εποχή των ψευδαισθήσεων του Προέδρου Αναστασιάδη και των κομματικών ηγεσιών που τον εμπιστεύονται στο κυπριακό, να έχει παρέλθει. Η Τουρκία καθημερινά ξεκαθαρίζει τις προθέσεις της και τη «θέληση» της για το είδος της λύσης που επιθυμεί.»

Το κίνημα Αλληλεγγύη

Για εθελοτυφλία σε σχέση με την Τουρκία κατηγορεί την Κυβέρνηση το κίνημα Αλληλεγγύη, σχολιάζοντας σε ανακοίνωσή του «τις απαράδεκτες θέσεις του Τουρκικού Υπουργείου των Εξωτερικών, που αμφισβητεί την Κυπριακή Δημοκρατία, την θεωρεί εκλιπούσα και ισχυρίζεται ότι το οικόπεδο 6, που περιλαμβάνεται στον τρίτο γύρο αδειοδότησης, είναι τμήμα της τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

«Δυστυχώς, η Τουρκία φωνάζει, αλλά οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, καθώς και η Κυβέρνηση αρνούνται να ακούσουν», αναφέρεται. Η Άγκυρα, προτίθεται, «αμφισβητεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ και απειλεί ότι θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για να υπερασπιστεί την τουρκική υφαλοκρηπίδα και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων». Σύμφωνα με την Αλληλεγγύη η τουρκική θρασύτητα, «οφείλεται στην μονοδιάστατη πολιτική και στην έλλειψη σχεδίου Β».

«Αυτά που συμβαίνουν σήμερα δεν αποτελούν διολίσθηση αλλά κατήφορο, και οι οδηγοί του κρατικού οχήματος μέσα από την εθελοτυφλία τους αντί να αλλάξουν πορεία, δηλαδή πολιτική και να προκαλέσουν κόστος στην Άγκυρα, την χαϊδεύουν και οδηγούν και την Κυπριακή Δημοκρατία και το λαό μας στον κρημνό. Έχουμε χρέος να τους σταματήσουμε», καταλήγει η ανακοίνωση.