Στην Κούβα σήμερα ο Αμερικανός Πρόεδρος

F49AC709FF9C78BBCFF9220B0D2B12A2

To Air Force One με τον Ομπάμα προσγειώνεται σήμερα στην Αβάνα

Ο Μπαράκ Ομπάμα μεταβαίνει την Κυριακή στην Κούβα για να επισφραγίσει μια προσέγγιση που θεωρούνταν για καιρό αδιανόητη και χαιρετίσθηκε ομόφωνα σε όλο τον κόσμο.

Όταν το Air Force One προσγειωθεί στην Κούβα, δύο ημέρες έπειτα από εκείνο το αεροσκάφος του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο και σχεδόν έναν αιώνα μετά την τελευταία επίσκεψη ενός εν ενεργεία αμερικανού προέδρου, ο Ομπάμα θα γυρίσει μια σελίδα της ιστορίας των ΗΠΑ.

Στο ταξίδι του αυτό, στο οποίο θα συνοδεύεται από τη σύζυγό του Μισέλ και τις δύο κόρες τους, τη Μάλια και τη Σάσα, θα έχει μια ιδιαίτερη συνάντηση με τον Ραούλ Κάστρο, όχι όμως και με τον Φιντέλ.

Ο Ομπάμα, ο οποίος θα συναντηθεί με διαφωνούντες και πρωταγωνιστές της οικονομικής ζωής, θα απευθυνθεί την Τρίτη σε όλους τους Κουβανούς με μια ομιλία που θα αναμεταδοθεί από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, όπως εκείνη της 17ης Δεκεμβρίου 2014, όταν είχε ανακοινώσει από τον Λευκό Οίκο την προσέγγιση ανάμεσα στις δύο πρώην εχθρικές χώρες.

Το στοίχημα του Λευκού Οίκου είναι να υφάνει αρκετούς δεσμούς, παρά το οικονομικό εμπάργκο που το Κογκρέσο, το οποίο ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, αρνείται προς το παρόν να αγγίξει, ώστε να καταστεί δυσχερής οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση μετά την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο.

Σε αυτούς που τον κατηγορούν ότι δεν έχει λάβει πραγματικές παραχωρήσεις από το καθεστώς, ιδιαίτερα στο θέμα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο αμερικανός πρόεδρος υπόσχεται «ειλικρινείς» συνομιλίες, αναγνωρίζει πως η αλλαγή θα πάρει χρόνο και επιμένει στην ανάγκη να σταματήσει η απομόνωση, η οποία αποδείχθηκε στείρα.