Αναστολή των εκποιήσεων ακινήτων για έξι μήνες ζητά το ΑΚΕΛ

Τ’ άλλα κόμματα μελετούν τρόπους αντίδρασης

Πρόταση νόμου για αναστολή της εφαρμογής του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις μέχρι το τέλος Ιουνίου κατέθεσε το ΑΚΕΛ, τη στιγμή που και άλλα κόμματα, στον απόηχο των αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου την περασμένη Παρασκευή, προσανατολίζονται στην κατάθεση πρότασης για αναστολή των εκποιήσεων μέχρι την εφαρμογή του πλαισίου αφερεγγυότητας.akinita-670x480

Ο  βουλυτης του ΑΚΕΛ  Αριστος Δαμιανού  ανέφερε ότι : «Έχουμε ήδη εξαγγείλει και σήμερα καταθέσαμε ως κοινοβουλευτική ομάδα ΑΚΕΛ πρόταση νόμου με την οποία μετατίθεται η ημερομηνία εφαρμογής της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις για την 30η Ιουνίου 2015».

Εξήγησε ότι οι έξι μήνες «είναι ένα επαρκές χρονικό πλαίσιο για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για το δίχτυ προστασίας και για τα υπόλοιπα ζητήματα».

Λέγοντας ότι το το ΑΚΕΛ δεν συναρτά τη δράση του με το πλαίσιο αφερεγγυότητας, ο κ. Δαμιανού σημείωσε ότι «εκκρεμούντων όλων αυτών των ζητημάτων μετά και την αλλοίωση του πλαισίου προστασίας των δανειοληπτών από τις εκποιήσεις, θεωρούμε καθήκον μας να προχωρήσουμε σε αυτή την νομοθετική πρωτοβουλία και ασφαλώς θα κάνουμε όλες τις αναγκαίες ενέργειες με όλες τις πολιτικές δυνάμεις για να αποκτήσει και πλειοψηφική δυναμική εντός του Κοινοβουλίου».

Είπε ότι θα υπάρξουν διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα κόμματα για τη δημιουργία πλειοψηφίας, προσθέτοντας  ότι θα υπάρχουν «και άλλων μορφών πολιτικές δράσεις», χωρίς να επεκταθεί.

Σε ερώτηση αν η πρόταση νόμου κριθεί εκ νέου αντισυνταγματική, ο κ. Δαμιανού παρέπεμψε στο Σύνταγμα για το κατά πόσον η Βουλή μπορεί να ψηφίσει ή τερματίζει την εφαρμογή νομοθεσιών.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος , είπε  ότι το κόμμα μελετά τις αποφάσεις του Ανωτάτου προκειμένου να βρεθούν τρόποι αντίδρασης.

«Σε καμία περίπτωση ως ΔΗΚΟ πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αφεθεί να εφαρμοστεί ο νόμος των εκποιήσεων χωρίς να υπάρχει ένα παράλληλο δίχτυ ασφαλείας που θα προστατεύει τους δανειζομένους από την αυθαιρεσία των τραπεζών και σε αυτό το πλαίσιο θα προχωρήσουμε», πρόσθεσε.

Το ΚΣ ΕΔΕΚ δια του βουλευτή Νίκου Νικολαΐδη, δήλωσε ότι εξετάζει πρόταση νόμου για αναστολή του νόμου για τις εκποιήσεις μέχρι την εφαρμογή του πλαισίου αφερεγγυότητας, υπενθυμίζοντας ότι η ΕΔΕΚ από την αρχή υποστήριζε την ταυτόχρονη εφαρμογή εκποιήσεων.

«Αυτό θα γίνει αφού μελετηθούν ενδελεχώς οι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Η ΕΔΕΚ εξετάζει πρόταση νόμου για αναστολή του νόμου για τις εκποιήσεις μέχρι την εφαρμογή του πλαισίου αφερεγγυότητας. Εμείς υποστηρίζαμε από την αρχή την ταυτόχρονη εφαρμογή», πρόσθεσε ο κ. Νικολαΐδης.

Ερωτηθείς, ο κ. Νικολαΐδης αναγνώρισε ότι μια πρόταση νόμου για ταυτόχρονη εφαρμογή της νομοθεσίας για εκποιήσεις με το πλαίσιο αφερεγγυότητας κινδυνεύει να εισέλθει σε ένα νέο κύκλο συνταγματικών θεμάτων.

«Πρόθεσή μας δεν είναι να μπούμε σε ένα νέο φαύλο κύκλο, πρόθεσή μας είναι να εφαρμοστεί αυτό που δεν υπάρχει τώρα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα νομοθετικό κενό, που είναι επικίνδυνο». Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης ανέφερε πως οι Πράσινοι βρίσκονται σε επαφή με τα άλλα κόμματα.

«Είμαστε σε επαφή με τα άλλα κόμματα, μια προφανώς λύση είναι η κατάθεση πρότασης νόμου που να αναστέλλει τη νομοθεσία για τις εκποιήσεις και πιθανόν να το δούμε απ` αυτή την Πέμπτη.
Θα ήταν καλό οι τράπεζες από μόνες τους να σταματήσουν το θέμα εκποιήσεων, και θα ήταν να επιταχυνθεί η εφαρμογή του πλαισίου αφερεγγυότητας», είπε.

Τέλος, ο κ. Περδίκης απηύθυνε έκκληση προς τις τράπεζες, ότι θα ήταν πιο απλό και χρήσιμο για την οικονομία αν οι ίδιες οι τράπεζες πάγωναν  όλες αυτές τις διαδικασίες αναμένοντας την εφαρμογή του πλαισίου για την αφερεγγυότητα, νοουμένου ότι οι τράπεζες βγήκαν ενισχυμένες από τα στρες τεστ.