Γνωστοί στις Βελγικές αρχές οι βομβιστές αυτοκτονίας

Αδέλφια και γνωστοί στις Βελγικές αρχές από τη δράση τους στο Παρίσι ήταν οι δύο βομβιστές αυτοκτονίας που σκόρπισαν το θάνατο χθες στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Πρόκειται για τον 30χρονο Ιμπραήμ και τον 27χρονο Καλίντ Ελ-Μπακραουί που αναγνωρίστηκαν, ενώ στο κρησφύγετο τους βρέθηκαν και τα σύνεργα του εγκλήματος, όπως εκρηκτικοί μηχανισμοί, χημικά προιόντα, βίδες και βεβαίως μια σημαία του Ισλαμικού Κράτους.bakraoui1_714_355

Και οι δύο φέρονται να έχουν φύγει από τη Συρία περίπου το 2013 και να δραστηριοποιήθηκαν στην Ευρώπη συμμετέχοντας στα δολοφονικά χτυπήματα του Παρισιού τον περασμένο Νοέμβριο. Καταζητούνταν από την αστυνομία του Βελγίου γιατί θεωρούνταν ύποπτοι πως νοίκιαζαν σπίτια για να κρυφτούν τα μέλη της ομάδας που έκανε την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου, όπως μετέδωσε το βελγικό δίκτυο RTBF.

Ο Χαλίντ, με ψεύτικο όνομα, είχε νοικιάσει το διαμέρισμα στη συνοικία Φόρεστ της βελγικής πρωτεύουσας όπου η αστυνομία σκότωσε έναν ένοπλο κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης την περασμένη εβδομάδα, μετέδωσε το RTBF. Και οι δύο αδελφοί Ελ Μπακράουι έχουν ιδιαίτερα βεβαρυμένο ποινικό μητρώο για αδικήματα όμως που δεν είχαν σχέση μέχρι χθες με τρομοκρατία, σύμφωνα το ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Ο 30χρονος Ιμπραήμ σε μια ληστεία στο κέντρο των Βρυξελλών το 2010 είχε ανοίξει πυρ κατά αστυνομικών και είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 9 ετών. Ο αδελφός του, ο 27χρονος Χαλίντ, είχε καταδικαστεί το 2011 σε φυλάκιση 5 ετών για κλοπές αυτοκινήτων στην κατοχή του οποίου είχαν βρεθεί πολλά καλάζνικοφ. Συνδέονται με την επίθεση στο Παρίσι

Την ίδια ώρα, ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του τρίτου δράστη των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες για το «χτύπημα» στο αεροδρόμιο Ζaventem, έχουν εξαπολύσει οι βελγικές αρχές με τον ταξιτζί που τους μετέφερε να δίνει κρίσιμες πληροφορίες και να δηλώνει επίσης πώς όταν προσπάθησε να τους βοηθήσει με τις βαλίτσες να του λένε “μην τις αγγίξεις”.

Ο τρίτος από τους δράστες των επιθέσεων στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών που διαφεύγει είναι ο Ναζίμ Λαχράουι, καταζητούμενος για τις επιθέσεις του Παρισιού, σύμφωνα με την βελγική εφημερίδα DH.

newego_LARGE_t_1101_54651275_type13148

Οι τρομοκράτες δευτερόλεπτα πριν το μακελειό

Ο τρίτος άνδρας που διακρίνεται στην φωτογραφία,  για τον οποίο οι βελγικές αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό, είναι πιθανό να κρύβει την πραγματική του ταυτότητα πίσω από γυαλιά οράσεως και το καπέλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άντρας με το καπέλο, φέρεται να εξαφανίστηκε τρέχοντας από το αεροδρόμιο αμέσως μετά την έκρηξη. Φέρεται ως ο εγκέφαλος της επίθεσης και συνεργάτης του συλληφθέντος Αμπντεσλάμ.

Η βελγική αστυνομία στην προσπάθειά της να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες για τον άνδρα έδωσε στη δημοσιότητα νέες φωτογραφίες του με την ερώτηση «γνωρίζετε αυτό τον άνδρα;».belgian-police-simera

Από το πρωί μέχρι και το βράδυ χθες άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας των Βρυξελλών έκαναν έρευνες σε σπίτια της πρωτεύουσας, αναζητώντας τους δράστες της επίθεσης. Κατά τη διάρκεια των ερευνών βρέθηκε ένας εκρηκτικός μηχανισμός που περιείχε καρφιά, διάφορες χημικές ουσίες και ένα λάβαρο του Ισλαμικού Κράτους.

«Οι έρευνες που έγιναν σε μια κατοικία στο Σάερμπεκ (μια κοινότητα των Βρυξελλών) οδήγησαν στην ανακάλυψη ενός εκρηκτικού μηχανισμού που, μεταξύ άλλων, περιείχε και καρφιά», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η εισαγγελία.

Στο ίδιο σπίτι αστυνομικοί βρήκαν επίσης χημικά προϊόντα και μια σημαία της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ είχε δηλώσει ότι η αστυνομία διεξάγει έρευνες μετά τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο και σε έναν σταθμό του μετρό των Βρυξελλών.